Erdoğan-Merkez Bankası çekişmesi ABD basınında!

Wall Street Journal, "Türk hükümetinin Merkez Bankası'na faiz indirimi çağrılarının banka üzerindeki siyasi baskı kaygılarına neden olduğunu" yazıyor.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Merkez Bankası çekişmesi ABD basınında!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faiz politikasına yönelik eleştirileri, ABD'li basında yer buldu. Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye'nin Merkez Bankası, hükümetin artan eleştirileri ile karşı karşıya" derken "Türk hükümetinin bu hafta ülkenin merkez bankasını faiz oranlarını indirmeye çağırması, banka üzerindeki siyasi baskı kaygılarına neden oldu" yorumunu yapıyor.



ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi, yükselen enflasyon ortamında Merkez Bankası'nın faizleri 0.5 puan düşürmesi iktisatçılarca yaygın biçimde eleştirilirken Başbakan Erdoğan'ın yapılan indirimi "şaka" gibi nitelediğine dikkat çeken gazete, yatırımcıların Merkez'in "siyasi baskılara boyun eğeceği" tahmininde bulunurken liranın değer kaybettiğini anlatıyor. Gazete şu savları da dile getiriyor:



"Erdoğan, sık sık yatırımları ve ekonomik büyümeyi ileriye götürmek amacıyla daha gevşek bir para politikası çağrısında bulunmuştu. Ancak birçok analist, ifadelerinin agresif tonunu Merkez Bankası'nın bağımsızlığına bir tehdit olarak yorumladı."



WSJ, siyasilerin Merkez Bankası'na "baskı" yaptıkları yönünde artan algının bazı politika belirleyicilerinin Merkez Bankası'nın bağımsızlığını taşıdığı öneme vurgulamaya ittiği yorumunu da yaptığı haberinde örnek olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in o yöndeki yankı bulan açıklamalarını da yansıtıyor.



Bu arada, WSJ, Cuma günü Ankara'da faiz belirleyicilerince verilen olağan bir brifinge katılan Standard Bank'ın yükselen piyasalar baş ekonomisti Tim Ash'ın "Para Politika Kurulu üyeleri, Türkiye Merkez Bankası'nın bağımsızlığının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde yaptığı açıklamaları nedeniyle riske girdiği yorumlarını reddettiler" dediğine dikkat çekiyor. 

Öte yandan, haberde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görevinden ayrılması olasılığına ilişkin olarak da New York'taki Brown Brothers Harriman&Co'dan döviz stratejisti Marc Chandler'in "Başkan Başçı işten atılırsa eğer, yatırımcılar, Türk varlıklarını ucuza satmada tereddüt göstermemelidir" eleştirisine de yer veriliyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin