Ertuğrul Günay'dan tartışma yaratacak 'ecdat' açıklaması

Gazeteci Ömer Şahin’in TRT Türk’te yayınlanan “Görüş Farkı” programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan tartışma doğuracak açıklamalar geldi.

Google Haberlere Abone ol
Ertuğrul Günay'dan tartışma yaratacak 'ecdat' açıklaması

Ecdat olarak Padişah’ı değil, Yunus’u anlatalım



TRT Türk’te Ömer Şahin’in sorularını yanıtlayan Günay, Başbakan Erdoğan’ın, “Bizim öyle bir ecdadımız yok” diye eleştirdiği “Muhteşem Yüzyıl” tartışmasına da değindi. Günay, “Bizim kültürümüz haremden ibaret değil ama tarihimiz her şeyiyle çok mükemmel, herkese örnek de değil aslında” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim o tarihi dizilerde, çok ünlü sadrazamın öldürülmesine daha gelmedik. Cihan padişahının iktidar hırsıyla kendi oğlunu yandaki çadırda boğdurtmasına gelmedik. Tarihi çok kurcalamayalım. Tarihin övünülecek güzel tarafları olduğu gibi, bugünkü idrakimizle bağdaşmayacak kötü tarafları da var. Daha önce de söyledim. Tarihten alacaksak bir şey Yunus Emre’yi çocuklarımıza öğretelim, anlatalım. Hacı Bayram Veli, Bektaş Veli’yi anlatalım. Biz padişahlar üzerinden ecdadımız diye gidersek çocuklarımıza çok mahcup da olabiliriz.”



Fazıl Say ve Levent Kırca’yı Konuşmaya gerek yok



Ertuğrul Günay, sanatçılar Fazıl Say ve Levent Kırca’nın hükümeti eleştiren sözlerine ise, “Bu programda zamanımızı boşa tüketmeyelim. Konuşmaya gerek yok”sözleriyle karşılık verdi.



Dizilerimizin başarısı kıskanılıyor



Bakan Günay, Türk dizilerinin Ortadoğu, Avrupa, Rusya ve Orta Asya’da çok etkili olduğunu, ülke tanıtımına büyük katkı yaptığını söyledi. Günay, “Şu anda bütün komşu ülkeler, bizim kuşağımızdaki ülkeler Türkiye’nin bu tanıtım başarısını kıskanıyor” dedi.



Günay, dizilere dönük eleştirileri, “Ufak tefek tartışmalar var. Olur bunlar olacaktır. Şimdi çok sayıda da üretim başladı. Biraz daha sanıyorum ki bu tartışmalardan etkilenerek daha dikkatli davranacaktır insanlar. Daha tarih okuması metin okuması coğrafya çalışması yapacaklardır. Yolda giderken hani biz göçer bir gelenekten geliyoruz biliyorsunuz. Kervan yolda düzelir.” şeklinde değerlendirdi.



Sansüre sert tepki



Günay, Yunus Emre’nin şiiri ile Fareler ve İnsanlar ve Şeker Portakalı kitaplarına dönük “sansür”e sert tepki gösterdi: “Güzel bir söz var. Cahille bal yenmez, alimle taş taşı diye. Yunus Emre Anadolu’nun özünden gelen bir ariftir, erendir, bir felsefecidir. Bizim öz yüreğimizdir. Ben Yunus’a itikaden kendimi çok bağlı hissederim. Yunus konusu gelince beni zapt etmek biraz zordur. Kimse Yunus Emre’ye herhangi bir kısıtlama getiremez. O ne söyleyeceğini bilmiştir ve güzel söylemiştir. Onu kısıtlamaya kalkmak densizliktir. Haddini bilmezliktir. Onu da millet bir kenara koyar zaten. Fareler ve İnsanlar’ı bugün ben de duydum. Bunlarla uğraşmak bana çok doğru gelmedi.”



www.dha.com.tr


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin