Eski ABD Başkanı Trump'ın başı beladan kurtulmuyor. Trump ve 18 kişiye 'suç örgütü' suçlamasıyla dava açıldı

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 kişiye, Georgia'da 'suç örgütü' suçlamalarıyla ilgili olarak dava açıldı. İddianame, Trump ve destekçilerini 'suç örgütü' üyeleri olarak adlandırıyor. Savcı, sanıklardan 25 Ağustos'a kadar gönüllü olarak teslim olmalarını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Eski ABD Başkanı Trump'ın başı beladan kurtulmuyor. Trump ve 18 kişiye 'suç örgütü' suçlamasıyla dava açıldı

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve 18 'müttefiki' hakkında 2020'de kaybedilen Georgia seçimlerini iptal ettirme çabaları nedeniyle dava açıldı. 

Savcılar, yaklaşık 100 sayfalık iddianamede eski başkanı, avukatlarını ve diğer yardımcılarını "suç örgütü" olarak nitelendiriyor. 

euronews'teki habere göre bu, gelecek seçimler için kampanya yürüten Trump'a karşı açılan dördüncü ceza davası oldu. 

İddianamede Trump'ın ve müttefiklerinin yenilgiyi telafi etmek için yaptıkları onlarca eylemin ayrıntıları yer alıyor. Eylemler arasında "Georgia'nın Cumhuriyetçi eyalet sekreterine buradaki seçimi kazanmasına yetecek kadar oy bulması için yalvarmak; sahte hile iddialarıyla karşılaşan bir eyalet seçim görevlisini taciz etmek, Georgia milletvekillerini seçmenlerin iradesini görmezden gelmeye ve Trump'ın lehine yeni bir seçim kurulu atamaya ikna etmeye çalışmak" yer alıyor. 

Ayrıca Trump'ın avukatlarından birinin Georgia'nın kırsal bir bölgesindeki oylama makinelerine müdahale etmek ve bir oylama makinesi şirketinden veri çalmak için yaptığı bir planın olduğu belirtiliyor. 

Davayı açan Fulton Bölge Savcısı Fani Willis, "İddianamede, sanıkların seçim itirazlarına ilişkin yasal sürece uymak yerine, Georgia'nın başkanlık seçim sonuçlarını bozmak için suç teşkil eden bir şantaj girişiminde bulundukları iddia edilmektedir" dedi.

"25 Ağustos'a kadar teslim olun"

Willis, sanıkların 25 Ağustos günü öğlene kadar gönüllü olarak teslim olmalarına izin verileceğini söyledi. Willis ayrıca altı ay içinde bir duruşma tarihi talep etmeyi planladığını ve sanıkları bir grup olarak yargılamayı düşündüğünü kaydetti. 

Dava, Adalet Bakanlığı özel danışmanının Trump'ı seçimleri iptal etmeye yönelik geniş çaplı bir komplo kurmakla suçlamasından sadece iki hafta sonra geldi. 

Georgia'daki dava, Trump ve müttefiklerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'ndaki seçim oylarının sayımını engelleme girişimleri de dahil olmak üzere, Trump'ın Washington DC'deki son iddianamesiyle aynı zemini kapsıyor. Ancak toplam 19 sanıktan oluşan geniş sanık ağı, özel danışman Jack Smith tarafından açılan ve şu ana kadar yalnızca Trump'ın sanık olarak adının geçtiği daha dar hedefli davadan ayrı bir yerde duruyor.

"Suç örgütünün üyeleri"

Georgia iddianamesi, Trump'ın eylemlerinin ötesinde daha geniş ölçekli bir suçun olduğuna işaret ediyor. 

"Mafya babaları ve çete liderlerinin kirli operasyonlarını tasvir eden" bir dilde yazılan suçlama belgesi, Trump'ı, avukatlarını, Beyaz Saray'ın eski özel kalem müdürünü, New York'un eski belediye başkanını, Georgia ve diğer eyaletlerde faaliyet gösteren "girişimin" parçası olan bir "suç örgütünün" üyeleri olarak tanımlıyor. 

İddianamenin bir kopyasını yayınlayan Reuters, dosyanın hızlı bir şekilde kaldırıldığını söyledi.

Soruşturmayı siyasi amaçlı olarak nitelendiren Trump ve müttefikleri, sızdırılma olayının ardından sürecin hileli olduğunu iddia etti. 

 

Etiketler trump dava
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin