Engelli aylığına zam mı gelecek? Engelli aylığı ne kadar, kaç TL olacak? Kemal Kılıçdaroğlu'dan engelli aylığı yardımı açıklaması

Engelli maaşı yüzde 40 ve üzeri engeli olan vatandaşlara verilen yardım parasıdır. Bakıma muhtaç kişilere verilen engelli maaşı 1594 TL ve 2 bin 392 TL olarak veriliyor. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda engelliler için yapılacak çalışmaları dokuz maddede anlattı. Peki engelli aylığına zam mı gelecek? Engelli aylığı ne kadar, kaç TL olacak? İşte detaylar.

Google Haberlere Abone ol
Engelli aylığına zam mı gelecek? Engelli aylığı ne kadar, kaç TL olacak? Kemal Kılıçdaroğlu'dan engelli aylığı yardımı açıklaması

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter üzerinden yayınladığı videosunda engelli yardımlarına değindi. İktidara gelirlerse engelliler için yapılacak çalışmaları açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu aylıkları ve yardımları asla enflasyona ezdirmeyeceğiz." dedi. 

İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Engelliler ve Aileleri' başlığında yayınladığı videoda kullandığı ifadeler:

"Bir; engelli yoksulluğuna el atacağız. Engelli aylıkları ve bakım yardımları için enflasyonu dikkate alacak şekilde kanun çıkaracağız. Bu aylıkları ve yardımları asla enflasyona ezdirmeyeceğiz. Yardımları öyle Bay Kemal'in de iki dudağına bırakmayacağız net kanun olacak.

İki; gelir desteğini ailedeki kadının banka hesabına yatıracağız. Evde engellisi olan veya yaşlıya bakım hizmeti veren SGK pirimlerini devlet ödeyecek ve aile destekleri sigortası kapsamında kadınlar emeklilik hakkı kazanacak.

Üç; protez ve ortezlerin Sosyal Güenlik Kurumu katkı paylarını ve malzeme desteklerini günün şartlarına göre güncelleyeceğiz. 

Dört; engelli vatandaşlarımızın akülü ve manuel tekerlekli araçlarının tamir bakım ve onarımını ücretsiz olarak yapan atölyeler kuracağız. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere belediyelerimiz bu hizmeti başarılı bir şekilde uyguluyorlar artık trenin her yerine yayacağız bunu.

Beş; dijital dönüşümü ve uzaktan çalışma imkanlarını dikkate alarak kamu ve özel sektörde engelli için ayrılan kotaları dolduracağız. Kamuda 12 bin engellinin atamasını yapacağız.

Altı; down sendromlu çocukların hayata katılımı ve ailelerin detsek alması için alt yapıyı hızla güçlendireceğiz.

Yedi; engelli raporlarında keyfi değerlendirmelerin büyük mağduriyetler yarattığını biliyoruz. Biz adil ve etkin sağlık kurulu raporları yönetmeliğini hayata geçireceğiz. Keyfi rapor çilesi kesinlikle son bulacak. 

Sekiz; Bakın engelliler en temel haklardan olan eğitimden mahrum kalıyorlar. Sadece yüzde 6,5 engelli lise yüzde 2.6'sı üniversite mezunu. Çünkü engelliler için eğitim de engellerle dolu. Biz okulları engelli öğrencilerin ihtiyacını gözeterek tasarlayacağız. Engelli çocukların örgün eğitim dışındaki rehabilitasyon hizmetini ayda en az 40 saate çıkaracağız.

Ve en önemlisi dokuz; engellilere yönelik ayrımcılığı sona erdirmek için yeni hukuki düzenlemeler yapacağız. Bu ülkede engelliler artık eşit yurttaşlar olarak hak ettiği gibi insanca yaşayacak. Yani özetle tüm yaşlılar ve engelliler için de bahar gelecek sana söz."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin