'Edebiyatın Papa'sı hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü edebiyat eleştirmeni öldü.

Google Haberlere Abone ol
'Edebiyatın Papa'sı hayatını kaybetti

1988-2001 yılları arasında Alman televizyon tarihinin en başarılı programı olarak gösterilen "Edebiyat Dörtlüsü"nde yer alan 1920 Polonya doğumlu ünlü eleştirmen  Marcel Reich Ranicki hayatını kaybetti.



Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Ranicki ile ilgili haberi 'Edebiyatın Papası' öldü’ başlığı ile verirken, 2’nci devlet televizyonu ZDF, bunu ilk haber olarak ekrana taşıdı.



Almanya’da yıllarca Frankfurter Allgemeine Zeitung'un edebiyat ekini yöneten Marcel Reich-Ranicki, “Edebiyat Dörtlüsü” (Literarische Quartett) adlı televizyon programı sayesinde büyük üne kavuşmuştu. Edebiyat dünyasının duayeni olarak gösterilen ünlü eleştirmen Marcel Reich-Ranicki, 2008 yılında kendisine verilen Onur Ödülü'nü reddederek, törene damgasını vurmuştu. O tarihte sahneye davet edilen edebiyat eleştirmeni, "Kimseyi gücendirmek, rencide etmek veya incitmek istemiyorum. Ancak bu ödülü kabul etmiyorum" derken Alman televizyonlarının izleyicilere sunduklarını saçmalık olarak nitelendirirken "törene saatlerce dayanmak zorunda kalmış olmasının, korkunç birşey“ olduğunu söylemişti.



PROSTAT KANSERİYDİ



Reich-Ranicki bu yılın başında prostat kanseri olduğunu açıklamıştı. 1920 yılında Polonya'da doğan ve Yahudi Soykırımı'ndan hayatta kalan Almanya'nın en önemli edebiyat eleştirmeni olan Ranicki Almanya'da "Edebiyatın Papası" olarak anılıyordu. Nazi rejimi sırasında Varşova Getto'sunda evlenen Teofila ve Marcel Reich-Ranicki, daha sonra gettodan birlikte kaçmayı başarmıştı. Ünlü eleştirmenin ebeveynleri ve erkek kardeşi ise Nazi zulmünden kurtulamamıştı.



Reich-Ranicki İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bir süre Polonya’da çalıştı. 1958 yılında bir eğitim gezisi için gittiği Frankfurt’a yerleşti.



1960-1973 yılları arasında Die Zeit gazetesinin edebiyat eleştirmenliğini yapan Marcel Reich-Ranicki, 1973-1988 yılları arasında ise Frankfurter Allgemeine Zeitung'un edebiyat ekini yönetti. 1988-2001 arasında ise “Edebiyat Dörtlüsü” (Literarische Quartett) programını hazırladı. 1999 yılında yayımlanan biyografisi Almanya'da en çok satan kitaplar listesine girdi.



GAUCK VE MERKEL’DEN TAZİYE



Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel ve birçok Alman politikacı Marcel Reich-Ranicki'nin vefatının ardından yaptıkları açıklamalarla taziyelerini iletti.



Almanya Cumhurbaşkanı Gauck Marcel Reich-Ranicki’yi "tutkulu bir savaşçı ve kararlı bir avukat" olarak nitelendirirken "Almanların bir zamanlar kendi içlerinden koparıp, yok etmeye çalıştıkları Reich-Ranicki, bu barbarlığa kendi kültürüne giden yeni bir yol açarak yanıt verme büyüklüğünü göstermiştir. Hepimiz onu özleyeceğiz" dedi.



Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “Sadece benzersiz bir edebiyat dostunu değil, aynı zamanda bir özgürlük ve demokrasi dostunu da yitirdik” diye konuştu. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin