Elon Musk Twitter'ı neden X yaptı? Bomba iddia geldi. Twitter'daki yeniliğin sebebi Çinli WeChat uygulaması mı?

Elon Musk bugün dikkat çekici bir karar aldı ve Twitter'ın kuş simgesi gitti yerine X geldi. Peki böyle bir karar neden alındı? Gazeteci Çağla Üren, "Elon Musk Twitter'ı neden X yaptı?" sorusunu cevapladı.

Google Haberlere Abone ol
Elon Musk Twitter'ı neden X yaptı? Bomba iddia geldi. Twitter'daki yeniliğin sebebi Çinli WeChat uygulaması mı?

Son yılların dillerden düşmeyen platformu Twitter, son derece çalkantılı bir sürecin ardından bambaşka politikalarla yoluna devam ediyor.

Şirket, Elon Musk’ın direksiyona geçmesinin ardından birçok önemli değişiklik yaşadı. Bunlardan sonuncusu ise şirket logosu oldu. Elon Musk kuşu kaldırdı X'i devreye soktu.

Twitter'ın CEO'su Elon Musk dün akşam sosyal medya platformunun klasik "kuş" logosunu "X" harfi ile değiştireceğini duyurdu.

Musk değişiklik için, "Yakında Twitter markasına ve yavaş yavaş tüm kuşlara veda ediyoruz." dedi.

Bu sabah ise X.com adresine girenler direkt olarak Twitter'a yönlendirildi. Böylece sosyal medya platformunun adres ismi değişmiş oldu.

Elon Musk bunu neden yaptı?

Gazeteci Çağla Üren'in sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı.

Elon Musk Twitter'ı neden X yaptı? Aslında Twitter'ın şirket adı resmi olarak nisan ayında XCorp diye değiştirilmişti. Elon'un X takıntısı çok uzun süredir var.

Bunun amacı da Twitter'ı "her şeyin uygulaması" veya "süper uygulama" haline getirmek. Teknoloji milyarderi, kullanıcılara mesajlaşma, gönderi paylaşımı, ödeme ve alışveriş gibi bir dizi hizmet sunan Çinli WeChat uygulamasından ilham aldığını söylüyor.

Bu tür uygulamalarda kullanıcılar yemek söyleyebiliyor, taksi çağırabiliyor, araç kiralayabiliyor, arkadaşlarına ve ailelerine para da gönderebiliyor. WeChat, aylık 1 milyardan fazla kullanıcıyla ilk ve en popüler süper uygulama unvanına sahip.

237 milyon kullanıcılı Twitter'ın "en az bir milyar kişiye" ulaşmasını istediğini belirten milyarder, "Çin'de WeChat'te yaşıyorlar. Ve bence bunu yaratmak için gerçek bir fırsatımız var" ifadelerini kullanmıştı.

Bu tür uygulamalarda Asya'da çok popülerken Batı'da neden değil? Bunun da nedenleri var. İlk olarak WeChat'in başarısının aslında büyük oranda tüketicinin güveni üzerine inşa ediliyor. Şirketinin anketlerinden birine göre, Çin'deki kullanıcıların yüzde 58'i markaların sosyal medyada yayınladığı içeriklere güvenirken, ABD'li kullanıcıların oranı yalnızca yüzde 20.

Uzmanlar ayrıca kullanıcı gizliliğine yönelik ihlallere dikkat çekiyor. Özellikle Kuzey Amerika'daki internet kullanıcılarının farklı hizmetler için farklı uygulamaları tercih ettiğine dikkat çeken analistler, insanların tüm kişisel bilgilerini tek bir uygulamaya vermek istemeyeceğini düşünüyor.

 

Bunun yanı sıra Batı'da antitröst yasalar da yükselişte. Tek bir uygulamanın rakiplerini ciddi biçimde gölgede bırakacak adımlar atmasına AB izin vermiyor. Biz de vermiyoruz.

Örneğin Çinli Alibaba'ya ait Trendyol'un Cüzdanım uygulaması tam da rebaket yasası uyarınca kaldırıldı. Yine de Musk, ABD müesses nizamının "bug"larını bulmada ve gücünü bu yönde kullanmada çok iyi. Avukat ordusuna karşı durabilecek çok da az güç var.

Sürekli piyasa manipülasyonu yapmasına rağmen hiç yaptırımla karşılaşmaması bunu kanıtlar nitelikte. Twitter'ı bir süper uygulama yapmaya gücü yetecek mi? Göreceğiz.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin