EGM Narkotik Daire Başkanı o iddialara canlı yayında cevap verdi: Bunlara cevap verilebilecek düzeyde bir iddia bile görmüyorum

tv100'de yayımlanan Deniz Gürel'in hazırladığı Ankara'da Neler Oluyor programına katılan EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Dr. İbrahim Seydioğulları önemli açıklamalarda bulundu. Gündeme devamlı gelen cari açık ve uyuşturucu paraları ile ilgili açıklamalarda bulunan Seydioğlulları, "Bunlara cevap verilebilecek düzeyde bir iddia bile görmüyorum" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
EGM Narkotik Daire Başkanı o iddialara canlı yayında cevap verdi: Bunlara cevap verilebilecek düzeyde bir iddia bile görmüyorum

tv100'de yayımlanan Deniz Gürel'in hazırladığı Ankara'da Neler Oluyor programına katılan EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Dr. İbrahim Seydioğulları önemli açıklamalarda bulundu.

Gündeme devamlı gelen cari açık ve uyuşturucu paraları ile ilgili açıklamalarda bulunan Seydioğlulları, "Bunlara cevap verilebilecek düzeyde bir iddia bile görmüyorum. Çok kıymetli, değerli ve mantıklı şeyler değil. Buna cevap aramaya çalışmak çok mantıklı iş değil" ifadelerini kullandı.

Dr. İbrahim Seydioğulları'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"aklıselim ve mantıklı davranmak lazım. Böyle bir iddia kimseye yakışmaz, özellikle 17-25 Aralık’ı da dahil ederek 2014 yılından bu yana ve 2016 yılından bu yana artan bir ivmeyle uyuşturucuyla mücadele yürüyor."

"2016 sonrası kolluk teşkilatlarından FETÖ mensuplarının temizlenmiş olmasından kaynaklı performans yükseldi. Bunlar bu halde iken bu tip düşüncelerin doğru olmadığını düşünüyoruz."

OLMASI GEREKEN İŞLERİ YAPIYORUZ

"Son 6 yılda bilimsel bilgiye dayanan, başta Sayın Bakanımızı hem zihnen hem bedenen sürekli yanımızda görüyoruz. Mücadele ivmesinin yükselmesi, operasyon sayılarının artması bunların tamamı olması gereken işler, yapılması gereken işleri yapıyoruz."

"Aile fertleri çocuklarının uyuşturucu kullandıklarını çok uzun süre sonra fark ediyorlar. 2022 Narkolog verisine göre aileler çocuklarının uyuşturucu kullandıklarını 15 ay sonra fark ediyor. Yüzde 40'u bunu sadece fark edebiliyor, ailelerin yüzde 60'ı çocuklarının uyuşturucu kullandığını bilmiyor."

UYUŞTURUCUYA BAŞLAMA YAŞI DÜŞTÜ

"Türkiye’de TUBİM tarafından yapılan bir anket çalışması var 2011’de burada ortalama ilk kullanım yaşı 21, 2018’de yapıldı ve burada 19.5 gördük ve 2021 yılında ortalama 20.22 görmüşüz."

"(Uyuşturucu konusundaki iddialar: Uyuşturucu konusunda istanbul ikinci, adana üçüncü) Doğru değil; bununla ilgili üç ayrı resmi paylaşım yaptık bunun böyle olmadığına ilişkin. İstanbul iki, Adana üçüncü sırada denen husus bir bilimsel makaleden kaynaklanıyor. Atık su verileriyle yapılan bir makaleden kaynaklanıyor. Yurt dışında yayımlanmış. 2021 yılında yayımlanmış. Onun içerisinde bir tablo var, tabloda dünyanın çeşitli ülkelerinde uyuşturucuda kullanım trendleri ifade edilmiş.

2011 yılında başlayan bir proje bu. Atık sularda vücuttan atılan metabolit olarak adlandırılan maddeler aranıyor. 4-5 temel uyuşturucu üzerinden yapılıyor bu çalışma. Ve bu verilerle kimin hangi kişinin kullandığını bulamazsınız ama tahmini bir rakam çıkıyor. Bu şu demek kullanılmış ve biz yakalayamamışız demektir. Aslında bir bakıma fantastik bir akademik proje, atık suda uyuştururucu analizleri. 2019 yılında biz 18 ilde başladık Türkiye'de. Bu zamana kadar da bu sayıyı 62 ile çıkarttık.

EGM Narkotik Daire Başkanı o iddialara canlı yayında cevap verdi: Bunlara cevap verilebilecek düzeyde bir iddia bile görmüyorum

2019 İstanbul, 2017 Adana atık su verisi kıyaslanan İspanya Barcelona 2011, New York 2013 yılına ait. Her aklı başında kişi farklı yıllara ait verilerin birbirleri ile kıyaslanamayacağını bilir. Biz aynı yıllara ait Avrupa şehirlerine ait verileri çıkarttık. 2021 yılında Avrupa şehirlerinde yapılan atık su çalışmalarında Adana ve İstanbul'un yeri, 89 şehir arasında İstanbul 55. sırada, Adana 74. sırada, birinci sırada Belçika Antwerp."

"(Sokak satıcıları yakalanıyor, ele başları neden yakalanmıyor?) Uyuşturucu mücadelesi komplike bir durum. Sokak satıcılarını toplayalım, yöneticileri es geçelim diyemezsiniz. Şoförü yakalayalım, sahibini görmezden gelelim mücadelenin doğasına aykırı. Soruşturmalarda adli makamlara bağlı faaliyet gösteren bir teşkilatız. Savcılarımızın koordinasyonunda bunlar yapılır. Ve narkotik suç soruşturması bildiğiniz tüm suçlardan daha zor, daha meşakatli, daha fazla yoğunlaşması gereken bir suç türü. Her soruşturmamız en az 6 ay sürer. Kolombiya yakalaması 1.5 yıl sürdü. 

Bu kapsamda 2017-2022 arasında suç işlemek amacıyla örgüt kurmak uyuşturucu imalat soruşturmasında 1112 suç organizasyonu çökertmişiz. Bu soruşturmalarda 11 bin 385 şüpheli yakalanmış." 

EGM Narkotik Daire Başkanı o iddialara canlı yayında cevap verdi: Bunlara cevap verilebilecek düzeyde bir iddia bile görmüyorum - Resim : 2

"Bazı diziler; dijital platformlarda uyuşturucuya özendirme var. Özellikle metamfetaminin özellikle buna ilişkin çok izlenen dizilerden dünyaya bela olduğunu düşünüyorum. O dizinin ismini verip de daha fazla izlenmesini istemedim. Breaking Bad dizisinden bahsediyorum. Geçen gün de Ankara'da bir duvarda grafiti gördüm, sildirdik."

"(Türkiye uyuşturucu risk raporu) İlleri ve ilçeleri raporluyoruz. Türkiye'nin bir sıralaması var ama o yüzden konuşmam çok doğru olmaz. Ama bir sıralama var. Biz bununla bütün mücadeyi yönlendiriyoruz. İl il, ilçe ilçe, toplamda 973 ilçede hesaplamaları yapıyoruz. Tamamı akademisyenler tarafından uygun görülerek yapılmış projeler. Mesela 15-24 yaş arası nüfusun fazlalığı, bekar yaşayanların fazlalığı... Bu tip 42 kriter var."

"(Bataklık operasyonunda tutuklu var mı?) Eleştiriler var. 4.9 tonluk kokain sevkiyatı ile ilgili de aynı iddialar var. Sosyal medya hesaplarından kamuoyunu bilgilendirici açıklamalar yaptık. Soruşturma boyutu kovuşturmaya döndüğü için soruşturmaya yönelik konuşmamda sakınca yok.

Bataklık bir suç geliri operasyonu idi. Suç Geliri Birimi'ni kurduğumuzda başlatılmış, 2020 Haziran sonunda da operasyona dönüştürülmüş, 74 şüphelinin yakalandı, 34'ü tutuklu yargılandı, 2.5 yıl tutukluluk devam etti. Orada da örgüt yöneticileri vardı. Suç geliri soruşturmasında biraz da yurt dışına bağımlısınız, veri gelmesi lazım ki siz daha sağlıklı bir tutum sergileyebilirsiniz. 2.5 yıllık bir tutukluluk süresi sürdü. Maksimum tutukluluk süreleri tanımlanmıştır, bir şekilde karar verilmesi gerekir. Netice itibariyle de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması beraat ettikleri anlamına gelmez." 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin