Ehliyet alacak olanlar dikkat, yeni dönem bugün başladı. Motorlu taşıt sürücü kurslarını ilgilendiren yeni düzenleme. Uygulama e-devlet üzerinden başladı

Motorlu taşıt sürücü kurslarından yılda yaklaşık 3 milyon kişi Sertifika alıyor. Sertifikalar, özel motorlu taşıt sürücü kursları tarafından düzenlenerek il ya da ilçe milli eğitim müdürlüklerince kontrol edildikten sonra imzalanarak kursiyerlere dağıtılıyor, kursiyerler de bu sertifikalar ile birlikte nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine giderek sertifikalarını ehliyete dönüştürüyorlardı. İşte bununla ilgili yeni bir sisteme geçildi. İşlemleri artık E-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Google Haberlere Abone ol
Ehliyet alacak olanlar dikkat, yeni dönem bugün başladı. Motorlu taşıt sürücü kurslarını ilgilendiren yeni düzenleme. Uygulama e-devlet üzerinden başladı

Milli Eğitim Bakanlığı, motorlu taşıt sürücü kurslarından sertifika alanların ehliyet alım işlemlerinde zaman tasarrufu sağlayacak yeni bir uygulama başlattı.

Bugün itibarıyla başlayan uygulama sayesinde motorlu taşıt sürücü sertifikası sorgulama ve doğrulama işlemleri artık E-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Motorlu taşıt sürücü kurslarından yılda yaklaşık 3 milyon kişi Sertifika alıyor.

Sertifikalar, özel motorlu taşıt sürücü kursları tarafından düzenlenerek il ya da ilçe milli eğitim müdürlüklerince kontrol edildikten sonra imzalanarak kursiyerlere dağıtılıyor, kursiyerler de bu sertifikalar ile birlikte nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine giderek sertifikalarını ehliyete dönüştürüyorlardı.

 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV A.Ş. tarafından ortaklaşa yürütülen "Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Sorgulama Hizmeti ve Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası Doğrulama Hizmetinin e-Devlet Kapısı Entegrasyonu" projesiyle işlemler artık çok daha kolay olacak.

Bugün itibarıyla başlayan uygulama sayesinde motorlu taşıt sürücü sertifikası sorgulama ve doğrulama işlemleri artık e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Kağıt tasarrufu sağlayacak olan uygulama ile imza için zaman kaybı yaşanmasının ve en önemlisi sahte sertifikalandırmanın önüne de geçilmiş olacak.

EHLİYET NASIL ALINIR, EHLİYET ALMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

MEB’e bağlı ehliyet kursuna başvuru yaptıktan sonra evraklarınızın Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilmesi için sizden birtakım evraklar istenecek.

Bu evraklar arasında ehliyet için gerekli olan ve hastaneden alınan sağlık raporu, 3 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik kartı fotokopisi gibi evraklar yer alıyor. İstenen evrakların tamamı size ehliyet kursunuz tarafından iletilecek.

Eğer sağlık olarak ehliyet almanızda herhangi bir engel görülmezse kursunuz başlayacak. İlk etapta yazılı sınav olarak da bilinen teori sınavınız yapılacak. Yaklaşık 2 haftalık eğitimin ardından sınav tarihiniz belirlenecek ve 90 TL’lik sınav ücretinizi yatırdıktan sonra sınav merkeziniz size açıklanacak.

2 haftalık yazılı sınav eğitimi için kursunuz size derslerin yanı sıra yardımcı olabilecek bir kitap verecek. Bunun yanı sıra MEB e-sınav adresine girerek buradan denemeler çözebilir, konu çalışabilir ya da videolar izleyebilirsiniz. Dersleriniz arasında ilk yardım, çevre bilinci, trafik ve motorla ilgili bazı bilgiler olacak.

Sınav tarihiniz geldiğinde elektronik ortamda size verilen merkezde sınava katılacaksınız. Burada size sorulacak toplam 50 sorudan 35’ini bildiğiniz halde sınavdan başarılı puanı yani 75 ve üzerini almış olacaksınız. Eğer yazılı sınavdan başarılı puanı alamazsanız bir kez daha sınava katılmak hakkınız var ancak yeniden ve daha fazla sınav ücreti ödemeniz gerecek.

Yazılı sınavı geçtiğiniz takdirde bu kez pratik eğitimi yani direksiyon kurslarınız başlayacak. Belirli sayıda dersi aldıktan sonra size gösterilen parkurda direksiyon sınavına katılacaksınız. Parkurda araç tanıtımı, 25 metre geri gitme, L park, paralel park, ani durma ve parkuru tamamlama gibi alanlar bulunuyor. Direksiyon sınavı için de bir ödeme yapmanız gerecek.

Sınava gireceğiniz araçta size direksiyon kursunu veren öğretmenin yanı sıra sınavınızı yapan 2 adet müfettiş bulunacak. Bu sınavı da geçtiğiniz takdirde gerekli evraklarınızı yatırarak ehliyetinizi alabileceksiniz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin