Ekonomi haberlerinde rekor artış!

Ocak ayında medyada ekonomiye dair yayınlanan haberler, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 115 daha fazla yer aldı. Gündeme en fazla gelen ekonomi konusu ise...

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi haberlerinde rekor artış!

Medya Takip Merkezi’nin araştırmasına göre, Ocak ayında gazete, dergi, TV kanalları ve haber sitelerinde ekonomiye dair yayınlanan haberler, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 115 daha fazla yer aldı. Gündeme en fazla gelen ekonomi konusu ise, vergi oldu.



Ocak ayında vergi ile ilgili 48 bini aşkın haber ve yazı kaleme alınırken, medyada en fazla öne çıkan konu başlıkları şunlar oldu:



Vergi Denetim Kurulu’nun 2012 vergi inceleme sonuçlarını açıklaması, vergi kayıp ya da kaçağına neden olanlara kesilen vergi cezaları ve vergi kaçırmak amacıyla İsviçre’deki bankalarda hesapları bulunanlara yönelik işlemler…



Bir önceki yılın aynı dönemine oranla vergi haberlerinde ise yüzde 150’nin üstünde artış yaşandı.



MTM’nin aynı araştırmasına göre, Ocak ayında medyanın en fazla yer verdiği ikinci ekonomi başlığı ihracat oldu. Ay boyunca 47 binden fazla haber ve yazı ile gündeme gelen ihracatın, medyaya en fazla yansıdığı konu 2012 yılında kırılan ihracat rekoru oldu. İhracatın, 10 yılda üç kat artarak Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen hedefi aştığı bildirilirken, 2012'de yüzde 12.6 artışla 151.9 milyar dolara çıktığı açıklandı.



Ay genelinde medyada öne çıkan diğer ekonomi konusu ise ekonomik büyümeydi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomik büyüme ile ilgili yaptığı açıklamada, 2012 yılındaki büyümenin önceki iki yıl kadar yüksek olmadığını, ancak hem cari açıkta hem de enflasyonda çok önemli kazanımlar elde edildiğini belirterek, bundan sonraki büyüme oranlarının daha istikrarlı, daha sürdürülebilir bir zemine oturmasını sağlamış olduklarını bildirdi. Ocak ayında 29 bine yakın haber ve yazıya konu edilen ekonomik büyüme, geçen yılın aynı ayına oranla medyada yüzde 80 daha fazla yer buldu.



MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:



·         Türkiye'de, 2012 yılında İMKB'de işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 52,55 oranında değer kazandı, ikinci getiri kalemi ise altın oldu.



·         Bakanlar Kurulu Kararı ile Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına atanan Vahdettin Ertaş, görevi eski Başkan Vedat Akgiray'dan devraldı.



·         Maliye Bakanlığı, konut alımlarında KDV’nin, evin değil, arsanın metrekare değerine göre belirleneceğini açıkladı.



·         Eti Şirketler Grubu olarak faaliyet gösteren Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş., Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. altında birleşti.



·         Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme uygulamaları sonucu elde edilen 4.2 milyar liralık kaynağın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Hazine'ye aktarıldığını söyledi.



·         2012 yılında tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 6,16, üretici fiyatları (ÜFE) yüzde 2,45 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı veriler, TÜFE’de 1983 yılından, ÜFE’de ise 1968 yılından sonraki en düşük rakamlar.



·         Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 'Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma' imzalandı.



·         'Ernst and Young' adlı ekonomik denetim şirketi tarafından hazırlanan raporda, 2013 yılının ikinci yarısında Avro bölgesindeki işsizlerin sayısının yaklaşık 20 milyon olacağı ve doruk noktasına yükseleceği belirtildi.



·         Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, The Banker tarafından 'Avrupa'da ve dünyada Yılın Merkez Bankası Başkanı' seçildi.



·         Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kaçak ve suistimalleri önlemeyi amaçladığı zorunlu e-reçete uygulamasın başladı.



·         Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi PwC'nin 158 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin, 2030'da dünyanın en büyük 12'nci ekonomisi olacağı belirtildi.



·         Anayasa Mahkemesi, TOBB'un açtığı davada, üst üste iki dönem başkanlık yapanların, iki dönem geçmeden (8 yıl) tekrar seçime girmeme yasağını iptal etti. Bu karar, benzer davası Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilen TÜRMOB’u isyan ettirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise TOBB’da seçilme süresinin uzun olması nedeniyle böyle bir karar aldıklarını açıkladı.



·         Eurobank Tekfen artık Türkiye'de Burgan Bank adıyla faaliyet gösterecek.



·         TÜİK'e göre, Türkiye'nin nüfusu 2012 sonu itibariyle 75 milyon 627 bin 384 kişi oldu


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin