Ekmek fiyatlarına büyük zam yolda. Buğday fiyatları uçuşa geçti. Putin'den kritik 'tahıl koridoru' açıklaması

Ekmeğe peş peşe gelen zamların ardından elektrik ve doğalgaza yeni zamlar geldi. Putin'in 'tahıl koridoru açıklaması ile buğday fiyatları da uçuşa geçti. Buğday, elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından ekmeğe de yeni zam göründü. Putin'in tahıl koridorunu eleştirmesi ve yeniden değerlendirileceğini söylemesinin ardından buğday fiyatları uluslararası ölçekte yüzde 4,5 arttı. İstanbul'da ekmek fiyatları fırınlarda 5 ile 8 lira arasında değişirken İBB'ye bağlı Halk Ekmek'te 3 liradan satılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ekmek fiyatlarına büyük zam yolda. Buğday fiyatları uçuşa geçti. Putin'den kritik 'tahıl koridoru' açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Avrupa’ya giden tahıl ve diğer gıdaların rotasını sınırlamayı değerlendireceklerini açıklamasıyla birlikte buğday fiyatları sert arttı. Buğday vadeli fiyatları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna tahıl anlaşmasını eleştirmesinin ardından yükseldi.

Chicago buğday vadelileri güniçi kayıplarını silerek buşel başına yüzde 4,5 artışla ton başına 311 dolara çıkarak Haziran ortası zirvesine kadar yükseldi.

Ekmek fiyatlarına büyük zam yolda. Buğday fiyatları uçuşa geçti. Putin'den kritik 'tahıl koridoru' açıklaması
Buğday vadeli işlemleri bushel/dolar

Ukrayna'dan sevkiyatı gerçekleştirilen tahılın neredeyse tümünün Avrupa'ya gittiğini anlatan Putin, “Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kapsamında Ukrayna'dan giden 87 tahıl yüklü geminin sadece 2 tanesi Afrika'ya gitti. Geriye kalanı Avrupa'ya sevk edildi” diye konuşmuştu.

ANLAŞMAYI ELEŞTİRDİ

Putin, Avrupalı ülkelerin tahıl krizinde sömürgeciliğe devam ettiklerini belirterek, “Çok sayıda Avrupa ülkesi, geçen on yıllarda ve yüzyıllarda olduğu gibi bugün de sömürgeciliğe devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeleri kandırdılar ve kandırmaya devam ediyorlar.” dedi.

Avrupa'nın söz konusu yaklaşımı nedeniyle küresel gıda krizinin derinleşeceğini vurgulayan Putin, “Bu yönde giden tahıl ve diğer gıdaların rotasını sınırlamayı değerlendirmek gerekiyor. Bu konuyu kesinlikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişare edeceğim.” şeklinde konuştu.

Buğday fiyatlarındaki artışın, elektrik ve doğalgaza eylül ayının başında gelen zamların ekmek fiyatlarına önümüzdeki günlerde yansıması bekleniyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin