Eğitim ateş pahası olunca babaanneler bakıcı oldu!

Çalışmak zorunda kalan anne ve babalar çocuklarını anaokuluna göndermek veya evlerine bakıcı çağırmak istediklerinde ateş pahası fiyatlarla karşılaşıyor. Aylık 7 bin ile 14 bin Türk lirası arasında değişen kreş fiyatları ve 30 bin lirayı bulan çocuk bakıcısı ücretleri nedeniyle aileler, çocukları mecburen babaanne ya da anneannelerine bırakıyor.

Google Haberlere Abone ol
Eğitim ateş pahası olunca babaanneler bakıcı oldu!

Çalışan anne ve babalar çocuklarının eğitimi için arayışa girdiğinde ateş pahası fiyatlarla karşılaşıyor. Çözümü de mecburen aile büyüklerinde arıyor. 

Artan kreş fiyatları ve çocuk bakıcılarının ücretlerini değerlendiren Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, "Bir bakıcının fiyatları aylık 25 bin lira düzeyinde bazı evlerde 600 dolar ile 800 dolar arasında değişiyor. Bir anaokulunun fiyatı ise yaklaşık 7 bin ile 14 bin arasında değişen rakamları telaffuz ediliyor. Haliyle okul maliyetleri de ciddi külfet haline geldi. Bunun içerisinde kira maliyetlerimiz var, öğretmen maliyetlerimiz var, gıda fiyatlarımız var, bunun haricinde ekstradan okullarımıza katmış olduğumuz değerler var ki bunlar da branş öğretmenleri yani bir okulun aşağı yukarı 8-9 öğretmeni varsa dışarıdan almış olduğu hizmetlerle beraber bu yaklaşık 13-14 tane öğretmene tekabül ediyor" dedi.

 İSTANBUL'DA KREŞ FİYATLARI 7 BİN İLE 14 BİN ARASINDA

Özel bir anaokulunun müdürü Zeynep Korkmaz, "Şu anda İstanbul'da kreş fiyatları 7 bin ile 14 bin arasında değişiklik göstermektedir. Bulunan muhite göre, muhitlerin kiralarına göre değişiklik göstermektedir. Şu anda kendi kurumumuzda normal şartlarda 7 bin 500 Türk lirası, verdiğimiz hizmetler velilerimizin talebi doğrultusunda branş derslerimiz bulunuyor. 3 öğün yemek veriyoruz. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı veriyoruz. Çalışan ailelerimiz için sabah 8:30'dan akşam 18:30'a kadar kurumumuzu açık tutuyoruz; hizmet veriyoruz. Haftanın 3 günü İngilizce dersimiz var. Haftanın bir günü müzik dersimiz, bir günü satranç dersimiz, psikoloğumuz bulunuyor çocuğumuzun gözlemlerini yapıyor. Bu fiyat için, bu fiyat aralığına da kurumumuzda belirli hizmetler verdik talepleri de değerlendiriyoruz." diye konuştu.

 BAKICILAR VE ÖZEL KREŞLER ATEŞ PAHASI

Fiyatların yüksekliğinden dolayı belediyelerin kreşlerine çocuğunu göndermeyi planlayan Didem Şık, "Fiyatlar özel sektörün artışı, onun için bir şey söyleyemem ama olabildiğince destek de olunuyor. Büyükşehir belediyesi olsun çalışan annelere destek oldu. Kreşler var ve işte bazı belediyelerin gündüz bakımevi adı altında açtığı kreşler var. Biz gönderirsek öyle birşey düşünüyoruz. Bakıcılar ve özel kreşler ateş pahası ona bir çocuk bırakmak ya da onun aktivitesini sağlamak mümkün değil. Günlük aktivite sınıfları var. O aktivite sınıflarını da deneyelim diyoruz ama onlar da maalesef günümüz şartlarında çok pahalı. Tabi ki de kreş isterim. Kendi yaşıtlarıyla kendi akranlarıyla oynamasını isterim ama şu anda pek mümkün değil." diye konuştu.

 BABAANNE YA DA ANNEANNE BAKMAK DURUMUNDA

Kreş ve bakıcı ücretlerinin yüksek olmasından dolayı ailesinden yardım almak zorunda kalacağını ifade eden Ayla Karaer, "Bu hayat şartlarında imkansız gibi gözüküyor ilerleyen zamanlarda da vermek zor. Çünkü şu anda tam 1 yaşında. Eşim yeni emekli oldu. 7 bin 500 TL maaş alıyor. Çalışmaya devam ettiği halde bezi, ıslak mendili, mamasıdır baya bir sıkıntı çekiyoruz ve 3-4 yaşında kreşe verip benim de çalışmam gerektiği düşüncesindeydik esasında öyle düşünüyorduk ama fiyatları gördükten sonra vazgeçtik. Çünkü maaşın yarısından çoğu zaten kreşe gidecek. Bu çocuğun özel masrafları olacak. Sadece kreş parasıyla olsa tamam, kreşlerden ekstra bir şeyler talep ediyorlar. O yüzden vermemiz imkansız. Mecbur çalışacağım. Ya babaanne ya anneanne bakacak. Yapabilecek bir şey yok. Anneanne biraz genç, büyük bir ihtimalle anneanneye vereceğiz bakım için." dedi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin