Emek Sineması davası sanatçıların eylemiyle başladı!

Haklarında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 4 kişinin yargılanmasına başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Emek Sineması davası sanatçıların eylemiyle başladı!

Emek Sineması'nın yıkımının durdurulması için 7 Nisan'da aralarında sinema sanatçılarının da bulunduğu bir grup, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde protesto yürüyüşü yapmıştı. Basın açıklamasının ardından gruptan bazı kişiler, Emek Sineması'nın bulunduğu Yeşilçam Sokağı'na girmek istemiş ancak polis engeliyle karşılaşmıştı. Eylemcilere biber gazıyla müdahale eden polis, yaşanan arbede sonrası Berke Göl, Hazar Berk Büyüktunca, Özgür İpek ve Mehmet Ferit Aka'yı gözaltına almıştı. Sinema Yazarları Derneği üyesi Berke Göl ve diğer üç kişi hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 31. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanıklar Berke Göl, Hazar Büyüktunca, Mehmet Ferit Aka ve Özgür İpek ile avukatları katıldı. Sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmalarının alınmasına geçildi. 



"BARIŞÇIL AMAÇLAR İLE BİR YÜRÜYÜŞ TERTİP EDİLMİŞTİ" 



Sanıklardan Mehmet Berke Göl, 7 Nisan 2013 günü İstanbul Film Festivali'nin kutlandığı bir gün olduğunu belirterek, Festivalde jüri üyesi olduğunu ve o sebeple İstiklal Caddesi'nde bulunduğunu ifade etti. Göl, savunmasına şöyle devam etti: 

"Emek Sineması'nın yıkılışı uzun zamandan beri gündemde idi. Biz sinemaseverler ve sanatçılar olarak yıkılmasını istemiyorduk. Bu amaçla o gün tamamen barışçıl amaçlar ile bir yürüyüş tertip edilmişti. Ancak emniyet birimleri sokağın başını kapattığı için içeriye giremedik. Ben arka tarafta olduğum için içeriye giremedim ve neler konuşulduğunu duymadım. Kimseye mukavemet etmedim, taş sopa kullanmadım. olay yeri kalabalık olduğu için polisin anonsunu da duymadım" 



BERAATLERİNİ İSTEDİLER 



Sanık Hazar Berk Büyüktunca da, yıkım kararını protesto etmek amacıyla orada olduğunu belirterek eylemde şiddet kullanmadığını ancak polisin şiddetine maruz kaldığını iddia etti. Sanıklardan Özgür İpek ve Mehmet Ferit Aka da savunmalarında sadece protestoya katıldıklarını ifade etti. 4 sanık da beraatlerine karar verilmesini talep etti. Mahkeme sanıklara ve sanık avukatlarına yazılı savunmalarını mahkemeye sunabilmeleri için süre vererek duruşmayı 24 Ekim 2013 tarihine erteledi. 



6 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR 



Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan iddianamede, Şüphelilerin eski Emek Sinemasına girmek isteyen 250 kişilik grup içerisinde yer aldığı, ve kolluk güçlerinin megafonla yaptığı basın açıklamasının ardından dağılın uyarılarına uymayarak ellerinde bulunan soda şişelerini ve etraftaki saksıları kolluk güçlerine fırlatarak 'görevi yaptırmamak için direnme' suçunu işledikleri ve kolluk güçlerine zor kullanılarak yakalandıkları belirtildi. 4 sanığın, "görevi yaptırmamak için direnme" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.



ADLİYE ÖNÜNDE SANATÇILARDAN EYLEM 



Duruşma öncesi ise aralarında sanatçıların da bulunduğu Emek Bizim İnisiyatifi üyeleri Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın önündeki basın açıklamasına izin verilen alanda toplandı. Grup adına açıklamayı okuyan Oyuncu Tülin Özen, Emek Sineması için verdikleri mücadelenin 2009'dan beri devam ettiğini belirterek, "Kamuya ait olan Emek Sineması'na sahip çıkarak sadece bir kültür varlığına ve hafızasına değil, aynı zamanda kentin müşterek alanlarına ve bu alanlar üzerindeki söz hakkımıza sahip çıkıyoruz" dedi. Özen, açıklamasına şöyle devam etti: 

"Sermayeyle el ele veren iktidar, sesimizi kısmak, kent hakkımızı elimizden almak için 4 yıl süresince çok uğraştı. 7 Nisan'da yapılan Emek Sineması eyleminde devletin kolluk güçlerinin, sinemasına sahip çıkan insanlara karşı nasıl sermayeyi koruduğunu hep beraber gördük. Hem hukuka aykırı hem de insanların nezdinde gayrimeşru olan bir yapıya 'zarar gelmesin' diye, Yeşilçam Sokağı hukuksuz bir şekilde bizlere kapatıldı, biber gazı ve tazyikli suyla şiddet uygulanmak suretiyle anayasal hakkımız gasp edildi. Bununla da yetinilmedi, göstericilerden dördü gelişigüzel gözaltına alındı. Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımız Berke Göl, Hazar Berk Büyüktunca, Mehmet Ferit Aka ve Özgür İpek hakkında toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten altı yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görülüyor. Dört yıl boyunca sinemasına sahip çıkan; gösteri ve yürüyüş yaparak hakkını arama 'suç'unu bu dört arkadaşımızla paylaşan herkes bugün burada. Adalet yerini bulduğunda hep birlikte beraat edeceğiz."  DHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin