Ekonomik kriz, bir ekranı daha kararttı

Ekonomik kriz, bir ülkenin tarihinde ilk defa bir televizyon kanalının kapatılması kararı alınmasına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomik kriz, bir ekranı daha kararttı

İspanya'nın doğusundaki Valencia özerk yönetimi hükümeti, ekonomik krizden dolayı 24 yıllık geçmişi olan Valencia resmi radyo ve televizyonu RTVV'yi kapatma kararı aldı.



2007'den bu yana devam eden ekonomik krizden dolayı İspanya'daki 17 özerk yönetimin yerel medya kurumlarında bu zamana kadar çok ciddi kesintiler yapılsa da ilk defa kapatma kararı alınması dikkati çekti.



Valensiya'da yayın yapan ve bin 620 çalışanı olan RTVV'nin zarar ettiği gerekçesiyle yasal olarak bin kişiyi işten çıkarma kararı alması, Valencia Yüksek Mahkemesi'nce reddedilirken, bunun maliyetinin 40 milyon avro olduğunu ve karşılayacak durumda olmadıklarını açıklayan Valencia özerk yönetim hükümeti, RTVV'yi kapatma kararı aldığını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, ''Bin çalışanı RTVV içinde devam ettirmek bizim için imkansız bir şey. Yaklaşık bin 700 kişilik kadronun sadece yıllık giderleri 72 milyon avroyu buluyor. Mevcut durumda bu harcamayı sağlık, eğitim ve kaliteli sosyal hizmetlerde kullanma zorunluluğumuz var'' denildi. Ayrıca, RTVV'nin 1 milyar 126 milyon avroluk borcu olduğu bildirildi.



İspanya'da krizin etkisiyle gerek özerk yönetimlerin tasarrufa giderek bütçelerini küçültmesi gerekse reklam gelirlerinin çok azalmasından dolayı tüm yerel medya kurumlarında ekonomik sorunlar yaşanıyor.



Katalonya özerk yönetimi kendi yerel televizyonuna 2007'de ayırdığı 278 milyon avroluk bütçeyi 2013'te 225 milyon avroya, Bask özerk yönetimi de 127 milyon 600 bin avroluk yerel televizyonuna verdiği bütçeyi 105 milyon 100 bin avroya indirmişti. Ayrıca, Madrid'in yerel televizyonu Telemadrid'in 861 çalışanını işten çıkarması ve  300 kişi daha çıkaracak olması, polemiklere neden olmuştu. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin