Erken emeklilikle ilgili çok önemli uyarı! Erken emeklilik için sigorta başlangıcı önemli mi?

Sözcü gazetesi yazarı Sezgin Özcan, erken emeklilikle ilgili çok önemli bir yazı yazdı. Okuyucusundan gelen bir soruya cevap veren Özcan, "Bugün itibarıyla sigorta başlangıcının erken emeklilik açısından bir etkisi bulunmuyor. Sadece kadınlar açısından, ilk defa sigortalı olunan tarihten sonra doğan çocuklar için yapılabildiğinden, doğumdan önce sigorta başlangıcı yapılmasında yarar var" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erken emeklilikle ilgili çok önemli uyarı! Erken emeklilik için sigorta başlangıcı önemli mi?

İşte o yazı...

Erken emeklilik için sigorta başlangıcı önemli mi?

Kızım 18 yaşını doldurdu. Bir yerde sigortalı olarak çalışmaya başlaması
(sigorta başlangıcının erken olması) ileriki yıllarda erken emekliliği için
katkı sağlar mı? Rahşan Kan

8 Eylül 1999 tarihinde getirilen emeklilikte yaş şartı, özellikle 4/a (SSK)
statüsünden emekli olacaklar açısından sigorta başlangıcını önemli kılmıştı. Zira
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilik yaşı ve prim günü şartı,
önce 8 Eylül 1999 sonra 23 Mayıs 2002 tarihindeki sigortalılık süresine göre
kademelendirildi. Bu bağlamda sigorta başlangıcı ne kadar önce ise emekliliğe
erişimleri de o kadar erken oldu/oluyor.

9 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar açısından, sigorta başlangıç tarihi emeklilik şartlarında farklılık yaratmıyor. Bu tarih aralığında sigorta başlangıç tarihi ne olursa olsun emeklilik için prim günü ve sigortalılık süresinden ayrı olarak kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını doldurmaları gerekiyor. Ya 7000 prim günü ya da 4500 prim günü ve 5 yıl sigortalılık süresi ile kadınlar 58, erkeler 60 yaşları dolduğunda emekli olmaya hak kazanıyor.

30 Nisan 2008 sonrası için ise yaştan emeklilik için aranan 5400 prim günü, 4/a sigortalıları açısından 30 Nisan 2008 ila 31 Aralık 2008 tarihleri arasında sigortalı sayılanlar için 4600 günden başlamak üzere, sonraki her yıl için 100 gün artırılmak suretiyle kademelendirilmişti. O da en son 2016 yılı ve sonrasında sigortalı olanlar bakımından 5400 güne fikslendi. Benzeri prim günü kademelendirmesi, 4/a statüsünden engelli hakkıyla emekli olacaklar için de öngörüldü.

Bugün itibarıyla sigorta başlangıcının erken emeklilik açısından bir etkisi bulunmuyor. Sadece kadınlar açısından, ilk defa sigortalı olunan tarihten sonra doğan çocuklar için yapılabildiğinden, doğumdan önce sigorta başlangıcı yapılmasında yarar var.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin