Emek Sineması'nın önünde bugün yoklama var! Radikal yazarından sinemanın 'Akil İnsanlar'ına çağrı!

Çağrı yapılan isimlerden kaç sinemacı bugün 16.00'da eyleme katılacak? Medyatava da takipte olacak.

Google Haberlere Abone ol
Emek Sineması'nın önünde bugün yoklama var! Radikal yazarından sinemanın 'Akil İnsanlar'ına çağrı!

Uğur VARDAN / RADİKAL



Sinemamızın 'âkil insanları'na açık çağrı



Bugün saat 16.00'da Emek Sineması için bir kez daha Taksim'deyiz. Yürüyüşe yedinci sanatın tüm emekçilerini bekliyoruz, zira yok edilen asıl sizin tarihinizdir.



Bu ülkenin en önemli sinemasal heyecanlarının başında gelen İstanbul Film Festivali’nin bu yıl da boynu bükük. Çünkü kendi tarihine bir anlamda yön veren, onca sinemaseveri yetiştirip kimini sinefil, kimini yönetmen ve oyuncu, kimini de eleştirmen eyleyen en önemli eğitim kurumu kapalı. Kapalı olması bir şey değil, yakında saçma sapan bir projeyle tarih sahnesinden silinmesi bekleniyor (daha doğrusu isteniyor), o kötü. Evet, her daim konumuz olan Emek Sineması’ndan bahsediyoruz. Yeni bir rantın kurbanı olmaya aday ihtişamlı bir yapı adasının parçası olmanın kaderiyle, Emek emekli olmayı bile hak etmeden yok edilme yolunda.

Bu duruma itiraz edenler uzun bir süredir eylemleriyle meseleyi kamuoyu vicdanına taşımaya çabalıyor. Karşı taraf ise ‘Ferman yazıldı bir kere’ diyerek sürekli top çeviriyor. Neyse, bu sürecin bilinmeyen yanı yok. Gelelim somut gelişmelere… Geçen hafta pazar günü saat 17.00’de bir grup vicdanlı insan (sayıları 300-400 civarıydı) Emek’in bulunduğu sokakta toplanıp sonrasında ‘moving’ yöntemiyle yeni projede üst katlara taşınarak ‘korunacağı’ iddia edilen sinemanın önüne doğru yollandı(k). Amaç, cuma gecesi açılışı yapılan festivali Emek’in önünde bir kez daha açmaktı. Sonrasında içimizden bazıları ‘Emek bizim, İstanbul bizim’ şiarına uygun olarak kendilerine ait binanın ne halde olduğunu yakından görebilmek için Emek’in içine, üst katlarına girdi. Sonrasında olay mahalline Çevik Kuvvet geldi, içeridekileri çıkarmak istedi, başlarındaki görevli (komiserdi sanıyorum) bunun yasal bir eylem olmadığını iddia etti vs. Sonuçta bir ara biber gazıyla müdahale etmesi beklenen emniyet güçleri de ‘âkil insan’ tavrı gösterdi ve eylem, sloganlar, konuşmalar ve müzik eşliğinde sona erdi.

Şimdi festival süresince ikinci eylem zamanı… Bugün saat 16.00’da Taksim tramvay durağında buluşup hepimize ait olan Emek Sineması’na yürüyeceğiz. Naçizane bu yürüyüş için geniş bir çağrıda bulunmak istiyorum.

Yoklama var, ona göre!..



YAZININ DEVAMI İÇİN:



http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=radikaldetayv3&articleid=1128395&categoryid=41




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin