Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar: Ekmek fiyatları hep enflasyonun altında kalıyor

İstanbul'da fırıncılar bir kez daha ekmeğe zam istedi. Gerekçe olarak da artan maliyetleri gösterdiler. Vatandaşlardan fırıncıları haklı bulanda var, ekmek fiyatlarının düşmesini isteyende. Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar,  Son bir yılda un, maya, su, işçilik ücreti iki katına çıktı. Kiraların iki katına çıktı. Ancak ekmeğe bu zamlar yansımadı. Ekmek fiyatları her zaman enflasyonun altında tutuldu.'' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar: Ekmek fiyatları hep enflasyonun altında kalıyor

MEDYATAVA/ÖZEL

İstanbul’un genelinde 200 gramlık Ekmek 2 liraya satılıyordu. Ancak 1 Eylül’den itibaren Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ve Beykoz’da ekmek 2.5 liraya satıldı. Fırıncılar ekmeğe Zam değil gramaj artışı yaptıklarını söylese de, aradaki farkı anlayamayan vatandaş bu karara itiraz etti. Fırınlarda ekmeğin fiyatı ve gramajı arttı ancak ayar tutmadı. Bazı fırınlar gramajı 230 grama, bazıları ise 270 grama çıkarttı. Ancak vatandaş ne 30 gramlık ne de 70 gramlık farkı satın aldığı ekmeklerde anlayamadı.

EKMEĞİN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, ekmek zam talebini ekmeğin malitesi çok yükseldiği ve altından kalkamadıkları için istediklerini ifade etti. Kolivar, ''20 gün önce aldığım una zam geldi. Zammı doğalgaz, elektrik ve  un zamlarından dolayı talep ediyoruz. Eskiden maliyeti üçe bölünürdü. Şimdi öyle değil çünkü kapasitemiz yok. Benim fırınım 10 bin ekmek yaparken şimdi 2500 ekmek ancak yapabiliyoruz. 

 SADECE EKMEĞE ZAM İSTEDİĞİMİZDE SESLERİ ÇIKIYOR

Un, maya, elektiriğe zam gelince birşey söylemiyorlar ama ekmek zammı talebine gelince satamazsın diyorlar. Serbest piyasada halk ekmeğin fiyatına kafalarına göre karar veriyorlar.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ HALK EKMEK

Bir diğer sorunumuzda Halk Ekmek.  Diyorlar ki 70 çeşit ekmek yapıyoruz. Fakirin 70 çeşit ekmek  yediğini gördünüz mü? Zaten yaptıkları ekmekleride uygun fiyatlı marketler değil pahalı marketlerde satıyorlar. Hedefleri, istekleri dar gelirli vatandaşın boğazından farklı ekmek geçmesi değil, hiçbir zamanda olmadı. Her yere halk ekmek büfesi açıyorlar. Halk ekmek büfelerinde lavabo bile yok. Ekmek ambalajda değil ve hijyen söz konusu olamaz. Koronavirüs sürecinde halka mikrop dağıtıyorlar.



 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin