Erdoğan 'yoğun' eleştirilere maruz kaldı, The Guardian yorumladı!

Başbakan'ın uluslararası alanda maruz kaldığı eleştiriler, gazetenin sayfalarına taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan 'yoğun' eleştirilere maruz kaldı, The Guardian yorumladı!

The Guardian gazetesi, AB'nin, Başbakan Erdoğan'a HSYK yasa teklifinin "kuvvet ayrılığı" ilkesine uymadığını, yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylediğini anlattığı haberinde Erdoğan'ın bu konuda Brüksel'de "uluslararası alanda ilk yoğun eleştirilere maruz kaldı" yorumunu yaptı. 



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'deki ziyareti ve basın toplantısını yakından izleyen İngiltere  gazetesi The Guardian, AB'nin Erdoğan'a HSYK yasa teklifinin "yeniden düzenlenmesi gerektiğini" söylediğini belirterek, böylece Erdoğan'ın polis ve yargı üzerindeki "kontrol artırma" çabasının "uluslararası alanda ilk yoğun eleştirilere maruz kaldı" yorumunu yaptı. 



Brüksel'in, Erdoğan'a HSYK düzenlenmesinin "kuvvet ayrılığı" prensibine uymadığını belirttiğini kaydeden gazete şu yorumu yaptı:



"Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ulusal polisin üst kademelerinde temizlik ve ülkenin kıdemli yargıçlarını evcilleştirme kampanyası, Salı günü Brüksel, kendisine Avrupa standartlarına uyum sağlanması için tartışmalı yasa tasarısını yeniden düzenlemesi gerektiğini bildirdiğinde uluslararası alanda ilk yoğun eleştirilerle karşı karşıya kaldı."



ERDOĞAN, POZİSYONUNU DEĞİŞTİRMEDİ



Buna karşın Guardian, Başbakan Erdoğan'ın kuvvet ayrılığına bağlı olduğunda ısrar ederek pozisyonunu değiştirmediğini kaydettiği haberinde Erdoğan'ın, Türkiye'de yargıçların bağımsız hareket etmediğini, söz konusu yasal düzenlemenin ise onları bağımsız davranmaya mecbur edeceğini söylediğine dikkat çekti. 



Erdoğan'ın, ailesini de dahil eden yolsuzluk soruşturmalarının ardından "tartışmalı politikalarını güçlü biçimde savunduğuna" işaret eden gazete, Erdoğan'ın yargıç ve polislerle "savaşının Gülen ile sert güç mücadelesine" bağlandığını belirtikten sonra şöyle devam etti:



AB YETKİLİSİ: KAYGILARIMIZI ÇOK AÇIK BİÇİMDE DİLE GETİRDİK



"Türkiye ile meşgul olan üst düzey bir AB yetkilisi dedi ki "Budur sorunun özü. Büyük bir gerileme. Türkiye'de hukuk üstünlüğüne zarar verildi. Kaygılarımızı çok açık biçimde dile getirdik' dedi."



Gazete, Almanya Dışişleri Bakanı Frank - Walter Steinmeier'in Pazartesi günü üyelik müzakerelerinin "Erdoğan'ın hareketlerinden dolayı dondurulması gerekebileceği" uyarısını yaptığına dikkat çekerken de müzakerelerin diğer bazı anlaşmazlıkların nedeniyle 40 aylık bir aradan sonra ancak geçen Kasım ayında yeniden başladığını da anımsattı.



ERDOĞAN GEZİ'DEN BU YANA "GİDEREK OTORİTERLEŞİYOR"



Gazete, Gezi gösterilerine değinerek "11 yıllık yönetiminin ardından Türk siyasetine hakim olan Erdoğan'ın iktidarına, geçen Mayıs ayından başlayarak daha önce hiç olmadığı kadar bir ulusal sokak protestoları dalgasıyla meydan okunduğunu, protestoların da aşırı polis gücü ile bastırıldığını" belirterek "Erdoğan o zamandan beri giderek artan biçimde otoriterleşiyor" yorumunu yaptı. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin