Ekonomi basını Ekim ayında en çok bu haberlerle ilgilendi

Geçtiğimiz ay ekonomi basınında öne çıkan konu ve gelişmeleri kapsayan rapor açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi basını Ekim ayında en çok bu haberlerle ilgilendi

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin ekonomi sayfaları üzerinden hazırladığı araştırmaya göre, ihracat, ekonomik büyüme ve yatırım basında en yoğun yer bulan sözcükler olurken, 5. İzmir İktisat Kongresi, kurbanlık piyasaları ve ABD’deki bütçe krizi ile ilgili gelişmeler ay boyunca ekonomi gündemini en fazla meşgul eden konular arasındaydı. 



Medya Takip Merkezi’nin raporuna göre, Kalkınma Bakanlığı tarafından düzenlenen 5. İzmir İktisat Kongresi, ekonomi gündeminde öne çıkan konulardan biri olurken, kongrenin açılışına başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çeşitli bakan ve hükümet yetkilileri katıldılar. 01 Kasım’a kadar süren kongrenin ana teması ise, “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” oldu. 



Kurban Bayramı dolayısı ile kurbanlık piyasasının durumu, ekonomi basınında geniş yer bulan konulardan bir diğeri oldu. ABD'de bütçe krizini aşmak için görüşmeler dizisi başlatan Başkan Barack Obama’nın, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ile görüşmesi basında dikkat çekti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, hükümete 6 haftalık süre sağlayan tasarıyı geçireceklerini ancak bunun için Başkan Obama'nın, hükümeti tekrar işler hale getirmesi ve ABD'nin acilen çözüm bekleyen sorunları ile yüzleşmeyi kabul etmesi gerektiğini açıkladı. 



Medya Takip Merkezi’nin Ekim ayı boyunca gazete ve dergilerin ekonomi sayfalarını incelemesi sonucu hazırladığı rapora göre, ekonomi basınında en fazla adı geçen sözcük ihracat oldu. Eylül ayı rakamlarının açıklanması ile basına konu olan ihracat, Eylül ayında geçen yıla göre yüzde 11.1 artışla 12 milyar 555 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatın ise, bir önceki döneme göre yüzde 3.3 artarak 151 milyar 530 milyon dolara çıktığı açıklandı. Artışta otomotiv ihracatındaki yüzde 31.3'lük yükselmenin etkili olduğu belirtilirken, ihracat kelimesi bir önceki aya göre yüzde 29’luk artışla ekonomi sayfalarında 619 kez yer buldu. 



Ekonomik büyüme ay boyunca ekonomi basınında en fazla söz edilen sözcüklerden ikincisi oldu. Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin 2013 büyüme tahminini yüzde 3.8’e yükseltirken, 2014 yılına ilişkin öngörüsünü ise 3.7’den 3.5’e düşürdü. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser’in Türkiye’nin düşük büyüme rakamlarına alışması gerektiği ile ilgili açıklamaları ay genelinde ekonomik büyüme ile ilgili basında öne çıkan haberler arasındaydı. Ekonomik büyüme ekonomi sayfalarında 522 haber ve yazıya konu oldu. 



MTM’nin ayın ekonomi gündemi araştırmasına göre, Ekim’de gazete ve dergilerde en fazla söz edilen bir diğer sözcük yatırım idi. Eylül ayına göre basında yüzde 57 daha fazla adı geçen yatırımla ilgili öne çıkan haberler arasında, Ekonomi Bakanlığı Zafer Çağlayan’ın yatırım teşvikleri ile ilgili açıklamaları yer aldı. Yatırım teşvik sisteminin emin adımlarla ilerlediğine değinen Çağlayan, Ocak – Eylül 2013 döneminde toplam sabit yatırım tutarı 55.2 milyar TL’yi bulan 3.710 yatırım teşvik belgesinin düzenlendiğini açıkladı.  Yatırım kelimesi ekonomi basınında 417 haber ve yazı ile konuşuldu.



MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:

Benzine 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere 11 kuruşluk zam yapıldı.

İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik görevlilerini görev dışında çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylem için bin TL para cezası uygulandığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışan kadınlara verilen doğum izninin 18 haftaya çıkarılabileceğini açıkladı. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son olarak Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin özel sektöre devri ile elektrik dağıtımında özelleştirilme sürecinin bittiğini açıkladı.

Eylül ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0.77 artarak yıllık 7.88 oldu. Üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış ise yüzde 0.88 olarak gerçekleşti. ÜFE eylül itibarıyla yıllık 6.23 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Eylül’de zam şampiyonu yüzde 32.91'le çarliston biber oldu. Biberi yüzde 31.64'le patlıcan ve yüzde 23.77 ile salatalık izledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa Birliği'nde doğalgazı en ucuz satan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Hazine'nin sukuk ihalesine beklenenden çok talep gelince ihraç miktarı yükseltildi. Müsteşarlık ikinci sukuk ihracında 1.25 milyar dolar borçlandı. Hazine Müsteşarlığı uluslararası piyasalardaki ikinci kira sertifikası (sukuk) ihracında rekor taleple karşılaştı.

IMF, 2013 için global ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3.1'den 2.9'a, 2014 büyüme beklentisini yüzde 3.8'den 3.6'ya düşürürken global büyümenin hala zayıf olduğunu ve tahminlere yönelik risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini belirtti.

Mecidiyeköy - Mahmutbey (Şişli-Kağıthane-Eyüp-Gaziosmanpaşa-Esenler-Bağcılar) metro hattı ihalesinde en düşük teklifi 849 milyon 440 bin lira ile Gülermak Ağır Sanayi İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına, bankanın şu anki başkan yardımcısı Janet Yellen'i aday gösterdi. 

ABD’de düzenlenen "Emerging Markets"ın 2013 yılı başarılı maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ödül töreninde, Maliye Bakanı Şimşek, "Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri Yılın Maliye Bakanı" seçildi.

İstanbul’un, 2017 yılında düzenlenecek 22. Dünya Petrol Kongresi'ne ev sahipliği yapacağı açıklandı. 

ABD Merkez Bankası Fed, aylık tahvil alım programını 85 milyar dolar düzeyinde tutmaya devam etti. Fed açıklamasında, alımlarda azaltım için daha çok kanıt görülmesi gerektiğini kaydetti. Fed kararı sonrası dolar, diğer para birimleri karşısında değer kazandı.



(Veriler, MTM Medya Takip Merkezi tarafından, Ekim 2013’de 2 bini aşkın gazete ve derginin ekonomi sayfalarında yapılan haber takibi sonuçlarına göre derlenmiştir.) 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin