Ekrem İmamoğlu davasında karar çıktı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası. İmamoğlu'na siyasi yasak geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nın YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan dava bugün görüldü. Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilirken, siyasi yasak kararı da alındı. İmamoğlu hakkındaki kesin karar İstinaf aşamasında belli olacak.

Google Haberlere Abone ol
Ekrem İmamoğlu davasında karar çıktı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası. İmamoğlu'na siyasi yasak geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nın YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan dava bugün görüldü.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmadı.

Duruşmaya taraf avukatları ve çok sayıda milletvekili de katıldı.  Mahkeme hakimi bir önceki celse yapılan reddi hakim talebinin üst mahkeme olan Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini söyledi.

Sanık avukatı Kemal Polat hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediklerini belirtti.

Kemal Bolat beyanının devamında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tanık olarak dinlenmesini ve hazır bulunan tanıkların da dinlenmesini talep etti.  Mahkeme hakimi hazır bulunan tanıkların dinlenmesine karar verdi. 

TANIKLAR DİNLENDİ

Tanık olarak dinlenen Murat Ongun şöyle konuştu:

Olayın olduğu gün sayın başkanımızla bir aradaydık. Ben başkanımızın basın danışmanı olduğum için medya ilişkilerini ben kuruyorum. Toplantı esnasında çok sayıda gazeteci arkadaşımız İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB başkanına 'Ahmak' dediğini söylediler. Bu konuda Ekrem İmamoğlu'nun ne söylediğini sormak istediklerini söyledi. 'Bu çok yakışıksız bir ifade buna cevap verelim' dedi. Ardından gazeteci arkadaşları arayıp davet ettim.

Gazeteciler de sordukları soruda İçişleri Bakanını işaret ederek sordular. Ekrem bey de soruya cevap verdi. Sonra toplantıya devam ettik. Ben Ekrem beye 'çok ağır mı konuştunuz' diye sordum. Ekrem İmamoğlu da 'az bile söyledim' dedi. Bildiklerim bunlar. YSK'ya yönelik her hangi bir söz söylediğini duymadım.

Bütün seçim sürecinde yanındaydım. Bu konudaki hedef açıklamaları siyasi kişilere yönelikti. YSK'ya yönelik her hangi bir söylem olmadı" dedi.  Tanık olarak dinlenen Necati Özkan ise, "Zaten ertesi gün bütün gazetelerde bütün başlıklar söyledi; Ekrem İmamoğlu Soylu'ya cevap verdi şeklinde oldu. Biz bu dava nasıl oldu anlamadık. Anlattığım süreç içerisinde tek bir kez bile YSK veya üyelerinin konusu dahi geçmedi. Çünkü fotoğraf çok netti.

Ekrem İmamoğlu davasında karar çıktı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası. İmamoğlu'na siyasi yasak geldi

Savcı, mütaalasını tekrarladı

Tanık beyanından sonra söz alan sanık avukatları daha sonra yazılı beyanda bulunacaklarını söyledi. Sanık avukatı Kemal Polat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tanık olarak dinlenmesi tekrar talep etti.  

Cumhuriyet savcısı, tanık beyanlarına diyeceklerinin olmadığını söyledi. Savcı, Süleyman Soylu'nun tanık olarak dinlenilmesi talebine ilişkin söyleyeceklerinin olmadığını ifade etti. 

Süleyman Soylu'nun tanık olarak dinlenilmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Ekrem İmamoğlu davasında karar çıktı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası. İmamoğlu'na siyasi yasak geldi - Resim : 2

Cumhuriyet savcısı önceki celse mütalaa verdiğini belirterek, verilen mütalaadaki 4 yıl 1 ay hapis cezası istemini tekrarladı.

Söz verilen sanık avukatları mütalaaya karşı savunma yapmak için makul bir süre istedi.

Mahkeme, mütalaa için istenen ek süre talebinin geçen süre içerisinde zaman olduğunu belirterek reddetti.  Sanık avukatları makul süre talebinin yerinde görülerek savunmalarının hazırlamaları için duruşmaya saat 16.00'ya kadar ara verdi.

Hapis cezası ve siyasi yasak kararı

Aradan sonra yapılan duruşmada İmamoğlu'nun avukatları savunmasını yaptı.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat esasa ilişkin yaptığı savunmada, "Şu aşamaya kadar verdiğimiz beyanları tekrar ediyoruz. Seçimi iptal edepleri kim olduğunu dair ilişkin iki hususu sunuyorum. Birisi Abdülkadir Selvi'nin yazısı. Diğeri ise Süleyman Soylu'nun seçim yenilenmeli söylemi ile ilgili haber metni. Ben sözlerimi daha fazla uzatmayacağım. Umarım beni mahcup edersiniz" dedi.

Savunma yapan diğer avukatlar Ekrem İmamoğlu'nun sözlerinin Süleyman Soylu'ya yönelik olduğunu YSK'ya yönelik olmadığını belirterek, beraat talep etti.  

Mahkeme hükmün açıklanması için duruşmaya 30 dakika ara verdi.

Ara sonrası kararını açıklayan mahkeme, İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme, İmamoğlu hakkında TCK'nın "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" konusunu içeren 53. maddesinin uygulanmasına hükmetti.

İmamoğlu hakkındaki kesin karar İstinaf aşamasında belli olacak

Mahkemenin kararını değerlendiren avukat Celal Ülgen, karar kesinleşse bile ceza miktarı nedeniyle İmamoğlu'nun hapis yatmasının mümkün olmadığını ve siyasi yasağın da ceza süresi kadar olduğunu ifade etti. 

İBB Başkanı İmamoğlu hakkındaki kararı değerlendiren avukat Celal Ülgen, sürecin İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesinde ilerleyeceğini belirtti. Cezanın 5 yılın altında olması nedeniyle Yargıtay yolunun kapalı olduğunu vurgulayan Ülgen, karara ilişkin itiraz başvurusunun ardından en az 6 aylık bir istinaf süreci olduğunu ifade etti. Avukat Ülgen, "İstinaf mahkemesi yeniden delil toplayabilir, yeniden yargılama yapabilir. Mahkemenin böyle bir hükmü onamasının olanağı yok. Ancak yine buradan da bir onama çıkabilir. Süre açısından Yargıtay yolu kapalı. Sadece istinaf başvurusu hakkı bulunuyor. İstinaf Mahkemesi kesin kararı verecek" dedi. Avukat Celal Ülgen, kararın kesinleşmesi durumunda siyasi yasağın ve seçilme hakkı engelinin de ceza süresi kadar olduğunu vurguladı. Ülgen, "Ceza süresi bakımından cezaevinde yatması mümkün değil. Kesinleşirse girdi çıktı yapacak" değerlendirmesinde bulundu. 

İMAMOĞLU'NDAN SARAÇHANE ÇAĞRISI 

Öte yandan Ekrem İmamoğlu da duruşmaya ara verilmesinden sonra sosyal medya hesabından açıklama yaptı, herkesi Saraçhane'ye çağırdı. İmamoğlu "16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Meral Akşener Twitter hesabı üzerinden İmamoğlu'na destek için Saraçhane'ye gideceğini duyurdu. Akşener, "Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz." ifadesini kullandı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TAVAN YAPTI

Alınan bilgiye göre adliye çevresinde maksimum güvenlik önlemleri alındı. Engelli kartlı araçların dahi alana alınmadığı, otoparkların polis araçları ve bariyerlerle kapatıldığı öğrenildi. 

 

NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı İmamoğlu hakkında 4 Kasım 2019’da yaptığı konuşmada kullandığı "31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır" sözleri nedeniyle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı.

Cumhuriyet savcısı, Ekrem İmamoğlu'nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada, İmamoğlu hakkında 'siyasi yasak' anlamına gelen Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) 53. maddenin uygulanması da istendi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İBB başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği, 4 Kasım tarihli basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürüldü.

İDDİANAME: 11 KİŞİ MAĞDUR OLDU

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İBB başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği, 4 Kasım tarihli basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyor. İddianamede İmamoğlu'nun 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyor. İddianamede dönemin YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtiliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin