Esnafın yüzü gülüyor: Yasak kalktı, artış yüzde 200’e ulaştı!

Maske yasağının kalktığı haberinin ardından tüm Türkiye biraz da olsa rahat bir nefes alırken, berberler de eski müşterilerine kavuştu. Bayram öncesi kalkan maske yasağı sonrası, berberlerdeki yoğunluk yüzde 200 arttı. İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz, ‘Müşteri esnafını, esnaf da müşterisini özlemişti. Zor günler geride kaldı, artık tam kapasiteye geçtik. Bugünlerde bayram yoğunluğu da yaşıyoruz’ dedi.

Google Haberlere Abone ol
Esnafın yüzü gülüyor: Yasak kalktı, artış yüzde 200’e ulaştı!

Gülten Uğurlu'nun haberine göre; pandemide zorlu geçen 2 yıl geride kaldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında 21 Mart 2020’de kapanan berber, kuaför ve güzellik merkezleri, 50 gün sonra yani 11 Mayıs 2020’de ilk kademeli normalleşmeye geçen kesim olmuştu.

Artık aşıların da etkisiyle vakalar azalınca tamamen normalleşme sürecine girildi. Maske zorunluluğu kalktı. Bu durumun en fazla mutlu ettiği mesleklerden birisi ise müşteriyle birebir teması olan berber ve kuaförler. Berber ve kuaförlerde müşteri sayısı yeniden tamamen normale dönmüş durumda, esnafın yüzü gülüyor.

Esnafın yüzü gülüyor: Yasak kalktı, artış yüzde 200’e ulaştı!

ESKİ DOSTLAR KAVUŞTU

Pandemi dönemini nasıl geçirdiklerini ve gelinen süreci konuştuğumuz İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz, ‘Tamamen kapandığımız 50 gün çok zordu. Daha sonra ise yüzde 50 kapasite ile açılmıştık ama artık tam kapasiteye geçtik. Müşteri esnafını, esnaf da müşterisini özlemişti. Berberler, müşterinin aynı zamanda sohbet ettiği, stresini attığı ortamlar. Müşteri bu samimi atmosferi de özlemişti. Artık kısıtlamasız kavuştuk’ diye konuştu.

BUGÜN AÇIKLAR

Yarın Ramazan Bayramı başlayacak. Bayram öncesi de bir yoğunluk yaşadıklarını belirten Akyüz, normalde pazar günleri berber esnafının izin yaptığını ancak bayram yoğunluğu nedeniyle Arefe’nin denk geldiği bugün berberlerin açık olacağını söyledi. Pandemi döneminde randevulu sisteme alışan müşterinin normalleşmede de yine alışkanlığını sürdürdüğünü belirten Akyüz, randevu sisteminin düzeni sağladığını kaydetti.

Esnafın yüzü gülüyor: Yasak kalktı, artış yüzde 200’e ulaştı! - Resim : 2

YÜZDE 200 KİRA ARTIŞI ÖNLENMELİ

Pandemide mal sahibi olan yaşlı berberlerin sağlıklarını korumak için dükkanlarını devretme yoluna gittiklerini belirten Şükrü Akyüz, bu durumda da kapanan ya da yeni açılan berber sayısında çok değişiklik olmadığını, çalışanlarını da kaybetmediklerini söyledi. Pandemide devletin küçük esnafa sağladığı 10 bin liraya yakın kira ve hibe desteğinin, o zor dönemlerde berberleri koruduğunu belirten Akyüz, ‘Berber bölgesine göre 1.000-30 bin lira arasında kira veriyor. Ama bugünlerde yüzde 200’lere varan kira artışları var. Acil önlem alınmasını bekliyoruz’ dedi.

SAKAL 25, SAÇ KESİMİ 50 LİRA

Esnaf odalarının meslektaşlarının kullanacakları fiyat tarifesini her aralık ayında belirleyip onayladığını ve bir sonraki yılda kullanılacak tarifenin ortaya çıkarıldığını belirten Şükrü Akyüz, ‘Fiyat tarifesi belirlenirken, berberin büyüklüğü, semti, hizmet standardı dikkate alınıyor. Örneğin, orta sınıftaki bir işyerinde bu yıl sakal tıraşı 25-35 lira, saç kesimi 50-90 lira. Berber gelir düzeyi daha yüksek bir semtte ise saç kesimi 350 lirayı bulabilir’ dedi. Fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 40 artış olduğunu belirten Akyüz, ancak maliyet artışlarının yüzde 100'ü aştığını söyledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin