Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır. 2023 evde bakım maaşı başvurusu için gerekli belgeler neler. Evde bakım maaşı kimlere verilir?

Evde bakım maaşı başvuru yöntemi sorgulanıyor. Evde bakım maaşı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ayın 15'i ila 31'i arasında verilen yardım parasıdır. Düzenli olarak verilen evde bakım maaşı bakıma ihtiyacı olan engeli bireyler için ödenir. Evde bakım maaşının ödemeleri e-Devlet ve SMS ile sorgulanır. Peki evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır? Evde bakım maaşı başvurusu için gerekli belgeler neler?

Google Haberlere Abone ol
Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır. 2023 evde bakım maaşı başvurusu için gerekli belgeler neler. Evde bakım maaşı kimlere verilir?

Evde bakım maaşı ödemeleri ihtiyaç sahiplerinin Ziraat Bankası hesaplarına yatıyor. 

Engelli raporu olan kişiler için ödenen evde bakım maaşına başvuru yapıldığında yetkililer değerlendirme heyeti hane ziyareti yapar ve engelli bireyin bakıma ihtiyaçlığı hakkında rapor hazırlar. 

Evde bakım maaş ödemesinin bağlanması için bakıma muhtaçlık, gelir kriteri ve ağır engelliği olduğunu gösteren sağlık raporu istenir. Değerlendirmeler sonucunda engelli kişinin bakıma ihtiyacı olduğu belirlenirse evde bakım maaşı bağlanır.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı başvurusu, engelli bireyin ikametgahının bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Başvuru dilekçesi,

Engelli kişinin engelli raporu,

Engelli kişinin ve bakım verecek kişinin kimlik fotokopisi ve aslı, adrese dayalı sistemde hanede kimlerin yaşadığının beyanı (ikametgâh adres belgesi).

Hanede yaşayanların gelir durumunu gösterir maaş bordrosu, varsa kira gelir beyanı, mal durumunu gösterir belgeler,

Engelli kişiye ait iki adet resim,

Engelli kişi okuyorsa öğrenim belgesi,

Engelli birey için vasi kararı varsa vasi belgesi, anne ve baba boşanmış ise mahkeme kararı gerekmektedir. Burada boşanma gerçekleşmemiş, ebeveynlerden biri evden ayrı yaşıyor olsa da ayrı yaşayan ebeveynin de geliri beyan edilecektir.

EVDE BAKIM MAAŞI KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Engelli sağlık raporu yenilendiğinde raporda 'ağır engellilik' ibaresi kalkarsa maaş kesilir. 

Hanede yaşayan kişi sayısı arttığında veya azaldığında yetkililere 1 ay içinde bildirilmelidir. Aksi durumda hanenin gelir artışı tespit edilirse maaş kesilir.

Engelli kişi vefat ederse durum 15 gün içinde bildirilmelidir.

Adres değişikliğinde bildirim yapılmalıdır. Aksi halde maaş kesilir.

EVDE BAKIM MAAŞI YATTI MI NASIL SORGULANIR?

Evde bakım maaşını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak bakiyeyi sorgulayabilir. Mesaj gönderirseniz 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.

Evde bakım maaşı ödemeleri e-Devlet üzerinden de yapılıyor. E-Devlet internet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına  "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazıp sorgulamak gerekiyor.

E-DEVLET EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin