En az ilaçlar kadar etkili! Yüksek tansiyona son veren mucizevi ‘kırmızı çay’

Kalp hastalıklarının en büyük nedenlerinden biri olan yüksek tansiyon, kontrol altına alınmazsa yaşamı olumsuz etkiliyor. Beslenme sistemi ise yüksek tansiyonu engellemenin en etkili yollarından biri. Hayati sonuçlara neden olan yüksek tansiyon için uzmanlar bazı çayları öneriyor. Yapılan araştırmalarda bu bitki çaylarının yüksek tansiyon üzerinde etkili olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
En az ilaçlar kadar etkili! Yüksek tansiyona son veren mucizevi ‘kırmızı çay’

Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, kanın atardamar duvarlarına karşı uzun süreli kuvvetinin çok yüksek olduğu bir durumdur. Zamanla bu durum, kalp hastalığı gibi çok ciddi sağlık sorunlarını tetikler. Bu nedenle, yüksek tansiyonu düşürmenin yollarını bilmek ve buna göre yaşamak çok önemlidir.

Beslenme sistemini ve bu süreçte etkili olan besinleri tespit ederek değişim yaşamak, hipertansiyon, büyük oranda azaltılabilir. En etkili yöntemlerden biri Malvaceae familyasından roselle veya ekşi çay olarak da bilinen hibiscus çayı oldukça etkilidir.

Genellikle bir çay olarak tüketilse de alternatif tıpta da kullanılması nedeniyle Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilir.

En az ilaçlar kadar etkili! Yüksek tansiyona son veren mucizevi ‘kırmızı çay’

Yapılan birçok çalışma, hibiscus çayının etkilerinin yüksek olduğunu gösteriyor. Bu analizleri derleyen bir çalışma, Nutrition Reviews dergisinde yayınladığı güncel literatürü gözden geçirme verileri, bunu destekliyor.

Araştırmacılar Web of Science, Cochrane, Ovid (MEDLINE, Embase, AMED) ve Scopus veritabanlarında sistematik bir araştırma yaptı. Kan basıncına müdahale olarak hibiscus kullanan randomize kontrollü çalışmalar hakkında Haziran 2021'e kadar yayınlanan raporları belirlediler.

Araştırmacılar, hibiscusun sistolik kan basıncı üzerinde plasebodan daha güçlü etkiler yarattığnı ve başlangıçta yüksek kan basıncına sahip olanlarda büyük bir azalma keşfettiklerini ortaya koydu. Üstelik hibiscus, ilaçların sağladığı tansiyon düşüşüne benzer bir düşüş sağlıyordu.

Araştırmacılar, diğer çaylar ve plasebo ile karşılaştırıldığında, hibiscusun LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin de önemli ölçüde düştüğünü tespit etti. LDL kolesterol, kan damarların içerisine yerleşen mumsu yapıda bir maddedir ve yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıklarının en büyük sebeplerinden biridir.

Araştırmacılar, düzenli olarak hibiscus tüketiminin kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini keşfetti.

En az ilaçlar kadar etkili! Yüksek tansiyona son veren mucizevi ‘kırmızı çay’ - Resim : 2

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRMEK İÇİN BAŞKA NELER YAPILABİLİR?

Tuz, tansiyonu yükselten en önemli besinlerden biri. Bu nedenle tüketimi esnasında dikkat etmek oldukça önemli. Tuzu ne kadar çok tüketirseniz, tansiyonunuz da o kadar yükselecektir.

Uzmanlara göre günde 6 gramdan daha az tuz yemeyi hedeflemelisiniz ki bu yaklaşık bir çay kaşığıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin