"En Uzun Soluklu Uluslararası Tiyatro Festivali" başlıyor

27 Mart'ta Adana'da başlayacak olan festival 15 yaşında...

Google Haberlere Abone ol
"En Uzun Soluklu Uluslararası Tiyatro Festivali" başlıyor

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde 15’inci kez kapılarını açacak. Festival, dünyaca ünlü İtalyan topluluk Studio Festi’nin Seyhan Nehri ve Taşköprü üstünde sergileyeceği “Su ve Ateş Anıları” adlı muhteşem gösterisiyle başlayacak. Son üç yılda festival açılışına damgasını vuran Studio Festi, bu yıl Çukurova’nın bereketli topraklarını, pamuk tarlalarını, ayçiçeklerini ve portakal bahçelerini; Anadolu ezgileriyle harmanlanan müzik eşliğinde, göz kamaştırıcı ışık oyunları, dansçılar ve dev platformlarla betimleyecek. Festival, bir ay boyunca Türkiye’den 16, yurt dışından 7 topluluğun sergileyeceği 23 farklı oyun ile sanatseverleri tiyatronun büyülü dünyasına çekecek.

 

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Adana Tiyatro Festivali’nin 15’inci yılında, sanatseverler için çok özel bir festival tasarladıklarını, Adanalıları görkemli gösteriler ve yepyeni oyunlarla buluşturacaklarını ifade ederek, “Sabancı Vakfı olarak 39 yıldır kültür sanat alanında ülkemize katma değer sağlayan çalışmalar yapmaya gayret gösteriyoruz. Merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyetiyle ülkemizdeki kültür sanat izleyicisinin sayısını artırmak ve sanatsal etkinliklerin yaygınlaşmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bu misyon ile 15 yıl önce yerel bir şenlik olarak başlayan Adana Tiyatro Festivali’nin uluslararası bir festivale dönüşmesinden mutluluk duyuyoruz”  dedi.

 

Adana Tiyatro Festivali’nin 15. yılına özel etkinliklerle, Adana ve İstanbul’u Türkiye’ye ilk kez gelen topluluklarla buluşturacaklarını kaydeden Zerrin Koyunsağan, “İngiltere’den Globe Tiyatrosu, ve Hindistan’dan Taj Express topluluğu ilk defa Türkiye’ye geliyor. Üstelik bu ilk ziyaret, Adana ile sınırlı kalmayıp, İstanbul seyircisine de uzanacak. Son üç yıldır Adanalılara görsel bir ziyafet sunan Studio Festi, 15. yıla özel olarak hazırladığı İtalya, Türkiye, Almanya ve Fransa ortak yapımı bir gösteri ile açılış gecesinde, 27 Mart’ta Adanalılarla birlikte olacak. Shakespeare’den Bollywood müzikaline, kara tiyatrodan sokak gösterilerine kadar farklı ve renkli performanslara şahit olacağız. Tüm Adanalıları festivalin 15. yıl coşkusuna ortak olmaya çağırıyoruz”  dedi.

 

Toplantıda konuşma yapan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Devlet Tiyatroları olarak dünyada eşine az rastlanır bir performans ile her yıl beş farklı kentte beş uluslararası tiyatro festivali düzenlendiklerini söyleyerek, bu yıl 15.’si düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin tiyatro sanatı adına ülkemizdeki en büyük tiyatro festivali olduğunu belirtti.

 

Festivalin sanatsal anlamda değerini her yıl bir kat daha arttırdığını, Adana Halkı ile kucaklaştığını ve ülkemizde bir çok festivale model olduğunu belirten Bilgin, Devlet Tiyatroları olarak sadece Adana’da değil tiyatro sanatının ülkemizin her köşesinde en doğru şekilde icra edilmesini sağladıklarını ve her zaman sağlayacaklarını sözlerine ekledi. Lemi Bilgin, “Festivalin her aşamasında büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Dünyada önemi tescillenmiş böylesi bir uluslararası Tiyatro Festivali düzenlemenin haklı gurunu taşıyoruz. Bu yılki festivalin yerli - yabancı tiyatro topluluklarının sahneledikleri seçkin oyunlar, atölye çalışmaları ve açık hava gösterileri ile Adana Halkına unutulmaz bir sanat ayı yaşatacak. Böylesi görkemli ve uluslararası anlamda markalaşmış Adana Tiyatro Festival’imizin gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen Sabancı ailesine ve Sabancı Vakfı’na bu vesile ile çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 

İstanbul ve Adana’da Bollywood rüzgarı esecek

Türkiye’nin bir ay süren tek uluslararası tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan Adana Tiyatro Festivali’ne, yerli tiyatroların yanı sıra yurt dışından da İtalya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Gürcistan, Hollanda ve İngiltere’den tiyatro toplulukları katılıyor.

 

Festivalin en renkli konuklarından biri Hindistan’dan Taj Ekspres topluluğu olacak. Hindistan’ın popüler ve Bollywood kültürüyle köklü geleneklerini bir araya getiren Taj Ekspres, “Aşkın Yeni Adresi” oyunuyla seyircileri Hindistan’a doğru bir yolculuğa çıkaracak. Komedi, gerilim, aşk ve aksiyon gibi Bollywood’a özgü renkli öğeler ve unutulmaz karakterlerin buluştuğu “Aşkın Yeni Adresi”, enerjik, ritmik ve neşeli bir seyir vaat ediyor. Oyun, Adana’nın yanı sıra İstanbullu izleyicilerle de buluşacak.

 

Shakespeare’in “Globe Tiyatrosu” ilk kez Türkiye’de

Festivalin 15. yılına, dünyaca ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in oyunları damgasını vuracak. Festivalde William Shakespeare’in 3 oyunu yer alıyor. William Shakespeare tarafından kurulan, İngiltere’nin en köklü tiyatrolarından Globe Tiyatrosu, Türkiye’de ilk kez sahneye çıkacak. Topluluk, Shakespeare’in en önemli trajedilerinden biri olan “Kral Lear” oyunuyla festivale renk katacak. Jaques karakterinin “Dünya bir oyun sahnesi, bizler birer oyuncuyuz...” ünlü sözleriyle hayatı bir oyuna benzettiği “Beğendiğiniz Gibi”, Gürcistan Kote Marjanishvili Devlet Dram Tiyatrosu’nun yorumuyla Adanalılarla buluşacak. Festival kapsamındaki diğer bir Shakespeare oyunu ise, Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Othello” olacak.

 

Dünyada “Kara Tiyatroyu” ilk kez gerçekleştiren grup olma özelliğini taşıyan Çek Cumhuriyeti’nden Srnec Black Tiyatrosu ise “Seçkiler” adlı oyunuyla izleyicilere farklı bir deneyim yaşatacak. Makedonya’dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu da “Bütün Oğullarım” ile çağdaş bir aile dramını sahneye taşıyacak.

 

Festival kapsamında Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, Talimhane Tiyatrosu’nun “Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi”, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın “Türkiye Kayası”, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Cesaret Ana ve Çocukları”, “Ben Ödüyorum” ve “Hürrem Sultan”, Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun “Ben Feuerbach”, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Çirkin” ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nun “Giderayak” oyunları sergilenecek. Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca “Pal Sokağı Çocukları” oyununu çocuklarla buluşturacak.

 

Festival programı kapsamında, geçtiğimiz yıl ilk kez seyirci ile buluşan “Fuaye Genç Sahne Etkinlikleri” bu yıl da Türkiye’deki genç tiyatro topluluklarını ağırlamaya, alternatif tiyatro örneklerini Adanalı tiyatro severlerle buluşturmaya devam edecek.

 

Festivalde ayrıca tiyatroya gönül vermiş katılımcılar için; danstan, tiyatro yazarlığına, güzel ve etkili konuşmadan, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun mihenk taşı ortaoyunu ve gölge oyununa kadar birçok farklı konuda Atölye Çalışmaları düzenlenecek. 

 

Oyunlar, Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi ve Adana Devlet Tiyatrosu Fuaye Sahnesi’nde sergilenirken, 5 tiyatro oyununun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sahnelenmesiyle, İstanbullu sanatseverler de festival coşkusuna ortak olacak.

 

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü alacak usta sanatçı, bu yıl da festivalin açılışında açıklanacak

 

Geçtiğimiz yıllarda sergiledikleri gösterilerle Adana sokaklarında izleyicileri kendisine hayran bırakan Hollandalı Close Act, festivalin kapanışını muhteşem bir gösteriyle yapacak. Festival, 30 Nisan 2013 tarihinde grubun “İstila” adlı sokak gösterisi ile sona erecek.




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin