Ehliyet sahipleri dikkat. Yapmayan yandı: 4 bin TL cezası var

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren duyuru yapıldı son günler yaklaşıyor. Ehliyetiyle ilgili bu işlemi yapmayanlara büyük ceza veriliyor. 15 lira vererek bu cezadan bir an önce kurtulabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol
Ehliyet sahipleri dikkat. Yapmayan yandı: 4 bin TL cezası var

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren flaş bir duyuru yapıldı. Ehliyet sahibi olan herkesi ilgilendiriyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından ehliyetler için yeni dönem 2016 yılında başlatıldı. Yeni dönem kapsamında yeni tip kimlikler gibi çipli ehliyet kartı sistemine de geçildi.

Eski tip ehliyeti olanların ise yeni tip ehliyetler ile belgelerini yenilemeleri gerektiği paylaşıldı. İlk etapta ücretsiz olan bu işlem şimdilerde ise 15 TL ödenerek yapılıyor. Ayrıca bu işlem zorunlu olduğu gibi yaptırmayanlara da dev ceza veriliyor. Bu noktada eski tip ehliyete sahip herkesin mutlaka yaptırması gerekiyor.

Kamugundemi.com'da yer alan habere göre, eski tip ehliyeti olan vatandaşların mutlaka yeni tip ehliyetini almaları gerektiği paylaşılırken işlemler için 15 TL para ödenmesi gerektiği paylaşıldı.

2024 yılına kadar uzatıldı

Ehliyet Yenileme ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen banklara yatırılabileceği ifade edilerek vatandaşların ödeme yaptıkları dekontu saklaması gerekiyor.

Bilindiği gibi eski tip ehliyetlerin yenisi ile değiştirilmesinde tanınan süre 31 Aralık 2022 tarihine kadardır. Ancak Resmi Gazete''de yayımlanan karar doğrultusunda vatandaşlara verilen süre 2 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2024 yılına çekildi.

Ehliyet yenileme işlemi yapacak olan vatandaşların randevu alması gerekiyor. İşlemler Nüfus Müdürlükleri üzerinden yapılacak. Bu işlemler için NVİ’den randevu alınması gerektiği belirtilerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi nvi.gov.tr üzerinden veya ALO 199 hattından randevu alınabileceği duyuruldu. Randevu almadan gidildiğinde randevu alan vatandaşlar öncelikli olduğundan ya çok fazla sıra bekleyeceksiniz ya da o gün işleminizi yaptıramayacaksınız.

GEREKLİ BELGELER

Ehliyet yenileme işlemi için de bazı belgelerin bulundurulması gerekiyor. Bu belgelerden biri bile yanınızda yoksa ehli tip ehliyetinizi yeni tip ehliyetiniz ile değiştiremezsiniz. Görevli memur belgelerin tamamını almadan işlem yapamıyor. İşte mutlaka bulundurmanız gereken belgeler:

Kimlik Belgesi
Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)

ÖDEME YAPILACAK BANKALAR

Ayrıca yanınızda ehliyet yenileme bedelini ödediğiniz banka dekontu da bulunması gerekiyor. Ödeme yapmadan işlemlerinizi tamamlayamazsınız. Ehliyet yenileme ücreti ise 15 TL olarak belirlendi. Bu tutar ise aşağıdaki bankalara yatırılabilir:

Akbank
Aktif Bank
ING Bank
Şekerbank
Türkiye Vakıflar Bankası
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Albaraka Türk Katılım Bankası
T.C. Ziraat Bankası
Türk Ekonomi Bankası
Garanti Bankası
Denizbank
PTT Bank

NE KADAR ÖDENECEK?

Ehliyet yenileme için ödenecek olan ücretin 15 TL olacağı kimlik yenileme ücretinin ise 83 TL olacağı bildirildi. Bununla beraber 2023 yılında uygulanacak kimlik kartı satış bedelleri; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 83,00 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 166,00 TL olduğu aktarıldı.

Ehliyet Yenilememe Cezası Nedir?

Kanuni süresi içinde ehliyetinizi yenilemezseniz ehliyetiniz geçerliğini yitirir. Eğer eski ehliyetiniz ile araç kullanmaya kalkarsanız Karayolları Trafik Kanununun 39/3 maddesine göre “Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak” fiilinden dolayı idari para cezasına çarptırılırsınız.

1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin yenileme süresi 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı. Ancak bu tarihten sonra ehliyetini yenilemeyenler, 4 bin 64 lira ceza ödemek zorunda kalacaklar.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin