Eviniz ısınmıyorsa bunu yapın. Küçük bir hareketle eviniz hamam gibi olacak. Petekleriniz ısınmıyorsa bunu yapın. Evde petek nasıl temizlenir?

Kombiyi yakmanıza rağmen eviniz ısınmıyor mu? Sorun peteklerde olabilir. Peteklerin üstü farklı altı farklı sıcaklıkta mı? İşin sırrı açıklandı, evde yapacağınız bir kaç küçük işlemle evinizi hamama çevirebilirsiniz!

Google Haberlere Abone ol
Eviniz ısınmıyorsa bunu yapın. Küçük bir hareketle eviniz hamam gibi olacak. Petekleriniz ısınmıyorsa bunu yapın. Evde petek nasıl temizlenir?

Petekler, ısınmayı sağlayan günümüzün kolay araçlarından bir tanesidir. Isı veriminin iyi bir şekilde sağlaması ve istenilen sıcaklığa getirilmesinin bir el hareketiyle sağlanması gibi birçok kolay yöntemi bulunmaktadır. Petekleri kendim nasıl temizlerim, konusunda bazı adımlar vardır.

Evde petek nasıl temizlenir?

Güzel bir soru fakat bu adımlar el beceresi, itinalı çalışma ve bazı kırma işlemlerini gerektirecektir. Ayrıca kalorifer peteklerinin su ile yıkanması için yerinden sökülmesi durumları da ilkel yöntemler için kullanılan petek temizliği unsurlarını oluşturmaktadır.

Kalorifer peteği, kış aylarında ısınmayı kolay hale getirir. Günümüzde neredeyse her evde kalorifer peteklerine rastlanır. Ancak kalorifer petekleri çok çabuk kirlenebilir. Kirlendiklerinde de yaydığı ısı azabilir. Bu nedenle sık sık bakım gerektirir ve temizlenmesi lazımdır. Yapılan bir araştırmaya göre de temizlenen kalorifer petekleri daha az enerji harcar.

Kalorifer peteğinin arasında gözüken kirler rahatsız edici derecede kötüdür. Ayrıca tozlu kalorifer, burun akıntısı, hapşırma, öksürük gibi problemleri de beraberinde getirmektedir. Kalorifer bakımını zamanında ve verimli yapmadığınız takdirde, ısı kaybından ve yüksek tutarda elektrik faturası ödeme sorunlarıyla karşı karşıya kalırsınız.

Ev temizliği sırasında çoğu zaman petek temizleme nasıl yapılır diye düşünürüz. Kalorifer peteklerinin temizlenmesi hem sağlığınız hem daha etkili ısınmanız için gereklidir. Peki, evde petek nasıl temizlenir ve püf noktaları nelerdir? İşte, evde petek temizleme nasıl yapılır sorusuna yanıt olabilecek detaylar.

Petek Temizliği İçin Gerekli Malzemeler

Elektrikli süpürge

İngiliz anahtarı

Tornavida

Pense

Kova

Kullanılmayan bir örtü

Havlu

Bulaşık süngeri

Toz bezi

Çamaşır suyu

Yüzey temizleyici

Boya

Evde Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

1) Kaloriferi Kapatın

Temizlik işlemine başlamadan önce kaloriferi kapattığınızdan emin olmalısınız. Böylece su ve ısı akışını kesmiş olacaksınız. Ayrıca çalışır durumdaki kalorifer daha fazla toz çeker. Bundan da kurtulmuş olacaksınız. Kış aylarından ziyade yaz aylarında temizlik yapmanız önerilir.

2) Kalorifer Kapağını Çıkarın

Petek içi nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız, üzerindeki ızgara şeklindeki kapağı çıkarmanız gerekir. Kalorifer peteklerinin kapak kilit sistemleri birbirinden farklıdır. Bu sebeple nasıl çıkarılması gerektiğini bilmeden çıkarmaya çalışmayıız.

3) Kaloriferin Altına Örtü Serin

Evde kalorifer temizliği detaylı bir çalışma olduğu için altına örtü sermeniz önerilir. Bu sayede altına dökülen toz veya kirler halınıza gelmemiş olur. Dolayısıyla havlu veya örtü sermeyi unutmayın.

4) Elektrikli Süpürge ile Temizleyin

Petek araları nasıl temizlenir sorusunun cevabı da merak edilir. Petek aralarını elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz. Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız. Bu sayede kaloriferleriniz paslanmaz.

5) Peteğin Kapağını Sıkıca Kapatın

Temizlik işleminiz bittiğinde peteğin kapağını sıkıca kapatın. Temizleme işleminiz bitti. Altındaki örtüyü veya havluyu alabilirsiniz.

Paslanmış Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Kombi kapatılmalıdır. Balkon veya banyoda bulunan vanalar suyun boşaltılmasını sağlar. Bu vanalara suyu boşaltmalısınız.

Boşaltma işlemi bitince kombi giriş vanaları olarak bilinen 2 filtre bulunur. Bu vanalar anahtar ile açılmalıdır.

Ardından içerisindeki süzgeçler çıkarılmalıdır. Bu filtreler çamaşır suyu dolu kabın içerisinde bekletilmelidir.

Peteklerdeki radyatör vanalarının altlı ve üstlü olacak şekilde kapatılmalıdır. Bunun sonucunda petekleri yerinden çıkartıp banyoya taşıyabilirsiniz.

Petekler taşınırken dikkatli olunması gerekir. Petek içerisine tazyikli su verilerek iyice temizlenmelidir. Su kirliden berrağa dönene kadar bu işleme devam etmelisiniz.

Diğer petekler için de aynı işlem yapılmalıdır. Daha sonra sıra ile petekleri yerlerine takmalısınız.

Filtre yerine takılınca da peteklere eski seviyesine kadar su basmalısınız. Vanaları kapatıp havalarını almalısınız. Çünkü peteklerdeki hava ısınmaya engel olmaktadır.

Hava alma işlemini petek purjöründen su gelmeye başladığında durdurabilirsiniz. Bu işlemlerin sırasıyla olması gerekir. Aksi takdirde, kaloriferler bozulabilir.

 

Sararan Kalorifer Petekleri Nasıl Temizlenir?

Kalorifer peteğinin çevresini boşaltmalısınız.

Halı varsa kaldırmalısınız.

Peteğin altına havlu veya bez sermelisiniz.

Çamaşır suyu ile petekleri temizlemelisiniz. Ayrıca başka bir temizlik ürününü de kullanabilirsiniz.

Sünger yardımı ile petekleri ovalamalısınız.

İstediğiniz seviyeye geldiğinde nemli bir bezle son kez siliniz.

Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulayınız. Eğer bu şekilde çıkmıyorsa peteklerinizi temizlemeniz önerilir.

Bir kat astar boya ile boyayınız.

Ardından üzerine bir kat temizlik boyası ile boyayınız.

Bu sayede ilk günkü beyazlığına kavuşacaktır.

Boya fırçasını da hemen temizlemeyi unutmamalısınız.

Petek Temizleme Makinesi ile Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

İlk başta banyodaki radyatörü sökmelisiniz.

Petek temizleme hortumunun bir ucunu makineye bir ucunu da radyatörün vanasına takmalısınız.

İkinci hortumun bir ucunu radyatör vanasına bağlayıp diğer ucunu da tahliye için klozetin içerisine koymalısınız.

Tesisata su verebilmeniz için banyodaki en yakın musluğu kullanmanız önerilir.

Şebeke hortumunu makineye bağladıktan sonra makineyi su ile doldurmalısınız.

Bu işlem ile tesisat borularında biriken kirli suyu dışarı atmış olursunuz.

Kirli su temizlendikten sonra temizleyici kimyasal madde makinenin içerisine konularak tesisata aktarılır.

Kombinin basıncını ayarlayıp peteklerin havasını almalısınız. Ardından kombiyi 1 saat çalıştırarak kimyasal maddenin sistemde dolaşması sağlanır.

Kimyasal madde 1 saat peteklerde dolaştıktan sonra bu madde tesisattan çıkarılmalıdır. 

Kaynak: Halktv

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin