Geçtiğimiz günlerde ünlü bir mankenin çıplak fotoğrafının yayınlanması birçok mecrada haber olmuş, sosyal medyanın gündemine oturmuştu. Ünlü manken fotoğrafın kendisine ait olmadığını belirtse de, haberin hızlıca yayılmasına engel olamamıştı. Bu ve bunun gibi birçok örneğe rastlamak mümkün.
Kişi ve kurumlar dijital ortamda yayınlanmış asılsız haberler veya yanlış bilgilerin kaldırılması için çoğunlukla tek tek haber kaynaklarına ulaşmak zorunda kalıyor. Dijital hukuk alanında yaşanan gelişmeler bu sorunların çözümünü de kolaylaştırıyor. “E-koruma.net”, dünyanın önde gelen arama motorları, sosyal ağlar ve dosya paylaşım sitelerinde yer alan istenmeyen içeriklerin kaldırılmasında yüzde 100’e yakın bir başarı sağlıyor.
İnternetteki geçmişinizi nasıl silebilirsiniz?
Dijital haberler deyim yerindeyse ‘ışık hızıyla’ yayılıyor, kişiler arama motorları sayesinde birkaç saniye içinde geçmişte yayınlanmış olumlu veya olumsuz haberlere ulaşabiliyor. İnternette kalmaya devam eden haberler geçmişin izlerini devam ettiriyor. Dijital saygınlığını önemseyen, kişisel haklarına zarar verildiğini düşünen ve bu durumdan rahatsız olan ünlülerin harekete geçiyor. Özel hayatın gizliliğinden faydalanmak isteyen mankenlerin birçoğu haber kaldırma işlemleri için başvuru yapıyor.
E-koruma.net Genel Müdür Yardımcısı Esra Topal, internette şahsa veya şirkete yönelik yayınlanan olumsuz içerik, görsel veya haberleri kaldırmanın mümkün olduğunu söyleyerek “E-koruma yani dijital itibar yönetimi işlemleri ile kişi ve kurumların hakkında çıkmış olumlu veya olumsuz haberlerin, geçmişte yaşanmış olayların kaldırılması ve dijital dünyada görünmemesi mümkün. Bu nedenle de birçok kişinin başvurduğu bir işlem. Hakkınızda çıkmış olan her türlüğü içeriğin tespiti yapıldıktan sonra tarafınıza bir rota çiziliyor ve yapılacak işlemler sıralanıyor. Bu sayede hem kişiler rahatsız oldukları haberleri kaldırmış, hem de dijital itibarını yeniden yapılandırmış oluyor. Bu adımların tespit ve takibi en önemli süreç. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de Yargıtay tarafından dijital ortamda kişilik haklarının korunması ile alakalı önemli içtihatlar bulunmakta. Google unutulma hakkı henüz tam olarak Türkiye’de uygulanmasa da, hayata geçirilmesi gereken önemli bir işlem” dedi.