Enflasyondaki rekordan sonra gözler asgari ücrete çevrildi: Asgari ücrete zam gelecek mi?

2022 yılında yüzde 50’den fazla zam yapılan asgari ücret şu an için neredeyse tamamen erimiş durumda. Her geçen gün gelen zamların altında ezilen asgari ücretliler, Temmuz ayında ikinci bir ek zam haberi bekliyor. TÜİK’in Mayıs ayında açıkladığı yıllık enflasyonun yüzde 70’i geçmesi sonrasında gözler asgari ücret açıklamalarına çevrildi. Peki, Temmuz’da asgari ücrete zam yapılacak mı?

Google Haberlere Abone ol
Enflasyondaki rekordan sonra gözler asgari ücrete çevrildi: Asgari ücrete zam gelecek mi?

Asgari ücret zammıyla ilgili hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulunmuştu. Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri sonrasında asgari ücret zammı için yeniden beklenti oluştu.

ENFLASYON ARTTI GÖZLER ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA!

Habertürk'ün ekonomi yazarlarından Ahmet Kıvanç; asgari ücretle ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Asgari ücret konusunda kapının açık bırakıldığını ifade eden Kıvanç, teknik olarak mevzuatın zamma elverdiğini belirtti.

'İSTER SENELİK İSTER AYLIK BELİRLENİR'

Bakanlığın teklifinden sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanıp yeniden asgari ücreti belirleyebileceğinin altını çizen Kıvanç, bu noktada 'İster senelik ister aylık belirlenir. Bunun üst sınırı iki yıldır.' dedi.

Enflasyondaki rekordan sonra gözler asgari ücrete çevrildi: Asgari ücrete zam gelecek mi?

‘ASGARİ ÜCRET ENFLASYON KARŞISINDA ERİMİŞ DURUMUNDA’

Bu sene asgari ücrette bürüt asgari ücrete yüzde 40 oranında artış yapılmıştı. Ama net asgari ücret daha da artmıştı. Asgari ücretten vergi alınmamaya başlanınca net asgari ücretteki artış yüzde 50'ye çıkmıştı. Ama asgari ücretin tespit edildiği o tarihte biz enflasyonu yıllık yüzde 21 olarak görüyorduk. Bir ay sonra yüzde 36'ya çıktı. Bugün geliyoruz yıllık enflasyon Nisan ayı sonu itibariyle yüzde 70'e tırmanmış durumda.

Dolayısıyla net asgari ücrete yüzde 50 oranında aratış yapılmış olsa bile asgari ücrete yapılan zam 4 aylık enflasyon karşısında erimiş durumda.

‘OLASILIK ÇOK YÜKSEK!’

Mayıs ve Haziran ayı enflasyonları açıklandığı zaman bu yüzde 50'nin üzerine çıkma olasılığı çok yüksek. Dolayısıyla asgari ücrete de ikinci bir zam - ara zam gündeme gelebilir.

Enflasyondaki rekordan sonra gözler asgari ücrete çevrildi: Asgari ücrete zam gelecek mi? - Resim : 2

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI OLACAK MI?

Nisan ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 70’lere dayanmasıyla birlitke asgari ücrete ek zam konusu gündeme geldi. 2022 Asgari ücret, Ocak ayında yapılan yüzde 50 oranındaki zammın ardından 4 bin 253 liraya yükselmişti. Asgari ücret Temmuz zammının geleceğine dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde konunun netleşmesi bekleniyor.

CHP'DEN TÜİK'E ENFLASYON TEPKİSİ

TÜİK'in açıklamasının hemen ardından ilk tepkiler de geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, açıklanan enflasyon oranı ile ilgili ‘Komedi’ dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin