Edebiyat Mevsimi'nde dergilerin rüzgarı esecek

Edebiyat Mevsimi'nde bu sene dergiler ele alınacak.

Google Haberlere Abone ol
Edebiyat Mevsimi'nde dergilerin rüzgarı esecek

Bu yıl 7.si gerçekleştirilen Edebiyat Mevsimi'nin teması "Hür Tefekkürün Kalesi: Dergiler" olarak belirlendi. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, etkinliğin 19 Ekim'de başlayacağını dile getirdi. 



Bıyıklı, büyük edebiyatçıların ve önemli kalemlerin çoğunun dergilerde yetiştiklerine vurgu yaparak, "Necip Fazıl'ın 'Büyükdoğu Dergisi', Sezai Karakoç'un 'Diriliş Dergisi', Nurettin Topçu'nun 'Hareket Dergisi', Nuri Pakdil'in 'Edebiyat Dergisi' ve Cahit Zarifoğlu ile arkadaşlarının 'Mavera Dergisi', yüzlerce yazarın yetişmesine katkıda bulunmuş, bu ülkenin kültür hayatında çığır açmışlardır. Yaşanan kültürel soykırıma dergileriyle direnmişlerdir" dedi.



Mahmut Bıyıklı, Edebiyat Mevsimi'nde geçmişten bugüne dergileri ve dergilerin taşıdıkları misyonu derinlemesine konuşup tartışacaklarını belirterek, oturumlara yüze yakın şair, yazar ve akademisyenin katılacağını ifade etti.



 "Bir ülkenin edebiyat birikimi, edebiyat dergilerinin hasılasıdır"



Bir ülkenin edebiyat birikimi ve söz dağarcığının, o ülkede çıkan edebiyat dergilerinin bir hasılası olduğunun altını çizen Bıyıklı, şöyle konuştu:



"Sergiler, şiir şölenleri, öykü akşamları, müzik dinletileri, belgesel gösterimleri, atölye çalışmaları ve ödül töreni, festivalin zenginlikleri arasında yer alacak. Bununla birlikte Yazarlar Birliği'nin mekanı olan tarihi Kızlarağası Medresesi'nde yayın hayatına devam eden yüzlerce dergi de açılan standlarda okuyucularıyla buluşacak, yazarları söyleşilere katılabilecek."



Mahmut Bıyıklı, edebiyat eserlerinin belli bir bütünlük içerisinde bir iddiaya dönüşmesinin ancak dergilerle mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Sadece belli edebiyat çizgisine ait olanların sözlerine koro oluşturmak  değil, aynı zamanda edebiyat serüveninde yola koyulmuşların gelişim seyrini takip edebilmek için de belli periyotlara sahip dergilere ihtiyaç vardır" dedi.



Etkinlik 23 Ekim'e kadar sürecek. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin