Erdoğan'ın vizyon belgesi dış basında nasıl haber oldu?

Cumhurbaşkanlığı seçimine aday Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü açıkladığı vizyon belgesi, yurt dışında da yankılandı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın vizyon belgesi dış basında nasıl haber oldu?

BBC ve New York Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda cumhurbaşkanlığı yetkilerini artırmaya çalışacağına dikkat çekerken Erdoğan'ı 'otoriter' diye eleştirenlerin kaygılarına da vurgu yapıyor.





Cumhurbaşkanlığı seçimine aday Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü açıkladığı 'vizyon' belgesi, yurt dışında da yankılandı.



BBC: ERDOĞAN YENİ BİR ANAYASA İÇİN ÇABA GÖSTERME SÖZÜNÜ VERDİ



İngiltereli yayın kurumu BBC, 'Türk Başbakanı Erdoğan yeni bir anayasa için çaba gösterecek' başlığı ile verdiği haberinde Erdoğan'ın 2023'ye kadar olan süre için dört önceliğin altını çizdiğini, cumhurbaşkanı seçilmesi durumda yeni bir anayasa taahhüdünde bulunduğunu anlatıyor. 



'Böyle bir adım, Sayın Erdoğan'a, halen büyük ölçüde törensel bir rol olan cumhurbaşkanlığına daha çok yetki sağlama imkânı verir' görüşünü dile getiren BBC, analistlerin çoğunun Erdoğan'ın seçimi "rahatça" kazanmasını beklediklerini belirtiyor.



Haberde Erdoğan'ın 2003'ten bu yana başbakan olduğuna işaret edildikten sonra "Eleştirenler, yolsuzluk iddiaları arasında daha otoriterleştiğini söylüyorlar. Siyasi düşmanlarını kendisine karşı komplo kurmakla suçluyor. Sürekli ekonomik büyüme de, kendine ard arda seçim zaferi elde etmeye yardımcı oldu" savlara yer veriliyor. 

BBC, "Kökleri İslam'da olan AK Parti, parlamentoya hâkim ve bu güç tabanı ona ülkenin laik kurumlarına meydan okumasına imkân sağladı" yorumunu yapıyor ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı, seçimini kazanması beklendiğini kaydediyor. 



NYT: ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANIRSA CUMHURBAŞKANLIĞININ YETKİLİLERİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞACAK



Başbakan Erdoğan'ın Cuma günü açıkladığı 'vizyon', New York Times gazetesinde de haber oldu. Erdoğan'ın hak ve özgürlüklerini genişletmeye, Türkiye'nin ekonomisini daha da geliştirmeye söz verdiğini belirten gazete, haberinde Türkiye'de ilk defa halkın doğrudan cumhurbaşkanını seçeceğine dikkat çekiyor.



'Yaygın biçimde beklendiği gibi Erdoğan seçimi kazanırsa muhtemelen cumhurbaşkanlığının yetkililerini artırmaya çalışacak' diyen gazete, haberini, 'Cuma günü İstanbul'da konuşurken Sayın Erdoğan, pek detay vermese de seçilmesi durumda Türkiye'de demokrasiyi güçlendirmeyi ve uluslararası meselelerdeki rolünü artırmayı vaad etti' sözleriyle noktaladı. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin