EMİN ÇÖLAŞAN, 12 EYLÜL DARBESİNİ SAVUNDU

Hürriyet Gazetesi Yazarı Emin Çölaşan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Darbeler topluma onurunu kaybettirir" sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan'ı "dersine iyi çalışmamak"la suçlayan Çölaşan, "Darbe olmasaydı, Türkiye çökerdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol
EMİN ÇÖLAŞAN, 12 EYLÜL DARBESİNİ SAVUNDU

Toplumun onuru



EMİN ÇÖLAŞAN - 19 MAYIS 2004



TAYYİP Bey bazı konuları ya hiç bilmiyor, ya da bildiği halde saptırmaya kalkışıyor. Partisinin dergisine verdiği demeçte şöyle diyor:



‘Darbe yaşamış toplum onurunu kaybediyor.’



Bu sözleriyle bizi kastediyorsa, zaten yanılıyor. Bu saatten sonra kimsenin darbe yapacak hali yok, kimsenin niyeti de yok. Ama geçmişteki darbeler niçin yapılmıştı?



Örneğin 12 Eylül olayına bakalım. Türkiye o yıllarda sağ-sol, ülkücü-devrimci, faşist-komünist, hatta Sünni-Alevi gibi yapay kamplara bölünmüştü. Sokaklar, mahalleler, okullar, devlet daireleri, kentler paylaşılmış, işgal edilmiş, karşıt görüştekilere hayat hakkı bırakılmamıştı. Her gün bombalar patlıyor, cinayetler işleniyor, kitleler birbirine giriyordu.



Memur, işçi, polis, öğretmen, öğrenci, herkes bu kamplardan birini seçmişti. Milyonlarca insanımız birbirini düşman görüyordu.



Tayyip Bey o günleri iyi çalışmamış! 12 Eylül olmasaydı, askerler ülke yönetimine el koymasaydı ne olurdu?



Türkiye çökerdi... Çünkü ülkede otorite sıfırdı. Devlet kalmamıştı. Egemenlik sokağın eline bırakılmıştı.



***



Bir toplum, onurunu darbe oldu diye yitirmez. Onur ne zaman yitirilir?



İşte böyle günlerde!



Bir ülke, bir siyasi iktidar, başkalarının kucağına düşerse, teslim bayrağını çekerse, onların her istemini emir kabul edip yerine getirmeye başlarsa, toplum işte o zaman onurunu yitirir.



Senin dış politikanı başkaları belirler. Senin ekonomin başkalarının elindedir. Her alanda yabancı güçlere, yabancı ülkelere bağımlı kılınırsın.



Kendi ulusal çıkarlarını bir yana bırakıp yabancıların emir ve hizmetine girersin.



Onlara her alanda yalvarırsın. Senin tepende kapitülasyon uygulaması yaparlar, gıkını çıkaramazsın. Ağzına bir parmak bal çalıp aşağılarlar, tepki veremezsin...



Ve işin daha feci yanı, toplum da bu laçkalıklara tanık oldukça laçkalaşır. Umursamaz, vurdumduymaz olur.



Toplum işte o zaman onurunu yitirir.



***



Türkiye’de darbe marbe tehlikesi, ya da belirtisi yok. Son darbeden bu yana 24 yıl geçmiş. Ama Tayyip Bey kendince cinlik yapıyor ve darbe tehlikesini gündemde tutmaya kalkışıyor!..



Çünkü bütün amacı, askerleri susturmak, safdışı bırakmak. Belli konularda onların görüş bildirmesini, ağırlık koymasını önlemek. Askerin Türk toplumundaki ağırlığını yok etmek.



Bunu bir ölçüde başardığını(!) da kabul etmemiz gerekiyor.



Zaten AB’yi de bu nedenle istiyor. Başını bu yola boşuna koymadı!



AB yoluna bir kez girildiğinde, askerlere bu kez açıkça ‘sen sus, sen karışma’ diyebilecek ki, meydan AKP iktidarına kalsın, istediği yasaları başı hiç ağrımadan çıkarsın, Türkiye’yi kendi emelleri doğrultusunda imamlarla, hatiplerle yönetebilsin!



Ama unutmasın, bu ülkede Atatürk’ün yoluna ve ilkelerine baş koyan sadece askerler değil.



Varsayalım ‘darbe öcüsü’ ve ‘AB ilkeleri’ ile onları susturdu!



Atatürk yolunun yolcusu milyonlarca sivili ne yapacak? Nasıl susturacak?

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin