Ekonomi gazetecileri tarihe not düştü!

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) VII. Küresel Isınma Kurultayı bugün gerçekleşti. Toplantıda neler konuşuldu?

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi gazetecileri tarihe not düştü!

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), VII. Küresel Isınma Kurultayı'nı bugün İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. 



Şekerbank sponsorluğunda, TÜRSAB, TAV ve CocaCola İçecek’in destekleriyle düzenlenen Kurultay'da, bu yıl 'Yaşamına Sahip Çık! - Enerjini Geleceğe Harca' temasının işlendi.



Kurultay'ın açılış konuşmalarını EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, ekerbak Genel Müdürü Halit H. Yıldız, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ata Ceylan yaptı.  



Ekonomi gazetecileri tarihe not düştü!



TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ 



EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, konuşmasında, EGD'nin küresel ısınma kurultaylarında iklim değişikliğini bilimsel olarak tartışmaktan ziyade kamoyunun bu konuya ilgisini çekmeyi amaçladığını söyledi. Bugüne kadar gerçekleştirilen kurultaylarda 1200'den fazla kişinin konuşmacı olarak görüşlerini ifade ettiğini anlatan Toprak, "Her kurultay sonunda bir kitapçık hazırlıyoruz ve bunları tarihe not düşüyoruz" dedi. Toprak, ayrıca desteklerinden dolayı Şekerbank, TÜRSAB, TAV, CocaCola İçecek ve İSO'ya teşekkür etti.  



FİNANSMAN GÖREVİMİZ 



Toprak'ın ardından söz alan Şekerbak Genel Müdürü Halit H. Yıldız ise, Türkiye'deki binaların yüzde 85'inde ısı yalıtımı olmadığına dikkat çekti. Tüm ülkedeki binalara ısı yalıtımı yapılması durumunda ülkeye 10 milyar dolarlık bir tasarruf katkısı olacağını kaydeden Yıldız, finans sektörü olarak yenilenebilir enerji ve verimlilik yatırımlarına finansman sağlamanın görevleri olduğunu dile getirdi. Dünyada büyüyememe sorunu olduğunu kaydeden Yıldız, bunun yanında sürdürülebilir bir büyüme yakalamanın önemine işaret etti. 



Ekonomi gazetecileri tarihe not düştü! - Resim : 2



HALA DOĞA İLE KAVGA EDİYORUZ 



TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da, özellikle kendisinin gözlemlediği küresel ısınmanın yarattığı çevresel değişimlere dikkat çekti. "Samsun'da havalimanına inerken Çarşamba Ovası'nın değiştiğini görüyoruz. Alaska'dan geçerken buzulların eridiğini gördüm. Denizlerimizi kaybediyoruz. Gediz Deltası'nda pelikanlar yok oluyor. Yabani hayat son buluyor. Hala doğa ile kavga ediyoruz'' diyen Ulusoy, kendi sektörleri açısından doğanın önemini şu sözlerle ifade etti: "Sermayemiz kültürel varlıklar. Eğer doğal yaşam yoksa turizm de olmaz. Arabistan'dan Karadeniz'e niye geliyorlar? Nefes almak için. Bir tek buralar kaldı."



Ekonomi gazetecileri tarihe not düştü! - Resim : 3



Denizlerdeki kirliliğe dikkat çeken Ulusoy, özellikle Akdeniz'de İspanya ve İtalya dışındaki ülkelerin hiçbirinin arıtma tesislerinin yeterli olmadığını, Türkiye'nin ise Ege'de bu dönüşümü tamamladığını Akdeniz'de de yakın tamamlayacağını anlattı.



HES'ler konusunda Türkiye'nin yeterli hassasiyeti göstermediğini ifade eden Ulusoy, "Bugün Yeşil Yol diyoruz. Yarın kırmızı yol olacak. Ne kadar beton varsa yaylalara getiriyoruz. Uzun Göl dedik şimdi kısa göl oldu, kurtarmaya çalışıyoruz. Sanayicinin, finans sektörünün, tüm iş adamlarının el ele vermesi lazım. Doğa ile barışmalıyız, başka çaremiz yok. Bundan 10 yıl önce TEMA Vakfı'ndan Hayrettin Karaca ile yolculuk ediyorduk Yol kenarında durdu ve bir çam ağacına sarılarak onunla konuştu ve ağladı. O çam ağaçlarından bir kaç tane kalmış artık" diye konuştu.



150 MİLYON MÜLTECİ RİSKİ KAPIDA 



İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ata Ceylan da salondakilere hitaben yaptığı sunumda, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin yarattığı etkilere ilişkin bilgiler verdi. Kurultay'da çok farklı ideolojilerden yazar-düşünürlerin bir araya gelmesinin, bu konuya kafa yormasının umut verici olduğunu ifade eden Ceylan, "Birleşmiş Milletler çatısı altında uzun zamandır bu konuda bir sonuç elde edilemedi. Şimdilerde sadece bir kaç milyon mülteciden söz ediyoruz. Yakın bir gelecekte iklim değişikliği nedeniyle bu sayının 150 milyon mülteciye çıkacağı belirtiliyor. Ne kadar büyük bir riskin bizi beklediğiniz görüyoruz'' dedi. Ekonomi ile ekolojinin birlikte yürütülmesi gerektiğinin önemine değinen Ceylan, ''Atıktan ejerji üreten bir sanayici olarak sera gazlarının salınımı konusunda yaptırımlar getirilmesi gerektiğini savunuyorum" diye konuştu.



Konuşmaların ardından Yıldız, Ulusoy ve Ceylan'a EGD Başkanı Toprak tarafından birer teşekkür plaketi takdim edildi. 

 

ÜÇ OTURUMDA SORUNLAR ELE ALINDI  



Açılış konuşmalarının ardından Kurultay'ın 'İklim Değişikliği ve Medya' başlıklı ilk oturumuna geçildi. Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu'nun yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları, Ekonomist Dergisi Muhabiri Aram Ekin Duran, Birgün Gazetesi Yazarı Özgür Gürbüz, Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Acar, Çevre Gazetecisi Gürhan Savgı, Bugün Gazetesi Teknoloji Editörü Murat Gülderen ve Aydınlık Gazetesi Ekonomi Müdürü Recep Erçin oldu.



Kurultay'ın öğleden önceki ikinci oturumunda ise 'Finansta, Üretimde, Enerjide Sürdürülebilirlik' konusu ele alındı. Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Fikret Çengel'in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları, Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen, TAV İstanbul, Enerji Yöneticisi ve Mekanik Enerji ve Yapım İşleri Müdürü Akın Arkat, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Arçelik Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis oldu.



Öğleden sonra ise Kurultay'a 'İklim Değişikliğine Genel Bakış' başlıklı forumla devam edildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak'ın yönetiminde gerçekleştirilen forumun katılımcıları ise şöyle oldu: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla D. Yerlikaya, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, TURSAB Başkan Danışmanı Sinan Haliç, TUROB Sektör Temsilcisi Disiplin Kurulu Üyesi Sevda Yılgaz.

Şekerbank sponsorluğunda, TÜRSAB, TAV ve CocaCola İçecek’in destekleriyle gerçekleştirilecek EGD VII. Küresel Isınma Kurultayı 'İklim Değişikliğine Genel Bakış' başlıklı panelin ardından, yıl genelinde yaptıkları çevre haberleriyle dikkat çeken gazetecilerin ödüllendirileceği 'Plaket Töreni' ile devam etti. Törenin ardından okunan Sonuç Bildirgesi ile Kurultay tamamlandı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin