Ekşi Sözlük'ün kurucusunu susturdular!

'Dini değerleri aşağılamak'tan ceza alan ve hükmün açıklanması ertelenen Ekşi Sözlük kurucusu Sedat Kapanoğlu, "Mahkeme beni susturmayı başardı gibi. Farklı fikirlere tahammülsüzlük boyut atladı" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Ekşi Sözlük'ün kurucusunu susturdular!

En eski sosyal medya mecralarından Ekşi Sözlük'ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Sedat Kapanoğlu, avukat Canan Tan, Fazıl Say ve Sevan Nişanyan'dan sonra 216. maddeden (216/3) yani ‘halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılamak, bu fiil ile kamu barışını bozmak’ suçundan ceza aldı. Sebep Ekşi Sözlük'te din kavramı ile ilgili fikir ve eleştirilerini paylaşmasıydı. Kapanoğlu'nun yaşadıkları 'yeni 301'imiz' haline gelen 216. maddenin keyfiyete göre nasıl etkili bir sansür aracına dönüştüğünün iyi bir kanıtı. 



Kapanoğlu, Radikal gazetesinden Ezgi Başaran'ın sorularını yanıtladı. İşte, o röportaj:



Başınıza gelenin hukuki tarifi nedir? 



Ekşi Sözlük’te yazdığım dinle ilgili metinlerden dolayı yargılandım ve ceza aldım. Nasıl bir ceza… Önce şu farkı anlatmak gerek: Bir 'cezanın ertelenmesi' var, bir de 'hükmün açıklanmasının geri bırakılması'. Bu da bir nevi erteleme ama hükmü açıklamayarak aslında davayı bitirmiyor. Benim başıma gelen bu. Önümdeki 5 yıl içerisinde aynı suçu işlersem hükmü açıklayacak. Halbuki kovuşturmanın ertelenmesi ya da beraat vermesi gerekiyordu çünkü yazdığım yazıların tamamı 2011 ve öncesine ait. Yani 3. Yargı paketinde buna imkân veren maddenin kapsamında var. Bu arada Ekşi Sözlük yazarı olan 40 kişi aynı davada yargılandık. Bir kişiye beraat, geri kalan 37’sine kovuşturmanın ertelemesi verdi, bir tek ben ve bir kişi daha hükmün açıklanmasının geri bırakılması aldı. 



Röportajın tamamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin