Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi ve BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, kurul işbirliğinde başarılı sıfır atık hikayelerini taltif için küresel bir Sıfır Atık Ödülleri'nin tertip edilmesi üzerine çalışmaların gerektiğini kaydetti ve önemli açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik
AA

BM Sıfır Atık Danışma Kurulu 27 Temmuz'daki çevrimiçi toplantısından sonra Vahdettin Köşkü'nde yüz yüze yapılan resmi toplantıda bir araya geldi. 

Emine Erdoğan'ın başkanlığını üstlendiği BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısının moderatörlüğünü, BM İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat) İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif gerçekleştirdi.

Emine Erdoğan toplantıda iklim kriziyle ve sıfır atık konularıyla ilgili açıklama yaptı.

DOĞAYA BIRAKILAN ATIKLARIN DİKKATE ALINMADIĞINI BELİRTTİ

Toplantının açılışında konuşma yapan Emine Erdoğan kurul üyelerinin başarı dolu hikayeleri ve sıfır atık konusunda ortaya koydukları üstün çabalarından etkilendiğini kaydederek bunun  kurul bünyesinde hayata geçirecekleri çalışmalara dair heyecanlı olduğunu belirtti. 

Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik

İklim krizinin dünyanın her yerinde gözlemlenebilir bir hal aldığını kaydeden Erdoğan, araştırmaların iklim değişikliği ile modern insanın üretim ve tüketim alışkanlıkları arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Erdoğan sınırlı kaynaklar hızla tükenmeye devam ederken senede 2 milyar tondan fazla evsel katı atık üretildiğini, bu sayının yakın gelecekte 2 katına çıkacağının öngörüldüğünü anlattı ve  ihtiyaçtan fazla tüketilen ve atık olarak doğaya bırakılan ürünlerin yeryüzüne bıraktığı izlerin dikkate alınmadığını söyledi.

"TAM 4,9 MİLYON TON SERA GAZI SALINIMINI ÖNLEDİK"

Dünya iklim değişikliği nedeniyle küresel bir kaynama dönemine girerken Erdoğan kurul olarak bu gidişat karşısında harekete geçmeyi tercih ettiklerini, Sıfır Atık Projesi'nin de tam da böyle bir inancın ve hayalin ürünü olduğunu belirtti.

Proje hakkında verileri aktaran Erdoğan, "Proje ile 6 senede 3,5 milyar doları ekonomimize kazandırırken, yılda 1 milyonu aşkın aracın trafikten çekilmesine eşdeğer, tam 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik." dedi.

Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik - Resim : 2

KURULUN 2 MİSYONUNU AKTARDI

Edindikleri kazanımları paylaşmak ve uluslararası ölçekte yaygınlaştırmak için Türkiye olarak geçtiğimiz yıl Sıfır Atık Kararı'nı, BM Genel Kurulu'na sunduklarını belirten Erdoğan, kararın 105 ülkenin eş sunuculuğunda güçlü bir destek almasının konunun küresel düzeydeki hassasiyetine işaret ettiğini söyledi.

Karar neticesinde 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilirken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun da tesis edildiğini belirterek kurulun "en iyi uygulamaları ve başarı öykülerini yaygınlaştırma" ve "yerel ve ulusal düzeyde sıfır atık girişimlerini teşvik etme" olmak üzere iki misyonu bulunduğunu kaydetti.

Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik - Resim : 3

"SIFIR ATIK ÖDÜLLERİ'NİN TERTİP EDİLMESİ ÜZERİNE ÇALIŞMALIYIZ"

Sıfır atık alanında dünyada başarılı olan birçok gizli hikayenin olduğunu kaydeden Erdoğan şöyle konuştu:

Edinilen tüm tecrübe ve kazanımları araştırmak ve geliştirmek amacıyla bir Sıfır Atık Enstitüsü'nün kurulmasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Danışma kurulumuzun çizdiği hedefler doğrultusunda enstitünün, dünyanın atık yönetimi alanındaki birikimini derleyerek en iyi uygulamaların ve öğrenilen derslerin kaydedildiği bir platform olacağını umut ediyorum. İyi uygulama örneklerini bir cevher olarak değerlendirmeli ve gün yüzüne çıkararak yol gösterici ışığından herkesin istifade etmesini sağlamalıyız. Danışma kurulumuz işbirliğinde başarılı sıfır atık hikayelerini taltif etmek üzere küresel bir Sıfır Atık Ödülleri'nin tertip edilmesi üzerine çalışmalıyız. Söz konusu ödüller, halihazırda var olan başarı hikayelerini dünyaya tanıtırken, yeni girişimlerin oluşmasına da kayda değer bir katkı sağlayacaktır.

Erdoğan, Küresel Sıfır Atık Hareketi'nin nihai idealinin, her bir kişinin atıksız bir yaşam biçimi benimsemesi olduğunu belirterek, yaşanan krize karşı çaresiz hisseden her bir kişiye, dünyayı iyileştirecek ve temiz bir şekilde geleceğe emanet edecek imkanın ellerinde olduğunu anlatmaları gerektiğini belirtti.

Küresel İyi Niyet Beyanı'nı da bu düşünceyle sıfır atık hareketinin liderliğini kitlelere teslim etmek için başlattıklarını dile getiren Erdoğan, dünyanın her bir köşesine atıksız yaşam taahhüdü çağrıları ulaşana kadar çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik - Resim : 4

AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE SIFIR ATIK İÇİN FON KURULMASI ÖNERİSİ

Erdoğan uygulamaları yaygınlaştırırken bir yandan da destekleyici uluslararası ve yerel kanuni altyapıları güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.

İklim kriziyle mücadelede her ülkenin eşit şartlara sahip olmadığını hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

İklim kriziyle mücadelede her ülke eşit şartlara sahip değil. Küresel ısınmada payı olmamasına rağmen orantısız biçimde etkilenen, bilhassa en az gelişmekte olan ülkelerin iklim mücadelesine aktif bir şekilde dahil edilmesi için her yol ve aracı seferber etmeliyiz. Sıfır atık uygulaması özelinde tecrübe, teknoloji ve finansman aktarımı büyük önem taşıyor. Bu konuda derlenen bilgi birikimi ile sıfır atık uygulamasının hayata geçirilmesi için gerekli finansal desteği de sağlayacak imkanlar oluşturmalıyız. Bu kapsamda, danışma kurulumuz işbirliğinde işleyecek Sıfır Atık Fonu kurulmasını öneriyorum.

Türkiye merkezli kurdukları Sıfır Atık Vakfı'nın, kurulda birlikte yürütecekleri projeler başta olmak üzere yerelde ve uluslararası düzeyde sıfır atık çalışmalarına destek sunacağını aktaran Erdoğan, önlerinde 2,5 sene gibi kısa ancak değerli bir zaman dilimi olduğunu, her bir kurul üyesinin bu süreyi verimli geçirmek için elinden geleni yapacağına inandığını ifade etti.

Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik - Resim : 5

KURUL 2024'TE TÜRKİYE VE NEW YORK'TA TOPLANACAK

Toplantıda birçok yetkili isim de tecrübelerini aktararak sıfır atık ve geri dönüşümün önemine ilişkin görüşlerini ifade etti. Emine Erdoğan, konuşmanın ardından fikir ve öneriler için kurul üyelerine teşekkür etti.

Erdoğan, "Böylesi kıymetli isimlerden müteşekkil kurulumuzun, öne çıkan çalışmaları ile ortak evimiz dünya için sıfır atık çalışmalarında çabaların birleştiği, küresel bir platform haline geleceğinden şüphem yok. Üye ülkelerde hızlı ve etkili sonuç almak adına yereldeki karar alıcıların sürece dahil edilmesini önemli görüyorum. Bu noktada, sıfır atık hareketinin öncüsü bir başkan eşi olarak, danışma kurulumuza lider eşlerinin katkısını ve etkili katılımı artırmak için de çalışmamız gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Emine Erdoğan BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısına başkanlık etti: 4,9 milyon ton sera gazı salımını önledik - Resim : 6

Emine Erdoğan, BM-Habitat ve BM Genel Sekreter ofisi ile yaptıkları görüşmeler neticesinde bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülen iki yüz yüze toplantının birinin Türkiye'de, diğerinin BM Genel Kurulu dönemine denk gelecek şekilde New York'ta yapılması hususunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Kurul üyeleri toplantıda, Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Küresel Sıfır Atık Hareketi'ne katılımı sağlamak için uluslararası bireysel imzaya açılan "Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı"nı imzaladı.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin