Eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'ndan dikkat çeken Kılıçdaroğlu iddiası. Önder Sav’ın ardından eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu da CHP'deki kurultay tartışmalarına katıldı: Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı hukuken düşmüştür

Seçim yenilgisinin ardından “değişim” çağrılarının yükseldiği CHP’de kurultay tartışmaları sürüyor. Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın ardından eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da 27 Temmuz itibarıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığının hukuken düştüğünü önü sürdü. Kılıçdaroğlu’nun 25 ve 26 Temmuz 2020'de yapılan son kurultayda CHP Genel Başkanlığı'na seçildiğini hatırlatan Eminağaoğlu, Siyasi Partiler Yasası’nı hatırlatarak bu sürenin dolduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'ndan dikkat çeken Kılıçdaroğlu iddiası. Önder Sav’ın ardından eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu da CHP'deki kurultay tartışmalarına katıldı: Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı hukuken düşmüştür

Seçimlerin ardından CHP’de kurultay tartışmaları devam ediyor. Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın, “Yönetimin görev süresi 27 Temmuz’da bitiyor. Parti kendini hukuken gözden geçirmeli” sözlerinin ardından yaşanan kurultay tartışmasına, eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu da katıldı.

2015’teki kurultayın ertelenmesini Yargıtay’a taşıyan eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun 25 ve 26 Temmuz 2020'de yapılan son kurultayda CHP Genel Başkanlığı'na seçildiğini hatırlattı. 

 

Eminağaoğlu, “CHP Tüzüğü'nde ve Siyasi Partiler Yasası’nda (SPY), kurultayların iki yılda bir yapılacağı, en çok bir yıl ertelenebileceği hükmü yer alıyor. CHP, Temmuz 2022'ye kadar kurultayını yapmayarak, kurultayı bir yıl erteleme yoluna gitti. Şimdi kurultay için öngörülen toplam üç yıllık süre dolmuş durumda” dedi.

Siyasi Partiler Yasası’nın 15/2. maddesini hatırlatan Eminağaoğlu, şöyle devam etti: En çok üç yıl için seçilen genel başkanın genel başkanlık görevi, bu süre dolduğunda kendiliğinden sona eriyor. Yasada, hatta tüzükte bile, mevcut genel başkanın görevi, yeni genel başkan seçilip göreve başlayıncaya kadar devam eder şeklinde bir hüküm yer almıyor. Sayın Önder Sav’ın, önceki günlerde verdiği beyanatında, 'CHP Genel Başkanı'nın görev süresi doluyor' diyerek işaret ettiği durum bu olmalı. Hukuksal durum kısa ve öz olarak ifade edilmiş. Burada görevi düşüyor, görev süresi kendiliğinden sona eriyor."

“Kılıçdaroğlu artık genel başkan değildir”

T24'te konuşan Eminağaoğlu, Parti Meclisi ve kurultay delegelerinin görevlerinin devam ettiğini söyledi.  Eminağaoğlu, yeni yapılacak olağanüstü kurultayın açış konuşmasını, genel başkan olarak Kılıçdaroğlu’nun yapamayacağına dikkat çekti.

Eminağaoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Çünkü artık genel başkan değildir. Sayın Kılıçdaroğlu, bu olağanüstü kurultaya, milletvekili veya genel başkan olmadığı için, doğal delege olarak da katılamayacaktır. Bu nedenle kurultayda oy hakkı da olmayacaktır. Sadece önceki bir genel başkan olarak, oy hakkı olmadan onur üyesi olarak katılabilecektir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bir parantez açarsak Anayasa’nın 101. maddesinde cumhurbaşkanının 5 yıl için seçileceği, yeni cumhurbaşkanı göreve başlayana kadar önceki cumhurbaşkanının göreve devam edeceği hüküm altına alınmıştır. Böylece Anayasa, bir boşluk olamayacağından hareketle, görev süresi dolması durumunda, önceki cumhurbaşkanının göreve devam edeceğini hüküm altına almıştır. Öte yandan, (seçim süresi dışında) herhangi bir nedenle Cumhurbaşkanlığın boşalması durumunda da, yine cumhurbaşkanlığına vekâlet ve seçim süreci de Anayasa’nın 106. maddesinde düzenlenmiştir. Anayasa’nın 116. maddesinde Meclis'in ve bu bağlamda milletvekillerinin görevlerinin, yeni Meclis'in göreve başlamasına kadar süreceği ifade edilmiştir. Benzer hükümler, Siyasi Partiler Yasası’nda, CHP Tüzüğü'nde PM için, kurultay delegeleri için de vardır. Ancak, genel başkan için, 'yenisi seçilinceye kadar eskisi yani mevcut genel başkan göreve devam eder' şeklinde bir hüküm olmadığı için, genel başkanın görevi özellikle yasadaki açık düzenleme de gözetildiğinde sona ermiş bulunmaktadır.”

Eminağaoğlu, olağan kurultay sürecinin başlamasının, olağanüstü kurultay yapılmasına engel olmadığını da vurguladı.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin