Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni dönem: Hava parası. Kiracılar evi boşaltmak için hava parası istemeye başladı

Yüksek enflasyon sonrası ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlık da büyüdü ve yargıya taşınmaya başladı. Yüzde 25 sırını ise ev sahipleri ile kiracı arasındaki anlaşmazlığı çözemedi, astronomik zam isteyen ev sahipleri karşısında kiracılar da yepyeni bir yöntemi uygulamaya başladı: Hava parası...

Google Haberlere Abone ol
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni dönem: Hava parası. Kiracılar evi boşaltmak için hava parası istemeye başladı

Ev sahibi kiracı kavgalarında şimdi de yepyeni bir boyuta geçildi. Kira düzenlemesinde kira artışına yüzde 25 sınır getirildikten sonra kiracıların kral olduğu dönem başladı. Kiracılar özellikle lüks semtlerdeki ve sitelerdeki evleri boşaltmak için taşınma masrafları adı altında “hava parası” istiyor.

Emlak Kulisi'ndeki habere göre bununla ilgili haberi gazeteci Tebernüş Kireçci, sosyal medyadan duyurdu. Kireçci, Twitetr üzerinden yaptığı açıklamada, "Kiracılar evi boşaltmak için ev sahibinden "hava parası" istemeye başladı. Notu: Bunu tüm evi boşaltacak kiracılar istemiyor. Bir kısmı istiyor." dedi.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni dönem: Hava parası. Kiracılar evi boşaltmak için hava parası istemeye başladı

Twitter gündemine de bomba gibi düşen konu ile ilgili olarak kimi kullanıcılar "Bu hava parası hakkıdır, ev sahibi 2 sene boyunca kazanamayacağı (samimi ihtiyaç hali hariç) davayla uğraşmak istemiyorsa paşa paşa ödeyecek. Sonra tepe tepe 5 katına kiraya verebilir. Kiracı da hava parası olarak adlandırılan bu parayla taşınma giderlerini karşılayabilir. Kiracının 12 sene boyunca (kanunun deyimiyle 10 yıllık uzama süresi) evi kullanma hakkı olduğu unutulmamalı. Ev sahibinin keyfi öyle istedi diye karşılıksız olarak hakkından vazgeçmesi gerektiğini düşünmüyorsunuzdur herhalde." derken,

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni dönem: Hava parası. Kiracılar evi boşaltmak için hava parası istemeye başladı - Resim : 2

Kimi kullanıcılar ise "Hakikaten siz bilerek mi konuşuyorsunuz.? Yoksa hayal gücünüz çok mu kuvvetli. Bize bir tane örnek gösterebilirmisiniz... Hava parası diye bir şey yok, ev sahipleri taşıma masrafları olarak para verebiliyorlar o da normal Lütfen boş bir algı yapmayınız." dedi.

Bir twitter kullanıcı ise kiracının villayı boşaltması için tam 175 bin TL ödediklerini söyleyerek, kiracının çıkana kadar ızdırap yarattığını dile getirdi.

Başka bir kullanıcı ise "100.000 TL isteyen kiracı gördüm, 60.000 TL veren ev sahibine şahit oldum" dedi.

KİRALARA YÜZDE 25 ZAM SINIRI

Kira artış oranlarında belirleyici olan enflasyon oranıyla bir sonraki ayın kira artış miktarı belirleniyordu. Son dönemlerde önüne geçilemez bir noktaya gelen ev kiralarında yeni bir düzenlemeye gidildi ve hem kiracıların haklarını korumak hem de konut sahipleri tarafından yapılan haksız zammın önüne geçmek için 'sabit oran' getirildi.

Bakanlıklar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda aylık kira artışına maksimum yüzde 25'lik bir sınır getirildi. Böylece geçerli kira sözleşmelerinde yapılacak maksimum zam oranı da yüzde 25 olarak belirlendi. Söz konusu bu karar 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin