Enflasyona karşı süper bono mu geliyor? Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'ndan flaş açıklama

Enflasyon karşısında vatandaşın tasarrufları ezdirmeyecek yeni TL enstrümanı mı geliyor? "Mevduat faizlerine ikame edecek Türk Lirası tasarrufları cazip kılacak bir enstrümana ihtiyaç var" diyen Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, süper bononun uygulamaya konabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Enflasyona karşı süper bono mu geliyor? Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'ndan flaş açıklama

Ekonomim.com'dan Burcu Göksüzoğlu'nun sorularını yanıtlayan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın da çalışmalarının sürdüğünü belirttiği gibi tasarruf sahibine enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman sunulmasını beklediğini, enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımının biraz daha gerçekçi olabileceğini dile getirdi.

Ekonomim.com'daki haberin ilgili kısmı şöyle...

Politika faizi artışı sonrası mevduat faizleri hızla geriledi, ticari kredi faizleri de arttı. Bu durum kafalarda iki ayrı soru yarattı. TL enstrümanları nasıl cazip olacak?   

Ekonomide bir sürü faiz var. Hiçbiri hiçbir zaman aynı değildir, fark vardır ama yakınsar. O yakınsamanın ana enstrümanı da politikası faizdir. Merkez Bankası faizi arttırıyorsa bono, kredi, mevduat faizleri artar. Düşürmesi bekleniyorsa hepsi düşer. Faizlerden biri yukarıya, biri aşağı gidiyor, biri yatay kalıyorsa, orada sorun var demektir. İkincisi Merkez Bankası faiz yükseltiyorsa, o yükselmeyle uyumlu bir yakınsama olmalıdır. Mevduat ve kredi faizlerinin bir kısmı çoktan yükseldiği için bu bağ kopmuştu. Ama şu anda ticari kredi faizlerinin yükselmesi ekonomiyi soğutmak için önemli. Ama Merkez Bankası faizi 17 iken, kredi faizi 35,40 oluyorsa burada da sorun var demektir. Mevduat faizinin enflasyon 58 beklenirken 25-30 bandında olması risk. Hem talebi yeterince kısamamak hem de döviz ve enflasyon tarafında riskler barındırıyor. O açıdan mevduat faizinin politika faizine yakınsama değil de kredi faizine hatta daha yukarılarda dengelenmeye doğru gitmesi Türkiye'nin makro dengeleri sağlaması açısından daha önemli.       

 

•Yeni TL enstrümanı ne olabilir? Süper bono mu?

Mevduat faizlerine ikame edecek Türk Lirası tasarrufları cazip kılacak bir enstrümana ihtiyaç var. Tasarruf sahibine beklenen enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman muhtemelen gelecek diye düşünüyorum. Dolayısıyla enflasyona endeksli bir takım mevduatlar olabilir. Bunun yükünün kime kalacağı önemli. KKM’de olduğu gibi bankalar bunu karşılayacaksa o zaman kredi faizlerini de çok çok daha yükseltmeleri gerekir. Bu yük Hazine’ye kalacaksa o da bir başka sorun anlamına gelir. Süper bono tarafı daha gerçekçi geliyor. Enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımı biraz daha gerçekçi olabilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin