Erdoğan'dan Rus medyasına özel röportaj!

Başbakan Erdoğan, Rossiyskaya Gazeta ile İtar-Tass Haber Ajansı'na özel bir röportaj verdi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Rus medyasına özel röportaj!

İtar-Tass Genel Müdür Birinci Yardımcısı Mihail Gusman'a konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, öncelikle iki gün boyunca Saint Petersburg’da yapacağı temaslardan beklentilerini açıkladı.



Ziyarete büyük önem verdiğini belirten Erdoğan, daha önceki ÜDİK toplantılarında çok önemli adımlar atıldığını kaydetti. Bu toplantılarda siyasi, askeri, ticari-ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkileri değerlendirdiklerini kaydeden Başbakan, gelecekte atılacak adımları ele aldıklarını söyledi. Enerji alanındaki ilişkilerin stratejik seviyeye yükseldiğini ve çok büyük atılım yapıldığını vurgulayan Erdoğan, "Sait Petersburg'daki görüşmeler sırasında A’dan Z’ye tüm konuları masaya yatıracağız. İki ülke arasında ticari hacim 35 milyar dolara ulaştı ve 100 milyar dolar hedefine ulaşmak için görüş alışverişinde bulunacağız. İki ülke de bu hedef etrafında ortak irade gösterdiği için bu bizler için sorun olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.



TÜRK-RUS DİYALOGU GELECEK NESİLLERE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK



Moskova ve Ankara arasında kurulan diyalogun önemine vurgu yapan Erdoğan, “Rusya Devlet Başkanı ile mevcut kişisel ilişkilerin, diyalogun önemli ortak adımlarla sonuçlanması için olumlu bir gelecek sağlayacağını ümit ediyorum. Zengin tarihe sahip iki komşu ülke Rusya ile Türkiye arasındaki mevcut diyalogun gelişmesi gelecek nesiller için örnek teşkil edecektir” dedi.



RUSYA, ALMANYA'YI GEÇMEYE YAKIN



Erdoğan, iki ülke arasında vize sorununun bulunmadığını belirterek, vizesiz rejimin turizm ilişkilerine önemli katkı sunduğunu kaydetti. Türkiye'yi yılda yaklaşık 4 milyon Rus turistin ziyaret ettiğini ve Rusya'nın Almanya'yı geçmeye çok yaklaştığını belirten Erdoğan, "Ruslar Türkiye'nin turizm alternatifleri bakımından zengin bir ülke olduğunu ve 4 mevsimde de turizm hizmetlerinin sunulduğunu çok iyi biliyor" ifadesini kullandı.



DOĞALGAZIN YÜZDE 56'SI RUSYA'DAN



Rossiyskaya Gazeta ile İtar-Tass Haber Ajansı'na konuşan Erdoğan, iki ülke arasındaki enerji ilişkilerinin tuttuğu yere de dikkat çekti. Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 56’sını Rusya’dan karşıladığını ifade eden Başbakan, bunun büyük bir rakam olduğunu, bu alanda yeni işbirliği alanları açmak istediklerini belirtti. Bu alanlardan birinin nükleer enerki olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Rusya ile Akkuyu’da nükleer santral inşa ediyoruz. Çalışmalar başladı ve projenin üçüncü etab devam ediyor. Genç uzman mühendislerimiz Rusya'da eğitim alıyor. Eğitimin ardından onlar Rus uzmanlarla birlikte projenin ileriki safhalarında yer alacak.”



RUSYA'DAN NATO SİSTEMİNE UYGUN ASKERİ EKİPMAN ALIYORUZ



Başbakan Erdoğan, Rusya ile yürütülen askeri-teknik işbirliğine değindi. Füze ihalesinde Rusya'nın en yüksek fiyatı verdiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, ihaleden bağımsız olarak Moskova ile birtakım askeri ekipman almaya başladıklarını kaydetti. Bazı ekipmanların satışı konusunda görüşmelerin sürdüğünü Erdoğan, Rusya'dan NATO sistemine uygun askeri ekipman aldıklarını vurguladı.



GENÇLİĞİMDE DOSTOYEVSKİ'Yİ OKUDUM



Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki kültürel ve tarihi ilişkileri de değerlendirdi. Nazım Hikmet'in mezarının Rusya'da bulunmasının kültürel ve tarihi ilişkiler açısından derin bir anlam ifade ettiğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye'de gençler, Dostoyevskiy'in birçok kitabını okuyor. Ben de gençlik yıllarımda Dostoyevskiy'i okudum. Daha önce Mehter müzik takımı, Rus devlet orkestralarıyla bir kaç kere ortak konser verdi. İlgili bakanlık ve kurumlar, başarılı çalışmalara imza atıyor" dedi.



SURİYELİ MÜLTECİ SORUNUN RUSYA İLE ÇÖZMEK İSTİYORUZ



Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Suriye krizinde üstlendiği mülteci sorununu Rusya, İran, Irak, Lübnan ve Ürdün’le çözmek istediklerini söyledi. Erdoğan, bu konuda Rusya ile 3 yıldır devam eden görüşmelerden sonuç alamadıklarını kaydederek, şunlara dikkat çekti: "Rusya, Türkiye, ABD, İran gibi ülkeler çözüm için destek verirse, ve diğer BM Güvenlik Konseyi ülkeleri de sürece dahil olursa, çözüme çok yaklaşırız. Beşar Esad rejimiyle bir sonuca varmamız mümkün değil. Suriye'de 133 bin insanın ölümünü kabul edemeyiz. Eminim ki Rusya da buna rıza göstermez.”



SOÇİ'DE TARİH YAZACAĞIZ



Türkiye’nin son yıllardaki iharacat hamlesini rakamlarla anlatan Erdoğan, "Göreve geldiğimizde Türkiye'nin ihracatı 36 milyar dolardı. Bugün ise 155 milyar dolar seviyesinde. Rus rublesi ile ticari operasyonlar yapabiliriz. Aynı şekilde Çin ve İran’la da çalışabiliriz. Rus sermayesinin Türk ekonomisinde daha önemli rol oynayabileceğinden eminim. Türkiye Soçi 2014 olimpiyatları için çok önemli projelere imza atıyor. Olimpiyat oyunları sayesinde Rusya'nın tarihe geçeceğinden eminim. Türk inşaat şirketlerinin de bu tarihle bağlantısı olacak” dedi. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin