Esra Mungan ve Can Dündar Sakharov Ödülü'ne aday

Can Dündar ve Esra Mungan Avrupa Parlamentosu'nun Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne aday gösterildi.

Google Haberlere Abone ol
Esra Mungan ve Can Dündar Sakharov Ödülü'ne aday

Avrupa Parlamentosu'nun Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne bu yıl Türkiye'den Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan akademisyen Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan da aday gösterildi.



Dündar Twitter hesabından Esra Mungan'la birlikte aday gösterildiklerini yazdı.





Esra Mungan ve Can Dündar Sakharov Ödülü'ne aday



Avrupa Parlamento'sunun Avrupa Yeşiller Partileri ortak grup eş başkanı Rebecca Harms da Dündar ve Mungan'ın adaylığını Twitter hesabı üzerinden duyurdu.



Yeşiller Partisi'nin Avrupa Parlamentosu Sözcüsü Sven Giegold da Twitter'a "Bu isimler Türkiye'deki müttefiklerimiz! Can Dündar ve Esra Mungan'ı Sakharov Ödülü için aday gösterdik" diye yazdı.



Sakharov Ödülü



1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov’un adını taşıyan ödül 1988’den bu yana insan haklarını savunan kişilere veriliyor. 



Sakharov Ödülü ilk olarak 1988 yılında Nelson Mandela’ya verilmişti.



1995 yılında Leyla Zana'ya verilen ödülü bugüne kadar alanlar arasında Alexander Dubcek, Aung San Suu Kyi, Teslime Nesrin, Wei Jingsheng, İbrahim Rugova, BM adına Kofi Annan, Hu Jia gibi isim ve kuruluşlar da bulunuyor.



2011’de Arap Baharı aktivistlerinin layık görüldüğü ödülü, 2012'de İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Cafer Penahi ile İranlı insan hakları savunucusu Nesrin Sotudeh aldı.



Pakistanlı çocuk hakları savunucusu Malala Yusufzay da ödülü kazananlar arasında. Yusufzay ödülün 2013'teki sahibi olmuştu.



2014'te de tecavüz mağdurlarının tedavisinde uzmanlaşmış jinekolog Denis Mukwege’ye verilmişti.



Ödüle geçen yıl Suudi Arabistanlı blog yazarı Raif Bedevi layık bulunmuştu.  (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin