Emekli aylığı ve asgari ücrete büyük zam. Memur zammı belli oldu. İşte 2024'ün en düşük emekli maaşı ve asgari ücret...

Milyonlarca çalışan maaşlara yapılacak zammı bekliyor. Memur ve emekliler enflasyon rakamlarını bekliyor. Ancak memur ve emekli maaşları da 3 aşağı 5 yukarı şekillenmiş durumda. Prof. Dr. Cem Kılıç 2024 yılında asgari ücretin, emekli maaşının, memur aylığının ne kadar olacağını ne kadar zam geleceğini tek tek anlattı. Memurların yüzde 50, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de en az yüzde 40-45 arağında zam alması beklendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Emekli aylığı ve asgari ücrete büyük zam. Memur zammı belli oldu. İşte 2024'ün en düşük emekli maaşı ve asgari ücret...

5 aylık enflasyonun açıklanmasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 33,65 zamma hak kazandı. Memur ve memur emeklileri için de yüzde 26,09'luk enflasyon farkı imkanı doğdu. Kesin zam oranı aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla belli olacak.

7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının ne kadar artırılacağı da henüz netleşmedi.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, katıldığı canlı yayında memur ve emekli maaşlarına ilişkin açıklama yaptı.

'MEMURA YÜZDE 50, EMEKLİYE YÜZDE 45 ZAM OLACAKTIR'

Cem Kılıç, memur ve emekliler için yeni yılda ne kadar zam beklediğine ilişkin olarak şöyle konuştu: "SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak artış, son ayı da aldığımızda yüzde 37-38'lere yaklaşır. Fakat refah payı olacak. Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme ve enflasyon farkı veriliyor. 5 aylık memur zammı şu anda yüzde 45. önümüzdeki ayla birlikte memur ve memur emeklisi aylıkları yüzde 49,5-50 oranında artacaktır. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 40-45 aralığında olacağını düşünüyorum. Belki ikisi eşitlenebilir."

"EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 10-11 BİNE ÇIKARILIR"

En düşük emekli maaşına ilişkin öngörüsünü açıklayan Kılıç şunları söyledi: "Kök aylık 5 bin 350 lira ama taban aylık 7 bin 500 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücrete eşitlenmesini zannetmiyorum. Ocak ayında bir zam yapılacak. Yüzde 50 desek 7 bin 500 lira altındakiler için ne olacak? 7 bin 500 altını koruma için taban aylık uygulamasının gözden geçirileceğini 10 yada 11 bin liraya çıkarılacağını düşünüyorum. Bunun asgari ücretle eşitleneceğini düşünmüyorum."

En düşük emekli maaşı nisan ayında 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılmıştı.

"ASGARİ ÜCRET 17 BİNİ AŞAR"

Prof. Dr. Kılıç, yeni yılda geçerli olacak asgari ücrete ilişkin de değerlendirme yaptı.

Kılıç şunları kaydetti: "Enflasyonun yaratmış olduğu etkiyle talepler arasında farklılıklar var. Türk-İş, bu yıl toplantılara 4 işçiyle katılacak. Tek seferlik zam olacak. Son iki yıla kadar hep tek seferde belirleniyordu, fiyat artışları bu kadar değildi. Talep enflasyonunun ortadan kaldırabilmek amacıyla tek seferde yapılmasının daha uygun olduğu söyleniyordu. Tek sefer olursa artışın daha yüksek olacağını söyleyebiliriz. Nisan, mayıs ayında fiyatlarda dalgalanma da bekleniyor. Şu an için tek bir asgari ücret zammı tespiti yönünde. Asgari ücret benim tahminime göre 17 bin küsür civarına gelir. Öyle olursa yüzde 50'ye yakın artışla karşılaşacağız."

Asgari ücret halen 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 11 Aralık'ta toplanıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin