Eris varyantı yeniden kısıtlamalara neden olur mu? Bilim Kurulu üyesi Alper Şener açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Koronavirüsün yeni varyantı Eris’in Türkiye’de 9 kişide tespit edildiği açıkladı.  Eris varyantı yeniden kısıtlamalara neden olur mu? Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr  Alper Şener,  merak edilen sorulara yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Eris varyantı yeniden kısıtlamalara neden olur mu? Bilim Kurulu üyesi Alper Şener açıkladı

 Sağlık Bakanı Koca, yurt dışı temaslı 9 kişide Eris varyantının tespit edildiğini açıkladı. Koca’nın açıklaması yeniden kısıtlamalar gelir mi sorusunu gündeme getirdi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Şener, 65 yaş üsttü vatandaşlara kapalı alanlarda maske uyarısında bulunarak merak edilen sorulara yanıt verdi.

Avrupa’da görülüp Türkiye’de görülmemesinin mümkün olmadığını söyleyen Alper, ”Eris, Pirola ve Fornax adındaki 3 farklı varyant görülüyor. Eris varyantı diğerlerine göre daha baskın hale gelmiş durumda.”

Belirtiler diğer varyantlarla aynı

Eris varyantının belirtilerinin daha önce görülen varyantlardan farklı olmadığını kaydeden Şener, “Ateş,  eklem ağrısı, burun akıntısı,  burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda yanma, tat ve koku kaybı ile ishal gibi sebep olabiliyor. Ağır hastalığa sebep olma tablosu ise toplumdaki bağışıklama oranı, bireysel bağışıklanmışlık durumu, hastalığı ağır geçirip geçirmeme ihtimaline göre değişiyor. Avrupa’da hastaneye yatış oranında artış var ama yoğun bakıma yatış oranlarında belirgin bir tırmanış yok. Artışlar tipik olarak 65 yaş üstü ve yandaş hastalığı olan grup ve hatırlatma dozları eksik olan hasta popülasyonu gibi görünüyor.” 

"Vaka sayında ciddi tırmanış olmaz"

Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Türkiye’de vaka sayılarında ve hastaneye başvuruda artış olmasının gayet normal olduğunu ifade eden Şener, “Hiçbir zaman pandeminin başındaki gibi ciddi anlamda vaka sayılarına tırmanış olacağını düşünmüyorum.”

65 yaş üstü vatandaşlara maske önerisi

Şener, 65 yaş üsttü vatandaşlara özellikle metro, asansör, otobüs ve kapalı alanlarda N95 tipi maske kullanması gerektiğini bunun aşı kadar önemli bir önlem olduğunu söyledi.

"Kapanma beklemiyorum"

Dünyada birçok kişinin virüse karşı bağışıklık kazandığını ifade eden Şener, Eris varyantındaki vaka artışı nedeniyle yeniden kapanmaya yol açmasını beklemediğini kaydetti.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin