EL CEZİRE SEKSTEN DAHA İLGİNÇ

Amerika´da yapılan bir araştırma El Cezire´nin porno sitelerinden daha çok ziyaret edildiğini ortaya koydu. Radikal yazarı Haluk Şahin´in bu konudaki yorumu şu: Amerikan halkı El Cezire´ye muhtaç.

Google Haberlere Abone ol
EL CEZİRE SEKSTEN DAHA İLGİNÇ

Seksten bile ilginç






Başlığa bakıp 'Seksten bile ilginç mi?

Hadi canım sende, ne olabilir ki?' diyeceksiniz.
Söyleyeyim: El Cezire! Amerikan araştırma firmalarının internet istatistiklerine göre geçen hafta El Cezire seksten daha ilginçmiş, hem de üç kat daha ilginç!

Bu öyle küçümsenecek bir şey değil. İnternet kullanıcılarının en çok başvurdukları ve soru sordukları sitelerle ilgili istatistikler 'seks' konusunu geride bırakmanın hiç de kolay olmadığını gösteriyor.

Belli ki insanların bir türlü yeterince tatmin olamadıkları, durmadan merak ettikleri öğrenme alanı seks. Haftanın hemen hemen her günü birinci geliyor. Ayın her haftası, yılın her ayı, asrın her yılı hep birinci!

Bunun nedenlerine belki başka bir yazıda değiniriz.
Ancak, bugün ABD'de El Cezire'nin bu ölçüde ilgi çekmesinin anlam ve önemi üzerinde durmak istiyorum.
El Cezire'nin Katar'dan Arapça yayın yapan 'bağımsız' bir televizyon olduğunu biliyorsunuz. Bu televizyonun Arapça internet sayfasının yanı sıra şimdi İngilizce bir internet sitesi de var. 'Seks'i bile geride bırakan ilgi işte bu siteye yöneliyor.

Niçin mi? Çünkü belli ki, Amerikan halkının önemli bir bölümü savaş haberleri konusunda artık kendi ülkesinin enformasyon kaynaklarına inanmıyor, güvenmiyor.

Savaşta olan bir ülke için çok ciddi bir kayıp bu.
El Cezire'nin savaşın başında Amerikan ölüleri ve esirleriyle ilgili olarak Amerikan medyasında yer almayan görüntüler yayımlaması büyük ilgi patlamasının nedenlerinden birisi kuşkusuz.

İnsanlar, 'çıplak' gerçeği merak ediyorlar. Hatta bazen 'seks'i merak ettikleri kadar merak ediyorlar!

Bu meraklarını gidermek için duyargalarını yükseltiyor, araştırıyorlar.

Bu arada, Amerika'daki bazı odakların da boş durmadığını, El Cezire'nin internet sitesine elektronik saldırıda bulunarak Amerikan bayrağını çektiklerini belirteyim.

Aslında, arayış ve ilgi sadece El Cezire'ye yönelik değil. İnternet sitelerinin kullanımıyla ilgili istatistikler, normal olarak dünyayla fazla bir ilişkileri olmayan Amerikalıların gittikçe artan sayılarda
yabancı haber kaynaklarına yöneldiklerini gösteriyor.
Hadi, BBC gibi köklü habercilik kurumlarını anlıyorum, ama 'özgür basın'ı ile her fırsatta övünen Amerikan halkını Birleşik Arap Emirlikleri'nin sitelerine muhtaç edenlerin bu bulguları görünce utanıp utanmadıklarını merak ediyorum.

Öyle görünüyor ki, iletişimin en temel yasalarından birisi yürürlükte: Bilgiye ihtiyacın yüksek olduğu dönemlerde (savaş, salgın, deprem, ekonomik kriz gibi) bilgi arzı kısıtlanırsa, propaganda ve fısıltı gazetesine uygun bir ortam oluşur. İnsanlar ihtiyaçlarını gidermek için dış kaynaklara yönelirler. O kaynaklar 'güvenilmez' olsa bile.

Bizim yakın tarihimizde de insanlarımızın ülkemizde olup bitenleri BBC radyosundan takip etmeye çalıştıkları dönemler olmadı mı? Bir zamanlar TKP'nin 'Bizim Radyo'sunu dinleyenler yok muydu?

O dönemlerde, 'Amerika'nın Sesi' ve 'Radio Liberty' radyoları, sansürün egemen olduğu demirperde ülkelerine güvenilir, sansürsüz haberler sunduklarını iddia ediyordu. Çok da izleniyorlardı. Sovyet imparatorluğunun yıkılmasında önemli payları oldu.

Ve şimdi, Amerikan halkı El Cezire'ye muhtaç.

Şu 'yeni dünya düzeni' tuhaf bir şey doğrusu!

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin