Ekonomideki yavaşlama dünya basınında yankı buldu

Türkiye'nin ekonomik büyümesinde geçen yılda yaşanan yavaşlama, yurt dışında da dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomideki yavaşlama dünya basınında yankı buldu

Financial Times ve Wall Street Journal, Türkiye'nin büyümesindeki keskin yavaşlamaya dikkat çektikleri haberlerinde bu gelişmenin, "aşırı ısınma" korkuları arasında politikasını, "dramatik biçimde sıkıştıran" Merkez Bankası'nca "tertiplendiğini" savundular. FT, kısa vadede tablonun "haşin" olabileceğini, yüzde 4'lük 2013 büyüme hedefinin yüksek bulunduğunu belirtirken WSJ, Türk ekonomisini, zayıf iç tüketimin ve Avrupa'daki borç krizinin "hırpaladığı"nı öne sürdü.



Türkiye'nin ekonomik büyümesinde geçen yılda yaşanan yavaşlama, yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, "Türkiye'nin büyümesi 2009'dan bu yana en düşük düzeye indi" derken Wall Street Journal da, büyümenin "keskin biçimde yavaşladığını" yazdı. Her iki gazete, yavaşlamadaki başlıca etken olarak Merkez Bankası'nın "dramatik biçimde sıkıştırılan", politikasına işaret ettiler. 

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin geçen hafta İstanbul'a geldiğinde çok hevesli gibi göründüğünü, kentin, rakipleri Tokyo ve Madrid'inkileri aşan 19.2 milyar dolarlık altyapı planlarına övgüler yağdırdığını belirtti.



"KISA VADEDE TABLO DAHA HAŞİN OLABİLİR"



Bunun ardından gazete, son büyüme verilerine gönderme yaparak "Ancak kısa vadede tablo daha haşin olabilir" derken büyük projeler için gereken finansmanın kolayca bulunamadığını da öne sürdü. 

Gazete, 2008-2009 döneminde yüzde 8 üzerinde gerçekleşen büyüme oranının geçen yılda yüzde 2.2'ye kadar gerilediğine dikkat çektiği haber analizinde "Yavaşlama, ekonominin fazla ısınacağı korkuları arasında büyük ölçüde Merkez Bankası tarafından tertip edildi ve hükümet son verileri bir başarı olarak niteleyerek memnuniyetle karşıladı" yorumunu yaptı.



"YÜZDE 4'LÜK 2013 BÜYÜME HEDEFİ YÜKSEK BULUNUYOR"



Son dönemde ihracat artmış olsa da bu artışın önemli ölçüde altın satışlarından kaynaklandığını belirten gazete, iktisatçıların hükümetin bu yılki yüzde 4 büyüme tahmini "yüksek" olarak nitelediklerini de kaydetti.

FT, özel yatırımların toparlandığı gibi görünmediği görüşlerine de yer verdiği analizinde özel sektörün sermaye yatırımlarının geçen yılın son çeyreğinde önceki yılın eş dönemine göre yüzde 10 daraldığının altını çizdi.



WSJ: "ZAYIF İÇ TÜKETİM VE AVRUPA'DAKİ KRİZ HIRPALADI"



Okuyucularına Türkiye'de büyümenin "keskin" biçimde yavaşladığını da duyuran, ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal da, "zayıf iç talep ve Avrupa'daki borç krizi hırpaladı" değerlendirmesinde bulundu. 



MERKEZ'İN POLİTİKASINDA "DRAMATİK SIKIŞTIRMA"



Gazete de, yavaşlamanın arkasındaki faktörlere ilişkin olarak da "Ekonomik aktivitedeki keskin düşüş büyük ölçüde, Türkiye'nin 2010-2012 yıllarında ortalama olarak yüzde 9'a ulaşan son sürat büyümesinden sonra politikayı dramatik biçimde sıkıştıran Türkiye Merkez Bankası'nca tertip edildi" görüşünü öne sürdü.

Bu çerçevede de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerini yansıtıldığı haberde son verilerin açıklanmasından önce ekonomistler ve hükümet, Merkez Bankası'nın son aylarda yumuşamaya yönelmesinin bu yıldaki büyümenin bir kat artmasına katkıda bulunabileceğini söylese de analistlerin, son rakamların 2013'deki toparlamanın temposuna şüphe düşürdüğünü söylediklerine dikkat çekti.

Buna karşın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türk ekonomisinin yüzde 4 büyüme hedefine rahatça ulaşacağı açıklamasına da işaret edildiği haberde son haftalarda tüketici kredilerinde "keskin bir artış" meydana geldiğine de dikkat çekti. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin