Ev almak isteyenlere müjde. 'Fırsatlar başladı' diye duyurdu. Ekonomist Hatice Kolçak konut piyasasının düşeceği tarihi açıkladı. Elinde nakit olan aman dikkat

Ev almak isteyen binlerce kişi için kritik açıklamalar geldi. Bilindiği üzere Merkez Bankası son toplantıda faizleri 500 baz puan yükselterek yüzde 30 seviyesine çıkarmıştı. Ekonomist Hatice Kolcak, yükselen faiz ortamında konut piyasasında olabilecekleri anlattı ve 'almak isteyenler için çok güzel bir dönem başladı şimdiden araştırmaya başlayın' dedi. Peki ev ne zaman alınmalı?

Google Haberlere Abone ol
Ev almak isteyenlere müjde. 'Fırsatlar başladı' diye duyurdu. Ekonomist Hatice Kolçak konut piyasasının düşeceği tarihi açıkladı. Elinde nakit olan aman dikkat

Ev sahibi olmak isteyen binlerce kişi için güzel haber geldi.

Ekonomik ve teknik analiz yaparak konut fiyatlarında güzel bir döneme girildiğini duyuran Kolçak, elinde nakit olanlara çağrı yaptı. 

Merkez Bankası konut fiyat endeksinin enflasyonun altında yüzde 7 olarak açıklandığını belirten Hatice Kolçak satıcıların fiyatları yükseltemediğini, talep olmadığı için piyasanın durgun olduğunu belirtti. 

2019 KONUT PİYASASINDAN BİR ÖRNEK

Konut piyasasıyla ilgili açıklama yapan Kolçak, "Şimdi nereye gidiyoruz konut piyasası biraz sıkıştı ve biraz daha sıkışacak. Sebebi de bunu 2019'a benzetiyorum. Özellikle 2019'da bir buçuk iki senelik süreçte şöyle bir durum oldu; dolar hızlı yükseldi, faizler arkasından yükseldi. İnsanlar evini barkını satıp dolar aldılar ya da faize geçtiler o dönem. Bu arada bunu doğru bulmadığımı da defalarca söyledim. Yapacağınız en büyük hata olur. Bir daha o evi yakalayamayabilirsiniz. Şimdi o dönem fiyatlarda bir düşüş oldu. Herkes elindeki her şeyi satmaya çalıştı. Bu dönem de biraz ona benziyor."

KONUT FİYATLARINDA KÖPÜK OLUŞTU

İnsanların enflasyondan kaçmak için faize yöneldiğini belirten Kolçak, "Konut fiyatları zaten artmaya devam edecekti ama öyle bir arttı ki bu sebeplerden dolayı orada bir köpük oluştu. Yani olması gerekenden çok fazla arttı biz zirveyi gördük. Şimdi o zirveden düşüş başladı. Ne zaman başladı? Bunu vatandaş birebir hissetmez biz bunu grafiklerden görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçen sene ağustos itibarıyla konut fiyatlarındaki yükseliş hızının yavaşladığını belirten Kolçak, faiz politikası değişmediği sürece konut piyasasının daha da sıkışacağını ve fiyatların gevşeyeceğini söyledi. 

SATMAK ZORUNDA OLANLAR FİYATLARI İNDİRECEK

Bu süreçte yaşanabilecekleri anlatan Kolçak, "Satmak zorunda olanlar fiyatları indirmek zorunda kalacak." dedi.

"FIRSATLAR BAŞLADI ARAŞTIRMA YAPMAYA BAŞLAYIN"

İnşaat maliyet endeksi, enflasyon ve doların konut fiyatlarına yansıyacağını ancak hemen yansımayacağını belirten Kolçak, piyasalar normale döndüğünde konut fiyatlarının yükseleceğini kaydederek, "O nedenle bugün sattım yarın yerine koyamayabilirsiniz küçük yatırımcı özellikle çok önemli ama almak isteyenler için çok güzel bir dönem başladı nakitte olanlar... Fırsatlar başladı arkadaşlar öyle söyleyeyim araştırma yapmaya başlayın." dedi.

Yatırım tavsiyesi değildir...

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin