En acı kare dünya gazetelerine de manşet oldu!

Dünya medyası 'kıyıya vuran çocuk'u konuşuyor.

Google Haberlere Abone ol
En acı kare dünya gazetelerine de manşet oldu!

Bodrum açıklarında sahile vuran bir Suriyeli çocuğun cansız bedeninin fotoğrafları tüm dünyayı ayağa kaldırdı.



DHA muhabiri Nilüfer Demir’in objektifinden dünyaya yayılan fotoğraflar Avrupa’ya gitme umudu yaşayan yüzbinlerce kaçak göçmenin yaşadığı insanlık dramını belki en iyi belgeleyen kare oldu.



Fotoğrafların açık şekilde yayınlanıp yayınlanmaması gerektiği de tartışılan başka bir konu oldu. İngiliz gazetelerinin bir kısmı fotoğrafları yayınlamaya karar verirken bir kısmı da okuyucularına uyarıda bulunarak fotoğrafları sayfalarına taşıdılar.



Fotoğrafı baş sayfasında yayınlanan İngiliz Independent gazetesi, göçmen krizinin etkisini keskin bir şekilde anlattığı için bu fotoğrafları kullanmaya karar verdiğini vurguladı.



Gazete, "Eğer bir Suriyeli çocuğun cansız bedeninin sahile vuran bu olağanüstü güçlü görselleri Avrupa'nın göçmenlere yönelik tavrını değiştirmeyecekse, ne değiştirecek?" başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:



"Independent, göçmen krizinin etkisini keskin bir şekilde yansıttığı için fotoğrafları kullanma kararı aldı. Göçmen krizine ilişkin sık sık sarf edilen sözler arasında, birçok göçmenin karşılaştığı umutsuz durumu unutmak çok kolay."



En acı kare dünya gazetelerine de manşet oldu!



Daily Mail



İngiltere’nin en çok okunan tabloid gazetelerinden Daily Mail ise haberi "çarpıcı içerik" uyarısıyla verdi. Gazetenin fotoğrafları buzlaması dikkat çekti.



En acı kare dünya gazetelerine de manşet oldu! - Resim : 2



Guardian



Guardian gazetesi fotoğrafları buzlamadan yayınlamayı tercih etti ve şu uyarıda bulundu: "Bu haberde yer alan fotoğraflar okuyucularımız tarafından üzücü bulunabilir"



Gazete, "Mültecilerin trajik durumunu gösteren boğulmuş Suriyeli çocuğun şok edici fotoğrafları" başlıklı haberinde fotoğrafların basına yansımasından kısa bir süre sonra sosyal medyada yayıldığını ve KıyıyaVuranInsanlık hash tag’ı ile açılan Tweet’in dünyada en çok konuşulan konusu olduğunu yazdı.



En acı kare dünya gazetelerine de manşet oldu! - Resim : 3



Daily Mirror



İngiltere’nin diğer bir tabloid gazetesi Daily Mirror da fotoğrafları yayınlarken uyarı veren gazetelerden biri oldu.



"Avrupa’daki göçmenlik krizinin masum kurbanları: Suriyeli çocuklar Yunan Adası’na varmaya çalışırken boğularak sahile vurdu" başlıklı haberinde gazete şu ifadeleri kullandı:



Uyarı: Üzüntü verici fotoğraflar



"İngiliz turistler Bodrum sahillerinde tatil yaparken sadece birkaç kilometre uzakta Türk polisi kıyıya vuran küçük bir Suriyeli çocuğun cesedini taşıyor."



En acı kare dünya gazetelerine de manşet oldu! - Resim : 4



Yankı uyandıran fotoğraflar tüm dünyada



DHA'nın dünyada büyük yankı uyandıran fotoğraflarını alan Reuters, AFP ve EPA gibi ajanslar tüm dünyada yüzlerce medya kuruluşuna geçerken, görüntülü haber ajansı APTN de birçok televizyon kanalına servis etti.



Bu ajansların yanında, görüntü ve fotoğrafları DHA'dan alyan CNN International, BBC gibi tüm dünyada izlenen kanallar ve Alman medya devi Bild gibi yayın organları da, fotoğraf ve görüntüleri izleyici ve okuyucularına iletti.



TIMES: FOTOĞRAF YÜREKLERİ PARÇALIYOR



İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, "Fotoğraf yürekleri parçalıyor" başlığı ile verdiği haberde, Bodrum açıklarında sahile vuran Aylan'ın fotoğrafının göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini vurgulayarak göçmenler konusunda Avrupa’nın ikiye bölündüğünü yazdı.



Bodrum açıklarında sahile vuran Suriyeli Aylan'ın cansız bedeninin haberi tüm dünyayı ayağa kaldırırken, İngiltere’de de gazetelerinin çoğu haberi manşetten verdi.



En acı kare dünya gazetelerine de manşet oldu! - Resim : 5



“Fotoğraf göçün insani maliyetini gözler önüne serdi"



Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışırken teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin yürekleri sızlatan haberi, bir jandarma görevlisinin Aylan'ın cansız bedenini taşırken çekilmiş görüntülerini yayımlamayı tercih eden Times, göçmenler konusunda Avrupa’nın ikiye bölündüğünü yazdı.



Times, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da en büyük göç akınının yaşandığını, Aylan'ın yürekleri parçalayan fotoğrafının ise göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini ifade ederek, Avrupalı liderlerin göçmenlerle ilgili krizde çözümden uzak olduklarını iddia etti.



Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Brüksel'e giderek ülkesinin Müslüman mültecileri topraklarına kabul etmeye hazır olmadığını söyleyeceğini ifade eden gazete, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın açıklamalarına yer vererek, Cameron’ın Almanya'nın daha fazla sığınmacıyı kabul etmeye yönelik taleplerine boyun eğmeyeceği sözlerine yer verdi.



Gazete Almanya'dan alınacak dersler, Avrupa'nın mülteci krizini çözmeyeceğini ifade ederek, göçmen çocuklarının kötü durumunun Avrupa'nın vicdanını harekete geçirdiğini vurguladı. 



"Tartışmalar yeniden alevlendi"



Daily Telegraph ise, Avrupa'da göçmen krizinin giderek arttığını, Türkiye'de yaşanan bu son olayın konuyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdiğini belirtti.



Gazete, Avrupa Birliği içinde sınır kontrollerine yeniden başlanması gerektiğini vurgulayarak, Schengen Bölgesi içinde hareket serbestliğinin kısıtlanması gerektiğine dikkati çekti.



İspanya Bodrum sahiline vuran minik çocuğun fotoğrafı ile sarsıldı



İspanya basını Bodrum sahiline vuran DHA muhabiri Nilüfer Demir’in çektiği minik Suriyeli çocuğun fotoğrafı ile sarsıldı. 



İspanya'da yayınlanan tüm gazeteler Suriye'nin Kobani kentinden gelen 3 yaşındaki Aylan’ın kıyıya vuran cansız bedenini manşetlerine taşıdı.



El Pais: "Bu fotoğraf Avrupa'nın değerlerini dondurdu. Mülteci dramını anlatan en güzel fotoğraf"



El Mundo: "Plaj çocuğu. Avrupa bu kareye bakarak kendine gelmeli".



El Correo: "Utanç fotoğrafı. Türkiye'den Yunanistan sahillerine geçmek isterken batan bottan kıyıya vuran bu çocuğun cesetten herkes suçludur".



El Periodico: " Daha nereye kadar sabredeceksiniz? Sahile vuran çocuğun cesedi Avrupayı şok etti".



La Nueva Espana: "Bu fotoğraf dünyayı ayağa kaldırdı. Suriye'deki savaşın utancı sahillere vurdu".



Las Provencias: "Dram Avrupa kapılarına dayandı. Türk sahillerine vuran çocuk cesetleri dünyayı sarstı".



Fransa basını Suriyeli çocuğun fotoğrafıyla sarsıldı 



Fransa göçmen sorununu DHA muhabirinin çektiği fotoğraf üzerinden yorumladı. İşte Fransız basınından başlıklar: 



Le Parisen gazetesi : “Türkiye’de bir plajda ölen çocuğun fotoğrafı Avrupa’yı şok etti.” Çarşamba günü, sahilde ölmüş Suriyeli bir göçmen çocuğun fotoğrafı yayınlandı. Ulusal medya, Avrupalı yöneticilerde bir elekto-şok yaratmak için fotoğrafı yayınlama kararı aldı.



Le Monde: Türkiye kıyılarında ölen bir çocuğun fotoğrafı Avrupa medyasının manşetinde, “Bir Türk plajında cesedi bulunan göçmenlerin şok eden görüntüsü” 



Le Figaro: “Avrupa boğulan çocuğun fotoğrafının şokunda”



BFMTV: “Bir çocuğun boğularak öldüğünü gösteren fotoğraf Avrupa’yı sarstı.”



ITELE: “Boğularak ölen bir Suriyeli çocuğu gösteren fotoğraf Avrupa’yı salladı.”



Francetv: “Türkiye’de bir plakda ölen çocuğun fotoğrafı Avrupa’yı şoke etti.”



Le Point: “Avrupa’yı utandıran fotoğraf.”



Paris Match : “Utancın fotoğrafı: Bir küçük Suriyeli çocuk Türk kıyılarında öldü”



France 24 Haber kanalı: “Avrupa’yı isyan ettiren fotoğraf”



El Pais : “Göçmen dramının sembolü”



J.K Rowling (yazar): “David (Cameron), bir şeyler yap”



La Libre Belgique: Neden bu fotoğrafı yayınlıyoruz başlığıyla ve Yazı İşleri Müdürü Dorian de Meeus imzasıyla bir yazı yayınladı. Yazıda :”Haklı tereddütlere rağmen, bu fotoğraf göçmenlerin içinde yaşadığı şartlar konusunda daha bilinçli kılabilir. Ölen kurbanları göstermek bizim alışkanlıklarımızın tersine bir eylem. Ama bazı bizi istisnalar zorunlu kılıyor. Bu fotoğraf bize kendi çocuklarınızı, yeğenlerimizi ya da komşularımızı hatırlattı, üstelik pek çoğumuzun görmezden gelmeyi ya da küçümsemeyi tercih ettiği, kaçmak için ölümü göze alan göçmenlerin insanlık dramını gözümüzün tam da önüne getirdi. Ne düşürsek düşünelim, göçmen krizi Avrupa’nın en büyük sorunu ve bu sorunla yüzleşmek, görmek bizi üzse ya da rahatsız etse de gözlerimizi iyice açıp bakmak zorundayız. Bizim bu acımız, göçmenlerin yaşadığının yanında bir hiç…” ifadeleri kullanıldı. 



Le Belge Soir: İnsan Hakları İzleme Örgütü Peter Boukaert Tweet atarak, “Bir an için onun sizin evladınız olduğunu düşünün” dedi. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin