Elektrikli otomobillerde ÖTV oranları değişti: Motor gücü 160 kW altındaki elektrikli otomobillerin vergisiz fiyat limiti artırıldı

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı'na göre elektrikli otomobillere uygulanan ÖTV'de değişikliğe gidildi. Buna göre motor gücü 160 kW'nin altında kalan otomobillerde matrah limitleri artırıldı. Peki bu fiyatları nasıl etkileyecek?

Google Haberlere Abone ol
Elektrikli otomobillerde ÖTV oranları değişti: Motor gücü 160 kW altındaki elektrikli otomobillerin vergisiz fiyat limiti artırıldı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre elektrikli otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde değişikliğe gidildi. Buna göre motor gücü 160 kW'nın altında kalan otomobillerde matrah (vergisiz fiyat) limitleri artırıldı.

Buna göre, yüzde 10 ÖTV oranına tabi olan söz konusu otomobiller için esas alınan matrah limiti yüzde 16 kadar artırılarak 1 milyon 250 bin TL'den 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarıldı. Bu gruba giren otomobillerde matrah değerinin 200 bin TL kadar yükseltilmesi, daha fazla elektrikli otomobilin yüzde 10 ÖTV dilimine girmesinin de önü açılmış oldu. Ayrıca, elektrikli otomobillere sağlanan dolaylı teşvikin de kapsamının genişletildiğı anlamına geliyor.

HANGİ ARAÇLAR YÜZDE 40 DİLİME GİRECEK?

Habertürk'te yer alan habere göre yapılan değişiklikle, motor gücü 160 kW'yı geçmeyen elektrikli otomobillerde matrah değeri 1 milyon 450 bin TL'yi aşanlar ise yüzde 40 ÖTV dilimine girecek.

Öte yandan, motor gücü 160 kW'ı geçen elektrikli otomobillerin ÖTV'sinin belirleyen matrah limitlerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

BİRÇOK MARKA SINIRDAYDI

Başta Çin'den son dönemde gelen elektrikli otomobiller olmak üzere, birçok elektrikle çalışan otomobil yüzde 10 ÖTV'nin üst sınırında kalacak şekilde lanse edilmişti. Yapılan düzenleme ile, yaşanacak bir döviz kurundaki artışa karşın bu otomobillerin ÖTV oranı korunmuş olacak.

Ayrıca, yerli elektrikli otomobil Togg'un da fiyatının yüzde 10 ÖTV kalmasının önü açılmış oldu. Henüz 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonu satışa sunulmayan Togg'un arkadan itişli versiyonunda motor gücü 160 kW olarak açıklanıyor.

Yerli otomobilin uzun menzile sahip versiyonun V2 versiyonun fiyatı ise 1 milyon 563 bin 500 TL ile yüzde 10 ÖTV'nin sınırında bulunuyordu. Düzenleme ile bu versiyonun fiyatı artırılsa bile yüzde 10 ÖTV kalması garantilenmiş oldu. Sonuç olarak, matrah limitinin yüzde 16 kadar artırılması, elektrikli otomobillerinde düşük ÖTV oranını korumak isteyen markaların da en fazla bu oranda zam yapabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin