Erdoğan Salarha Tüneli'ni açtı: 30 dakikalık yol, 5 dakikaya indi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salarha Tüneli Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Salarha Tüneli ile 14 kilometreyi bulan ve yarım saat süren ulaşım artık 4.5 kilometre civarına ve 5 dakikaya inecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca 308 milyon lira yatırım bedeli olan proje ile Merkez Çarşı Mahallesi'nde dolgu alanlarında kentsel dönüşüm başladığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan  Salarha Tüneli'ni açtı: 30 dakikalık yol, 5 dakikaya indi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de, Salarha Tüneli Projesi ve bağlantı yolları açılış törenine katıldı. 

Törene, Erdoğan’ın yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük katıldı.

Törende konuşan Erdoğan, Rize'nin hem şehir içi hem dağın ardı ile önü arasında ulaşımı temin edecek Salarha Tüneli'nin hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, “İyidere Lojistik Limanı ve deniz üzerinde inşa ettiğimiz Rize-Artvin Havalimanı'nın açılmasıyla bu bölgedeki yük ve insan trafiği çok daha fazlalaşacaktır. Salarha Tüneli ile işte bu trafiğin önemli bir bölümünü şehir içinden alıp çevreyolu üzerinden arka tarafa veriyoruz. Bu tünel Rize'nin 70 yıllık hayalidir. Tünel sayesinde önceden 14 kilometreyi bulan ve neredeyse yarım saat süren dağın ardı ile önü arasındaki ulaşım, artık 4,5 kilometre civarına ve 5 dakikaya inecektir. Artık hemşehrilerimiz bu yolda hızlı, güvenli ve konforlu ve ekonomik seyahat edebilecek. Transit yolcularımız da vakit ve yakıt kaybetmeden hedeflerine doğru ilerleyecektir. Bu tünelin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen bakanlığımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmayı, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum” dedi.

‘RİZE’YE YAKIŞIR TİCARET MERKEZLERİ İNŞA EDİYORUZ’

Rize’de büyük öneme sahip bir başka projenin daha temel atma törenini yaptıklarını ifade eden Erdoğan, “Merkez Çarşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesiyle bu bölgede 1950'li yıllarda deniz dolgusuyla elde edilen alanları baştan sona yeniliyoruz. Genelde ticari alan olarak kullanılan bu bölge, aradan geçen 70 yılın ardından hem yorgun hem de ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmişti. Geliştirdiğimiz projeyle bölgede bulunan 118 dükkanı, 184 ofisi ve 60 konutu yıkarak yerine Rize’mize yakışır yepyeni iş yerleri ve ticaret merkezleri inşa ediyoruz. 308 milyon lira yatırım bedeli olan proje kapsamında, şehrimize 404 ofis, 133 iş yeri, 455 araçlık bir otopark kazandıracağız. Projemiz tamamlandığında bölge, eskiden olduğu gibi Rize’mizin gözde ticaret alanı olmayı sürdürecektir. Kentsel dönüşüm projemizin şimdiden şehrimize ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, TOKİ’ye projenin inşasını üstlenen yüklenici firmalara, Rize’ye böyle bir eser kazandıracakları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Erdoğan  Salarha Tüneli'ni açtı: 30 dakikalık yol, 5 dakikaya indi

'GELİN DE RİZE’Yİ GÖRÜN’ 

Yapılan projeleri sayarak muhalefete seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Türkiye’de bir kesim var. Ağızlarını her açtıklarında 19 yılda ‘Siz ne yaptınız ki’ diye soruyor. Bu soruyu kimlerin sorduğunu biliyorsunuz değil mi? Böyle bir soruyu ancak ne kendisi ne anne babası ne de evlatları bu ülkede yaşamamış olan birisi sorabilir. Çünkü Türkiye'nin son 19 yılda nereden nereye geldiğinin şahidi bizatihi bu milletin ta kendisidir. Şu Karadeniz'de Samsun'dan Artvin'e kadar hatta gümrük kapısına kadar neler yaptığımızı hepimiz biliyoruz değil mi? Hepsini koy bir kenara, Rize’ye neler yaptığımızı biliyoruz değil mi? İşte bak bugün de yine ne yapıyoruz, bir taraftan dün işte Hurmalık’taki o tünellerin açılışını yaptık, bugün de Salarha tünelinin elhamdülillah açılışını yapıyoruz. Var mıydı böyle tünellerimiz, viyadüklerimiz var mıydı? Buyrun şimdi bunları açıyorum. Onun için ben bu Bay Kemal’e ve CHP'nin tabanına sesleniyorum. Gelin de Rize’yi görün. Dikili bir ağacınız yok. Yaşı 30, 35’in altında olanlar belki eski Türkiye'yi tam olarak hatırlayamayabilir ama en azından büyüklerinden dinlemiştir. Bu ülke 19 yılda ne yaptınız diyenlerin içlerindeki fitneyi, fesadı, kötü niyeti elbette biliyoruz. Yine de ola ki tereddüde düşenler çıkabilir diye ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerin birkaç dakikalık özetini sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğitimle derslik sayımızı 343 binden aldık, 601 binin üzerine çıkardık. Son atamalarla birlikte biliyorsunuz dün İstanbul'da 20 bin öğretmenin atamasını yaptık ve 713 bin yeni öğretmenimizi göreve başlattık. Üniversite sayımızı 76’dan 207’ye, personel sayımızı 70 binden 181 bine ve üniversite öğrencisi sayımızı 1,5 milyondan 8 milyona yükselttik." 

SALARHA TÜNELİ PROJESİ

Rize'de kentin kuzeyiyle güneyini en kısa güzergahtan birbirine bağlamak için ilk olarak 1951 yılında gündeme gelen Rize Güney Çevre Yolu, Dağbaşı Küçükçayır bağlantı yolları ve Salarha Tüneli projesi hazırlandı. Proje ile 40 köy ve 2 beldeyi bünyesinde bulunduran ve şehir içinden geçen 13,4 kilometrelik yolla ulaşılan Salarha Vadisi'ne, 2,958 metre uzunluğunda çift tüp tünel yapımı için 2015 yılının ekim ayında delme işlemine başlandı. Projede, Dalyan Mahallesi ile Dörtyol köyü arasındaki inşa edilen tünel ve bağlantı yolları ile birlikte kentin 71 yıllık hayali gerçekleşti. Bölgede, 13,4 km uzunluğundaki mevcut yol ile 20 dakikada sağlanan ulaşım; Salarha Tüneli ve bağlantı yolları ile 5 dakikaya düşürüldü, mesafe 9,1 kilometre kısaldı. Hızlı ve güvenli trafik akışının sağlanmasıyla; zamandan 49,5 milyon TL, akaryakıttan 16,5 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 66 milyon TL tasarruf edilecek, karbon emisyon miktarı ise 6.531 ton azaltılacak.

RİZE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Rize’de, 1960'lı yıllarda büyük taşlarla doldurulan, arasına kum ve balçık gibi malzemelerle dolgu yapılan 350 bin metrekarelik alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. Kentte, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi için harekete geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Rize Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmayla daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun yapılar inşa edilecek. Çevresi 560 fore kazıkla güçlendirilen ve toplam bin 806 fore kazık uygulanan alan üzerine 133 dükkan, 404 ofisin yer alacağı 8 blok inşa edilecek. DHA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin