Emekli ve memur zammı belli oluyor. TÜİK Aralık 2022 enflasyon oranlarını açıklayacak Emekli ve memur maaş zammı ne kadar olacak refah payı eklenecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret zammı açıklaması sonrası şimdi gözler milyonlarca emekli ve memura yapılacak zam oranına çevrildi. Aralık ayı enflasyon rakamı açıklaması sonrası memur ve emekli maaşlarına gelecek zam da aşağı yukarı belirlenmiş olacak. Peki SSK ve Bağ Kur emeklileri 6 aylık enflasyon farkı zammı ne kadar olacak? Tahminler ve beklentiler ne? Emeklilerin ve memurların alacağı ocak 2023 zammı ne zaman açıklanacak?

Emekli ve memur zammı belli oluyor. TÜİK Aralık 2022 enflasyon oranlarını açıklayacak Emekli ve memur maaş zammı ne kadar olacak refah payı eklenecek mi?

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü yarın açıklanması beklenen Aralık 2022 enflasyon rakamlarına çevrildi. TÜİK tarafından açıklanacak olan aralık ayı enflasyon rakamları sonrası memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak sorusunun da yanıtı aşağı yukarı netleşmiş olacak.

Memur ve emeklilerin maaş zammı her yıl 6 aylık enflasyon farkı ile toplu sözleşme zammı oranında belirleniyor. SSK ve Bağ Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alabiliyor.

İLK 5 AY ENFLASYON FARKI NE OLDU?

Kasım ayı ile birlikte son 5 aylık veriler de ortaya çıkmış oldu. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları sonrası 5 aylık SSK ve Bağ Kur emekli zammı yüzde 14.04 olurken, enflasyon farkı dahin 5 aylık memur zammı ise yüzde 15.04 olarak hesaplandı.

3 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak Aralık ayı enflasyon oranları ardından memur maaşlarına yapılacak zam oranı da netleşmiş olacak. TÜİK açıklaması sonrası ortaya çıkacak olan resmi orana bir de refah payının eklenmesi bekleniyor.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE?

Ekonomisler arasında yapılan ankete göre TÜİK tarafından açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi oranının Aralık 2022 rakamlarının yüzde 2.7 artacağı, yıllık olarak ise enflasyonun yüzde 84.39'dan yüzde 66.8'e düşmesi bekleniyor. 

Ekonomistlerin katıldığı ankette aralık ayı için ortamama 1.4 ile 4.1 arasında enflasyon artışı tahmin ediliyor.

BEKLENTİ YÜZDE 50 CİVARINDA

Yapılan tahminler sonrası uzmanların değerlendirmesine göre ortaya çıkacak enflasyon farkına ek bir zam da eklenecek. Son 5 aylık verilere göre ortaya çıkan yüzde 14.04 ve yüzde 15.04'lük oranlara asgari ücrete yapılan zam sonrası eklenecek refah payı merak ediliyor. 

Asgari ücrete yapılan yüzde 54,5'lik zammın ardından beklentiye göre; yüzde 50 civarında kat sayı üzerinden memur ve emekliye bir zam söz konusu olabilir.  

Emekli maaşlarında ve verilen ikramiyelerde bir miktar seyyanen zam da beklentiler arasında. TÜİK tarafından yapılacak aralık ayı enflasyon rakamları açıklaması sonrası emekli ve memurlar da merak ettikleri zam oranını öğrenmiş olacak. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin