Ekonomi sayfalarına bu haberler damga vurdu!

MTM, Kasım 2013'de ekonomi basınının en çok ilgilendiği konuları açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi sayfalarına bu haberler damga vurdu!

MTM'nin Kasım 2013'de 2 bini aşkın gazete ve derginin ekonomi sayfalarında yapılan haber takibi sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) izlediği para politika süreci yanı sıra Irak Özerk Bölgesi ile yapılan enerji anlaşması ve Moody's'in Türkiye ile ilgili pozitif açıklaması ay genelinde ekonomi sayfalarında geniş yer bulan konular oldu.

    

Medya Takip Merkezi (MTM)'nin, ekonomi sayfalarını inceleyerek hazırladığı rapora göre, basına en fazla konu edilen olay ve gelişmelerin başında Merkez Bankası'nın para politikası ve faiz oranı ile ilgili düzenlemesi geldi. Irak Özerk Bölgesi ile yapılan enerji anlaşması ve Moody's'in Türkiye ile ilgili pozitif açıklaması, ekonomi gündemini belirleyen konular arasında öne çıktı.MTM'nin Kasım 2013'de 2 bini aşkın gazete ve derginin ekonomi sayfalarında yapılan haber takibi sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) izlediği para politika süreci ay genelinde ekonomi sayfalarında geniş yer bulan konulardan biri oldu. TCMB üst yönetiminin, büyümeyi de, istihdamı da gözeten bu politikası bazı ekonomi çevrelerince eleştirilse de, kimi ekonomistler büyümeyi destekleyici para politikasında sıkılaştırıcı tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.50'de sabit tutması ise, ekonomi çevrelerince yakından takip edilen gelişmeler arasındaydı. 



MODDY'S GÜNDEMDE



Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında, özerk bölgedeki zengin hidrokarbon rezervlerini dünya pazarlarına taşıma amacıyla, petrol ve gaz boru hatlarının inşa edilmesine yönelik yapılan anlaşma, Kasım ayında ekonomi sayfalarında öne çıkan konulardan bir diğeri oldu.MTM raporuna göre, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin büyüme performansı ile, 2013 yılında dünyanın önde gelen 20 ekonomisi arasında en hızlı büyüyen beşinci ülke olacağını belirtmesi, ekonomi sayfalarında geniş yer bulan konulardan bir başkası oldu. Moody's'in 20 ülkeye ilişkin büyüme tahminlerine yer verdiği 'Küresel Makro Görünüm' raporunda, Türkiye'nin 2014 ve 2015'de ise 3,5-4,5 arasında bir büyüme performansı sergileyeceği ifade edildi. 



Ay içerisinde, ekonomi dünyasının en yakından takip ettiği konulardan bir diğeri ise, FED Başkanlığı'nı Ben Bernanke'den 31 Ocak 2014'de devralması beklenen Janet Yellen'in verdiği mesajlardı. Janet Yellen'ın ilk mesajı, ABD'de halen ekonomi ve istihdam piyasasının potansiyelinin çok altında olduğu ve FED'in parasal teşviklerini azaltmadan önce ilerleme kaydetmesi gerektiği yönünde oldu.



Medya Takip Merkezi, aynı ekonomi raporunda, ay boyunca gazete ve dergilerde en çok yer alan ekonomi sözcüklerini de araştırdı. Buna göre, ihracat sözcüğü basında 608 haberde geçerken, ekonomik büyüme 514 ve yatırım 453 kez gazete ve dergilerde yer aldı. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin