Emeklilerin zam oranı belli oldu... Yüzde 50'nin üzerinde artış. İşte beklenen en düşük emekli aylığı ve asgari ücret...

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı zam oranında. Emeklilere yapılacak zam oranları da şekillenmeye başladı. Hesapları 2024 yılı için beklenen enflasyondan ilk 6 aylık enflasyon rakamının düşülmesiyle yapılıyor. O hesaba göre de yüzde 40'ın üzerinde artış yapılması gerekiyor. Bir de refah payı eklenecek. Bununlar birlikte beklenen zam oranı yüzde 50'nin üzerine çıkıyor. En düşük emekli aylığının 10 bin lirayı aşması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Emeklilerin zam oranı belli oldu... Yüzde 50'nin üzerinde artış. İşte beklenen en düşük emekli aylığı ve asgari ücret...

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Ocak 2024'te yapılacak zam oranında. Temmuz ayında umduğunu alamayan emekliler 31 Mart 2024 Yerel Seçim öncesi büyük bir zam beklentisi içerisine girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sürekli olarak "Çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz." dediklerini ve sözlerini tuttuklarını dile getirmişti.

Erdoğan, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Liderler Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye dönüşü gazetecilere "Asgari ücrete Cumhuriyet tarihinde yapılmamış oranda zam yaptık. Emeklilerimizin maaşlarını artırdık ve onları daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik ve çok yakında uygulayacağız." açıklamasını yapmıştı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun emekli maaşlarına yapılması beklenen zamla ilgili Ece Üner ile TV100 Ana Haber'de şunları söyledi:

Emeklilerin aylıklarına bir zam yapılmayacak. Emeklilerin maaşlarına enflasyon farkı eklenecek. 6 aylık enflasyon farkı verilecek.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 68.
Yüzde 68 enflasyonun çıkması için 2023'ün ikinci dönemi için yüzde 40 bir enflasyonun çıkması gerekir. Yüzde 40 enflasyonçıkarsa SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu fark yüzde 40 olarak verilir.

Devler memurlarına ve devlet memuru eneklilerine ise yüzde 40 enflasyon farkından geçen yılki toplu sözleşme ile verilen yüzde 6 düşülür. 2024'ün yüzde 15 toplu sözleşme farkı eklenir.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ortalama yüzde 40 enflasyon farkı memur ve memur emeklilerine ise yüzde 49 civarında enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı olarak verilir. Bunun dışında refah payının verilmesi bizim yasalarımızda yer alan bir durum değil. Sadece refah payı beklentisi var. Çünkü emekli aylıkları alım gücünü kaybetmiş durumda.

Asgari ücrete de yüzde 50'nin üzerinde bir zam bekleniyor. 17 bin 17 bin 500 bandına yakın olur.

En düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkartılır.

Emeklilere sadece enflasyon farkı verilirse ve en düşük emekli aylığı 10 bin lira yapılırsa asgari ücretle arasındaki fark biraz daha açılır. Türkiye'de 2004 yılına kadar hiçbir zaman emekli aylığı asgari ücretin altına düşmemişti.

Bugün asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 50 ise Ocak ayında bu oran yüzde 60'a, 65'e çıkacak. Sabit ücretlilerin alım gücü düşüyor. Asgari ücretin üzerinde çalışanların maaşları da asgari ücret seviyesinde kalacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin