Elif Şafak 'Sultan'ın Dünyası' sergisinde kültür elçisi oldu!

Yazar Elif Şafak, Brüksel'de düzenlenen “Sultan’ın Dünyası” sergisinde kültür elçisi oldu

Google Haberlere Abone ol
Elif Şafak 'Sultan'ın Dünyası' sergisinde kültür elçisi oldu!

Dünyaca ünlü yazar Elif Şafak, Brüksel Güzel Sanatlar Merkezi (BOZAR) ve AB işbirliğiyle yapılan, Osmanlı Avrupa ilişkileri ve Osmanlı algısının Avrupa Rönesans sanatına etkisi üzerine yapılan “Sultan’ın Dünyası” sergisinde kültür elçisi oldu.



“Sultan’ın Dünyası” adlı sergide, Batılı sanatçıların Osmanlı İmparatorluğu’ndan nasıl etkilendiği ve Avrupa’nın Osmanlı’yı nasıl gördüğüne dair en etkileyici örnekler sanatseverlerle buluşuyor.



Brüksel’de sanatseverlerle buluşan “Sultan’ın Dünyası” sergisi, ayrıca Osmanlı’nın Batı sanatında nasıl tasvir edildiğini, Doğu’yla Batı arasındaki kültürel ve sanatsal alışverişi ilk örnekleriyle gösteriyor.



Elif Şafak sergi için özel olarak kaleme aldığı “Doğu ile Batı’nın Ötesinde: Lalelerin Dili” başlıklı inceleme yazısında; “Kültürel/politik öğretiler ‘biz’ veya ‘onlar’ gibi zihinsel kategorilere bölerken, bu lâle tüm tevazuu ve sadeliğiyle bize ortak insaniyetimizi hatırlatıyor. Lâle, şiirin kadim diliyle sesleniyor bize. Bu dili ister Doğulu ister Batılı, ister Hıristiyan ister Müslüman, ister Yahudi ister agnostik olsun, herkes anlayabilir... Çatışma ve karmaşa anlarında bile, hatta bizzat çatışma ve karmaşa anlarında, hepimizin ortaklaştığı temel değerler olduğunu hatırlatıyor bize bu çiçek. Ve bu değerleri hiçbir dogmanın veya önyargının ruhumuzdan koparıp alamayacağını...” ifadelerine yer verdi.



31 Mayıs tarihine kadar açık kalacak olan sergide Bellini, Albrecht Dürer, Hans Memling, Paolo Veronese ve Tiziano gibi öne çıkan Rönesans sanatçılarının eserleri yer alıyor. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin